Линија некретнина: Купци кућа се суочавају са киселим тржиштем до краја 2021,

Овде је брутално за купце кућа у другој половини 2021. Стопе на хипотеке ће расти, цене станова ће наставити да расту и купци ће наставити да се суочавају са конкуренцијом. Ево трендова становања на које треба обратити пажњу у последњим месецима године.

Хипотекарне стопе ће вероватно порасти

Хипотека на 30 година са фиксном каматном стопом ће порасти у другој половини 2021, према главним прогностичарима.

Фанние Мае и Фреддие Мац предвиђају да ће стопа порасти за око две десетине процентног поена, Национална асоцијација посредника за некретнине очекује да ће порасти за три десетине процентног поена, а Удружење хипотекарних банкара предвиђа повећање од пола процентног поена.

Када усредсредите све њихове прогнозе, консензус предвиђање је да ће 30-годишња хипотека у просеку 3.38% у последња три месеца 2021. године, што је за три десетине процентног поена више од просечне стопе у другом кварталу од 3.08%.

Слажем се да ће стопе на хипотеке порасти између четвртине и по процентног поена у другој половини године како се плате повећавају и Федералне резерве почну да говоре о пооштравању монетарне политике.

Али немам пуно поверења у ово предвиђање јер су каматне стопе нестабилне и постоји могућност да борба против пандемије направи корак напред и три корака уназад. Ако поновно појављивање ЦОВИД-19 успори економију, хипотекарне стопе би могле остати приближно исте или пасти још ниже.

Цене кућа ће наставити да расту

Продајне цене постојећих кућа су нагло порасле у првој половини 2021. године, према Националној асоцијацији продаваца некретнина. Средња цена половног дома била је 363.300 долара у јуну - 23.повећање од 4% у односу на 12 месеци раније. Средња цена је била рекордно висока.

Брзина повећања цена у 2021. била је неочекивана. Пролећни консензус између Фанние Мае, НАР-а и МБА био је да ће средња постојећа цена куће бити око 331.500 долара на крају године. Али средња цена у јуну премашила је то предвиђање на крају године за више од 30.000 долара.

Цене су брзо расле јер је потражња премашила понуду. А потражња ће још дуго премашивати понуду. Цене кућа ће наставити да расту у другој половини 2021. и даље.

Потражња за стамбеним зградама ће остати снажна

Миленијалци су касно почели. Они су формирали домаћинства у старијој доби од Боомера и Ген-Ксерса. Сада миленијалци почињу да сустижу своје претке док купују своје прве домове.

Људи формирају домаћинства када настањују стан појединачно или заједно. Американци су у просеку формирали око 856.000 домаћинстава годишње од 2013. до 2016. године, према истраживању Харвардског Заједничког центра за стамбене студије. Тада се формирање домаћинства убрзало на просечно 1.3 милиона годишње од 2016. до 2019. (последња година за коју имамо статистику).

Ово богато цветање у формирању домаћинстава има своје корене у касним 1980-им и раним 1990-им, најплоднијим годинама миленијумских рођења. Те бебе су сада у средњим 20-им и раним 30-им годинама - врхунске године формирања домаћинства.

Поред брзог формирања домаћинстава, дешава се још нешто: изгледа да се појачава жеља за поседовањем уместо ренте, о чему сведочи брзи раст цена кућа и распрострањеност лицитацијских ратова. Ова куповна лудница ће се задржати.

Тамир Полег, извршни директор стартапа Тхе Реал Брокераге, се слаже. „Не видим да ће се тржиште у догледној будућности охладити“, каже он. „Чак и ако каматне стопе порасту, потражња ће и даље бити значајна."

Несташица станова ће и даље бити присутна

Нема довољно кућа на располагању јер градитељи нису довољно градили. Недостатак у изградњи домова потиче од Велике рецесије. Године 2011. завршено је само 585.000 домова — мање од једне трећине од укупно пет година раније, током стамбеног бума.

Изградња се полако опоравља, са 1.287 милиона домова завршено 2020. Сваке године, више од једне деценије, није изграђено довољно домова да би се задовољиле потребе становништва. Сам Кхатер, главни економиста за Фреддие Мац, процјењује недостатак од 3.8 милиона стамбених јединица на крају 2020.

Недостатак милиона домова не може се брзо решити. Земља гради нешто више од милион домова годишње, а њен производни капацитет би могао бити дупло већи. У међувремену, око 325.000 домова се сваке године уклони из стамбеног фонда, често због рушења (намерно) или уништења (случајно).

Мало је вероватно да ће се изградња кућа убрзати до краја 2021. Ограничавајући фактор је недостатак компјутерских чипова који контролишу уређаје. Ако сте недавно куповали машину за прање веша или фрижидер, свесни сте да је избор ограничен, а најранији датум испоруке може бити недељама или месецима од сада. Ваш градитељ не жели да прода нови дом без фрижидера. Недостатак дрвета и другог материјала, као и високе цене, допринели су и успоравању изградње.

Фед ће постати интроспективан

Креатори политике у Федералним резервама забринути су да њихова политика лаког новца доприноси брзом повећању цена кућа и расправљају о томе да ли би требало нешто да предузму поводом тога.

У настојању да подржи економију из ере пандемије, централна банка купује 40 милијарди долара месечно хипотекарних хартија од вредности. То држи ниске стопе на хипотеке. Ниске стопе, заузврат, смањују месечна плаћања, омогућавајући купцима куће да узимају веће кредите. Већи кредити значе да људи могу да плате више, што доводи до виших цена кућа на свим тржиштима.

Али Фед није намеравао да цене кућа расту за двоцифрени проценат годишње. Неки креатори политике Фед-а осећају се кажњеним исходом њихове политике.

На јунском састанку Фед-а, неки неидентификовани чланови комитета су се наглас питали да ли би требало раније да смање куповину хипотекарних обвезница како би подигли стопе на хипотеке и успорили раст цена кућа. Нису направили никакве промене на јунском састанку, али су се сложили да наставе да разговарају о томе.

Фед настоји да буде предвидљив, тако да ће на крају вероватно одлучити да смањи куповину хипотекарних обвезница по сличном распореду као што је урадио након Велике рецесије.

Закључак за продавце и купце кућа

Цене кућа су рекордно високе и купци се често нађу у конкуренцији са конкурентским понуђачима. Дакле, продавци се осећају добро, а купци лоше.

Према Индексу расположења за куповину куће Фанние Мае, 77% испитаника је у јуну рекло да је добро време за продају — а 64% је рекло да је лоше време за куповину. Овакви ставови ће се вероватно наставити до краја 2021. јер понуда кућа за продају неће бити ни близу да задовољи потражњу.

Што се тиче продаваца кућа, могли бисте помислити: „Па, добро за тебе, претпостављам да можеш врло лако да наставиш даље.Али већина продаваца кућа су и купци, док надограђују, смањују или селе. Продаја је слатка на овом тржишту, али куповина је кисела.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here