Линија имовине: Пазите на знаке бољег тржишта за купце

Данашње тржиште некретнина је непријатељски расположено према купцима кућа јер нема довољно кућа на продају. Потенцијални купци се налазе у ратовима надметања и такмиче се са готовинским понудама.

Једног дана пут до поседовања куће ће бити мање напоран. Ево знакова који ће вам помоћи да откријете када процес куповине куће постаје мање застрашујући:

Када домови добију мање понуда

Конкуренција међу купцима је ове године појачана. Куће продате у јулу 2020. добијале су у просеку 2.по 9 понуда; јула 2021. године добили су 4.5 понуда у просеку, према Националној асоцијацији посредника за некретнине.

То су само просеци. Многи домови добијају двоцифрене бројеве понуда.

Када се тржиште охлади и услови буду љубазнији према купцима, „нећете видети више понуда од 15 или 20, можда ћете имати само једну или две друге понуде, или ћете бити једини“, каже Селма Хепп, заменик главног економисте за ЦореЛогиц, добављач информација и аналитике о имовини.

Када куће дуже остану на тржишту

Од кућа продатих у јулу, половина је била на тржишту 17 дана или мање, наводи НАР. Ова метрика, названа „дани на тржишту“, је показатељ нивоа конкуренције, а 17 дана је знак конкурентног тржишта. Поређења ради, средњи дан на тржишту у 2019. био је 59.5. Брза продаја подразумева много конкурената, а спорија продаја сигнализира мањи број конкурената.

„Ако ствари остану на тржишту мало дуже, у односу на пар дана, онда је можда време да се [купци врате на тржиште“, каже Тери Робинсон, агент за некретнине у Ре/ Мак Дистинцтиве у Ешбурну, Вирџинија.

Робинсон упозорава да она говори о средњим данима на тржишту за четврти, градове и метро области. Она не мисли на појединачна својства. Једна одређена кућа може дуго остати на тржишту јер продавац тражи превише. То би био знак погрешне продајне стратегије, а не хлађења тржишта.

Када залихе и залихе порасту

У жаргону о некретнинама, „инвентар“ се односи на број кућа за продају, као и на продају на чекању, а „снабдевање“ је број месеци који би били потребни да се прода све куће на тржишту у тренутном темпо месеца. Залихе и понуда су били ниски у 2021. години, што је знак да продавци имају предност у погледу цена и преговарања.

Када се број залиха и залиха повећа, то је добра вест за купце кућа. „То је свакако показатељ да ћете имати мање конкуренције јер има више домова за које људи могу да бирају“, каже Хепп. Она додаје да већи инвентар значи да можете очекивати и мање понуда изнад тражене цене.

Шта добар агент може да вам каже

Ови индикатори — просечан број понуда, средњи број дана на тржишту и инвентар — су национални, а не локални бројеви. Они су углавном сугестивни. Али зависност само од националних података је као да гледате у мапу Сједињених Држава да бисте се кретали од своје куће до продавнице.

Најкорисније информације о некретнинама су локалне и обично се преносе од особе до особе. Може бити потпуно трач: колико дуго је ова кућа на тржишту, колико је понуда добила та управо продата кућа.

„Најлакши начин да особа добије такву врсту информација је да разговара са својим локалним агентом за некретнине и постави та питања“, каже Робинсон. Агент вам може рећи када налет огласа погоди ваш циљни кварт, колико понуда добијате за куће и да ли остају на тржишту дуже.

Агент вам може дати и информације о мање мерљивим информацијама. Робинсон каже да је у њеном крају, ван Вашингтона, Д.Ц., купци су се често одустајали од инспекција раније ове године како би своје понуде учинили конкурентнијим. Она познаје инспектора који је, реагујући на потребу, „направио шетњу и разговор, што је била скраћена кућна инспекција која се могла обавити док неко гледа некретнину."

Недавно јој је инспектор рекао да је потражња за шетњом и разговором нестала, а купци се враћају на потпуне инспекције које трају неколико сати. „То указује да су продавци сада попустљивији према купцу који долази и тражи кућну инспекцију, тако да је то добра вест за купце“, каже Робинсон.

То је врста сочне, корисне анегдоте коју добијете када развијете однос са агентом који има много контаката.

Да би допунио разговор са агентом, Хепп препоручује да се пријавите за е-пошту од брокерске куће. Добијате обавештења о новим огласима. Једнако важно, каже Хепп, добијате новости о снижењима цена. „Чим их видите, знаћете да тржиште није тако конкурентно као што је било“, каже она.

Где можете сами да тражите податке

Можда субјективне информације нису довољно добре за вас и желите потврду онога што чујете од агената за некретнине. Ту се уклапају објективни подаци.

Сваког месеца НАР објављује своју анкету о индексу поверења у некретнине и извештај можете да преузмете као ПДФ датотеку. Прва страница месечног извештаја има табелу која садржи мноштво података, укључујући:

  • Медијан дана на тржишту (у горњем одељку, „Кључни тржишни индикатори“).

  • Просечан број понуда (у доњем делу „Други тржишни индикатори“).

Три колоне приказују податке за месец извештаја, претходни месец и 12 месеци раније.

Објављивање тих података поклапа се са НАР-овим месечним извештајем о постојећој продаји кућа, који наводи инвентар и понуду, заједно са подацима о ценама кућа.

Ови извештаји имају два недостатка: национални су и датирани. Сваки извештај излази више од три недеље након краја месеца. На пример, извештаји из јула 2021. објављени су у августу. 23.

Реалтор.цом-ова страница Локални тржишни трендови приказује податке о округу и метроу, укључујући дане на тржишту. Али информације су и даље застареле више од три недеље и морате научити чудан интерфејс.

Избегавајте парализу анализе

Куповина за дом је искуство које изазива анксиозност и може бити примамљиво да отупите своју нелагоду фокусирањем на бројеве. Немојте одлагати претерано задржавајући се на статистици.

„Ако покушавате да сачекате савршено време, осећам се као да ћете седети и чекати заувек,“ каже Роб Хек, шеф организације Морти, брокера за хипотеке на мрежи.

Тржиште станова ће дуго изазивати купце. Ако сте одлучни да купите, мораћете да се изложите и ризикујете да будете одбијени давањем понуда.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here