Квалификовани одбитак пословног прихода (КБИ): шта је то и ко се квалификује

Колики је одбитак квалификованог пословног прихода?

Одбитак квалификованог пословног прихода (КБИ) је порески одбитак који омогућава квалификованим самозапосленим и власницима малих предузећа да одбију до 20% свог квалификованог пословног прихода од својих пореза.

Генерално, укупан опорезиви приход у 2020. години мора бити испод 163.300 долара за појединачне подносиоце захтева или 326.600 долара за заједничке подносиоце да би се квалификовали. У 2021., ограничења се повећавају на 164.900 долара за појединачне подносиоце и 329.800 долара за заједничке подносиоце.

Ако сте прекорачили то ограничење, компликована правила пореске управе одређују да ли ваш пословни приход испуњава услове за потпун или делимичан одбитак.

Ево како генерално функционише одбитак квалификованог пословног прихода.

Ко се квалификује за одбитак квалификованог пословног прихода?

Квалификовани одбитак пословног прихода је за људе који имају „пролазни приход“ — то је пословни приход који пријављујете у својој личној пореској пријави.

Субјекти који испуњавају услове за одбитак квалификованог пословног прихода укључују:

 • Самостално власништво

  с.

 • Партнерства.

 • С корпорације.

 • Друштва са ограниченом одговорношћу (ЛЛЦ).

» ВИШЕ: Погледајте наш водич за пријављивање пореза као слободњак

Морате имати „квалификовани пословни приход“

Одбитак квалификованог пословног прихода по дефиницији се примењује на „квалификовани пословни приход“, или КБИ. Квалификовани пословни приход се дефинише као „нето износ квалификованих ставки прихода, добити, одбитка и губитка у вези са било којом трговином или пословањем." Уопштено говорећи, то значи нето профит вашег пословања.

Али то такође значи да нису сви пословни приходи квалификовани. КБИ искључује:

 • Капитални добици или губици.

 • дивиденде.

 • Приходи од камата.

 • Приходи остварени ван У.С.

 • Одређене плате и гарантоване исплате партнерима и акционарима.

Ваш ниво прихода је важан

Ако је ваш укупан опорезиви приход – то јест, не само ваш пословни приход, већ и други приходи – на или мањи од 163.300 УСД за појединачне подносиоце захтева или 326.600 УСД за заједничке подносиоце, онда 2020. године можете да се квалификујете за одбитак од 20% на опорезиви пословни приход.  У 2021., ограничења се повећавају на 164.900 долара за појединачне подносиоце и 329.800 долара за заједничке подносиоце.

↓ Скочите доле да бисте сазнали како функционише одбитак

Али ако је ваш приход изнад ових граница, сада је време да посегнете за боцом аспирина.

Ево зашто: Изнад тих граница прихода, ваша способност да затражите пролазни одбитак зависи од прецизне природе вашег пословања. Чак и ако се ваше предузеће квалификује, постоји шанса да нећете моћи да уживате у пуним пореским олакшицама од 20%, пошто се квалификовани одбитак пословног прихода постепено укида за нека предузећа.

Погледајте шта још можете да урадите за свој посао

 • Сазнајте више о опцијама за ублажавање корона вируса за мала предузећа и самозапослене.

 • Упоредите опције зајма на мрежи за финансирање и евентуални развој вашег малог предузећа.

Ако сте прекорачили ограничење прихода

Ако сте прекорачили ограничење прихода, постоји неколико тестова који одређују да ли се квалификујете за одбитак квалификованог пословног прихода. Један такав тест је следећи: да ли је ваше предузеће „наведено услужно или предузеће“?

Ако сте лекар, адвокат, консултант, глумац, финансијски планер — а листа се наставља — онда се ваш посао сматра „специфичним услужним или пословним пословањем“, а многи људи који високо зарађују у овим областима неће квалификујте се за ову пореску олакшицу, јер она нестаје када остварите укупан опорезиви приход од 213.300 долара ако сте слободни и 426.600 долара ако сте у браку и подносите заједно.

Тестови за пролазна предузећа преко границе прихода

 • Ако је ваше предузеће „наведено услужно или предузеће“ 2020. и ваш приход је од 163.300 до 213.300 долара (појединачни подносиоци захтева) или од 326.600 до 426.600 долара (заједнички подносиоци), постоје неки тестови који ће утврдити да ли можете да затражите квалификовану одбитак пословног прихода и, ако јесте, да ли ће бити смањен.

 • Исто важи и ако поседујете предузеће са пролазним приходом који није „наведена трговина или посао“: постоје тестови који одређују колико можете да захтевате одбитак.

 • Конкретно, износ вашег одбитка заснива се на калкулацији везаној за износ плата које сте исплатили запосленима (укључујући и вас), као и на вредности имовине коју предузеће поседује. Што су те бројке веће, веће су ваше шансе да се квалификујете за одбитак.

 • Али постаје компликовано и брзо. Дакле, ако ваша пореска ситуација спада у ову област, сада је можда прави тренутак да се консултујете са пореским стручњаком. Или погледајте прописе ИРС за више детаља.

» ВИШЕ: Погледајте неке друге велике пореске олакшице за самозапослене

Како функционише одбитак квалификованог пословног прихода

Постоји неколико аспеката пролазног одбитка које треба имати на уму:

1. Заправо постоје две бројке од 20%. Одбитак квалификованог пословног прихода вреди до 20% вашег опорезивог пословног прихода. Али такође је тачно да када захтевате овај пролазни одбитак, он не може да износи више од 20% вашег укупног опорезивог прихода.

Ево како то функционише: Ваше пословне приходе и расходе рачунате на распореду Ц, као и обично. И израчунате свој прилагођени бруто приход на обрасцу 1040, као и обично. Тек након тога почињете да обрачунавате овај пролазни одбитак.

2,. Можете тражити квалификовани одбитак пословног прихода чак и ако не наводите ставке. То јест, ако користите стандардни одбитак, овај одбитак вам је и даље доступан. (Ево колико вреди стандардни одбитак ове године.)

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here