Брзо утврђивање резултата: предности и замке

Када се пријављујете за кредит, сваки поен у вашем кредитном резултату се рачуна. Ако имате негативну грешку у својим кредитним извештајима, можда нећете испуњавати услове за ниску каматну стопу као што мислите – или још горе, ваша пријава може бити одбијена.

Обично бисте директно контактирали кредитне бирое да бисте оспорили грешку, али не желите да чекате да је истраже и исправе. Ако вам је зајам потребан сада, можда бисте желели да размислите о брзом поновном оцењивању.

Потребна је провера кредитног извештаја? Пријавите се за налог да бисте имали свој бесплатни кредитни извештај и резултат при руци, све време. Почети

Шта је брзо оцјењивање?

Као што име сугерише, брзо поновно оцењивање је услуга коју неки зајмодавци нуде како би вам помогли да поправите грешке у кредитним извештајима и ажурирате своје кредитне извештаје да бисте побољшали кредитни резултат. Овај процес се дешава брже него да радите директно са кредитним бироима - понекад у року од неколико дана. Такође се може користити у случајевима у којима је зајмопримац отплатио велики дуг, а отплата још није приказана у његовим или њеним кредитним извештајима.

“Да бисте се квалификовали, морате имати проверљив доказ да је негативна ставка у питању нетачна.”

Зајмодавци користе брзу реконструкцију претежно за хипотекарне кредите јер су временски осетљивији од других зајмова. Осим тога, чак и мало повећање каматне стопе на хипотеку може коштати зајмопримца хиљаде долара камате током трајања кредита.

Да бисте се квалификовали за брзо поновно бодовање, морате да имате проверљив доказ да је негативна ставка у питању нетачна. Трошкови брзог повраћаја зависе од зајмодавца. Неки апсорбују трошкове као део своје понуде услуга, док их други могу пренети на зајмопримца. Питајте свог кредитног службеника унапред о томе ко ће платити услугу.

Штреберски савет: Не можете се сами пријавити за брзо поновно оцјењивање; радије, зајмодавац га користи у ваше име. Будите опрезни према организацијама које вам појединачно нуде услуге брзог поновног оцењивања; можда је то превара.

Како вам може помоћи

Ако је ваш кредитни резултат у року од неколико поена који вас квалификује за бољу каматну стопу, ажурирање ваших кредитних извештаја путем брзог поновног оцењивања може вам дати подстицај који вам је потребан. Процес је разумно предвидљив јер зајмодавци обично унапред покрећу симулатор да виде како ће ажурирање утицати на ваш кредитни резултат.

Рецимо да ће вам ваш тренутни кредитни резултат донети 4.Стопа од 75% на 30-годишњу хипотеку за 250.000 долара. Након брзог поновног оцењивања, ваш нови кредитни резултат вас квалификује за 4.25% стопа. Ажурирање резултира уштедом од 74 долара месечно или 26.737 долара на камати током трајања кредита.

Када можда неће радити

Иако зајмодавци могу да симулирају како уклањање нетачне ставке или отплата великог дуга могу променити ваш кредитни резултат, то није сигурно. На пример, ако имате друге недавне негативне кредитне догађаје који се још нису појавили у вашим извештајима, они могу да негирају или умање позитиван ефекат брзог поновног оцењивања.

Брзо прерачунавање такође неће функционисати ако поверилац који је пријавио не призна предметну ставку као грешку. Ако, на пример, оспорите закаснело плаћање, али поверилац нема евиденцију о благовременом плаћању и ви то не можете да докажете, зајмодавац вероватно неће ни покушати да изврши брзу исплату.

То није магија

Сврха брзог поновног оцењивања је да се зајмодавцу пружи тачна слика о кредитној способности зајмопримца. Стога, неће уклонити ствари из ваших кредитних извештаја које тамо припадају. На пример, ако имате било какве пропусте, рачуне за наплату или банкрот који нису грешком, брзо поновно оцењивање неће направити никакву разлику.

„Ако ваш кредитни извештај има легитимна кашњења, банкрота или рачуне за наплату, усредсредите се на поправљање кредитног резултата.”

Ако је то случај за вас, размислите о коришћењу следећих савета да брзо оживите свој кредитни резултат:

  • Плаћајте висока стања на кредитним картицама: Коефицијент коришћења кредита у великој мери утиче на ваш кредитни резултат. Уопштено се препоручује да увек буде испод 30%, али што је ближе 0%, то боље. Ако имате довољно готовине да у потпуности исплатите своје стање, то може позитивно утицати на ваш резултат чим издаваоци картица пријаве ново стање кредитним бироима.

  • Исплатите неисплаћене рачуне: Када су у питању кашњења, зајмодавце више брине чињеница да касните са плаћањем него колико дугујете. Што дуже касните, то више штете вашем кредитном резултату. Дакле, иако плаћање неисплаћеног рачуна можда неће значајно повећати ваш резултат у кратком року, то може спречити да оштети ваш резултат више него што већ јесте.

  • Уздржите се од затварања рачуна кредитне картице: Иако може изгледати као добра идеја да се отарасите неких кредитних картица да бисте повећали свој кредит, затварање рачуна кредитне картице заправо може наштетити вашем кредитном резултату. Не само да ће повећати ваш коефицијент искоришћености кредита јер ће ваш укупни расположиви кредит пасти, већ може и да ослаби вашу дужину кредитне историје.

Шта је следеће?

Ако знате да ће вам требати кредит у блиској будућности, планирајте да проверите свој кредитни извештај неколико месеци пре него што се пријавите. Можете наручити бесплатан кредитни извештај од сваког од три главна кредитна бироа једном годишње. Иако брзо пребројавање може да вам помогне да брзо поправите непрецизности, размишљање унапред може да вам уштеди стрес и да вам помогне да видите области у којима можете да побољшате резултат пре него што дође време да га изнесете зајмодавцима.

Овај чланак је ажуриран августа. 25, 2016. Првобитно је објављен 22. јуна 2015.

Бен Лути је бивши стручњак за кредитне картице за НердВаллет.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here