Рате Схоппинг? Ево како да заштитите свој кредит

Ако размишљате да узмете велики кредит, рецимо за аутомобил или кућу, паметно је тражити најбоље услове које можете пронаћи. Чак и мале разлике у каматним стопама могу довести до неких великих бројева током трајања кредита. Може бити грешка узети први кредит који вам се понуди без куповине.

Ево шта треба да знате о куповини стопа и како да заштитите свој кредитни резултат.

Шта је куповина стопа?

Куповина зајма није исто што и куповина намирница – људи плаћају различите износе да би позајмили исту количину новца. Цена коју плаћате за свој кредит биће делимично одређена вашим кредитним резултатом, дугом и приходом.

Не можете да упоредите продавницу без стварне пријаве. А ваши кредитни резултати могу мало, привремено да падну када зајмодавац провери ваш кредит јер сте се пријавили за зајам.

Међутим, формуле за бодовање узимају у обзир вероватноћу да купујете само један кредит. Сличне кредитне провере су груписане заједно и рачунају се као једна – модели бодовања разумеју да нисте на тржишту за неколико кућа, студентске кредите или кредите за аутомобиле.

Ово вам даје слободу да проверите каматне стопе неколико зајмодаваца на зајам за аутомобил пре него што одете у продавницу, на пример. И то вам омогућава да видите да ли продавац може да надмаши вашу најбољу понуду. Исто важи и за хипотеке и студентске кредите.

Како куповина стопа може утицати на кредит

Постоје две врсте кредитне провере: чврсте и меке.

Врста кредитне провере која може да утиче на ваш кредит, „тешко испитивање“, дешава се када се пријавите за кредит. Сваки упит може смањити ваш резултат за неколико поена. Зато желите да будете пажљиви да оцените продавницу у одређеном временском року, тако да се вишеструки тешки упити могу третирати као један у сврху бодовања.

Друга врста провере кредитне способности, „меки упит“, неће наштетити вашем резултату. То се дешава када проверите сопствени кредит, или када продавац или потенцијални послодавац повуче ваш кредит.

Ваш временски оквир за куповину тарифа

У зависности од модела оцењивања који се користи, ваш оквир за куповину ће се кретати од 14 до 45 дана. Слични упити у овом периоду једва да би умањили ваш резултат.

Временски оквир варира између компанија за бодовање. Најновији ФИЦО резултати нуде период од 45 дана за куповину, а ВантагеСцоре користи 14 дана. Међутим, неки старији ФИЦО модели бодовања који су још увек у употреби имају период од 14 дана. Дакле, најсигурније је груписати апликације у једном 14-дневном прозору.

Неки зајмодавци и издаваоци кредитних картица нуде процес "преквалификације" који уопште не утиче на ваш кредит. То је начин да се утврди да ли ћете се квалификовати пре него што се заиста пријавите. То неће утицати на ваш кредитни резултат осим ако не одлучите да се пријавите.

Када не можете да оцените продавницу?

Док се кредити за домове, аутомобиле и образовање могу групирати за потребе куповине стопа, нећете моћи да групишете апликације за кредитне картице.

Људи који се пријаве за више кредитних картица у кратком временском периоду сматрају се високим ризиком и сви ови упити се рачунају. НердВаллет препоручује размак између апликација за кредитне картице најмање шест месеци ако можете.

Имајте стратегију куповине стопе

Смисао куповине стопа је да добијете најбоље стопе, а то можете учинити без угрожавања свог кредита. Ево како:

  • Пријавите се за кредит у релативно кратком року. Ако нисте сигурни колико је дугачак рок за пријаву, играјте на сигурно и држите се 14 дана.

  • Немојте се истовремено пријављивати за друге кредите ако то можете да избегнете. Ако купујете хипотеку, одуприте се истовременом подношењу захтева за кредитну картицу.

Добивање најбоље понуде за велики кредит може вам уштедети  комад новца. Подношење захтева за кредит након што сте изградили добар кредитни резултат и знање како да групишете своје апликације требало би да вам помогне да добијете најбоље услове.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here