Поново покрените буџет да бисте се припремили за поновно отварање“,

Замислите како крстарите аутомобилом дубоко у 2021. и никада не гледате у ретровизор. Вакцине, путовања и нада у нормалност су коначно на помолу.

Са толико чему се треба радовати у будућности, разумљиво је да не желите да се осврнете.

Али повратак типичном свакодневном животу биће прелаз. А са финансијског становишта, желећете да процените своје претходно понашање у вези са буџетирањем како бисте се припремили за нормалније дане који предстоје.

Прегледајте претходну и тренутну потрошњу

Прошлогодишња потрошња није изгледала као 2019. И 2021. неће изгледати ни као 2020. ни 2019. Али биће вам потребан овај историјски увид да бисте информисали о вашој будућој потрошњи, посебно када почнете да поново уводите трошкове који су некада били обични, као што су карте за концерт, авионске карте и тако даље.

Потрошња неких људи се драматично смањила прошле године (било из потребе или избора). Али други су се суочили са упоредивим трошковима, каже Молли Лаугхтер, сертификовани финансијски планер и оснивач Лаугхтер Финанциал ЛЛЦ у Даласу.

Запамтите ону теретану у џунгли у којој се деца играју у дворишту? Или Ксбок за дуге ноћи играња видео игрица? Можда су били сјајни начини да вас заокупите и да вам буде удобно код куће, али сада ћете морати да нађете начин да уравнотежите ове новије трошкове са вашом прошлом потрошњом на активности којима се надате да ћете се вратити.

Пошто многи од нас већ сада пажљиво разматрају своје финансије док подносимо порезе, Смех предлаже да искористите ову прилику да прегледате финансијске резимее на крају године са ваших кредитних картица и банковних рачуна.

Повећајте величину сваке категорије. Колико сте потрошили? Да ли је вредело тог износа? Да ли бисте желели да наставите да трошите толико?

Пусти омиљене

Откако је ЦОВИД-19 постао део нашег речника, прича се да се живот никада неће вратити у нормалу. Смех предвиђа да ће ваша будућа потрошња бити „нова нормалност“.„Наравно, можете увести вечере напоље — а можда чак и путовање — у мешавину, али очекујте да ћете наставити да плаћате основне животне намирнице у карантину као што су испоруке и активности код куће.

Према Виду Поннапалли, ЦФП-у и власнику Уникуе Финанциал Адвисорс-а са сједиштем у Холмделу, Нев Јерсеи, „Доћи ће до промјене парадигме у погледу тога како ће буџетирање у будућности бити у поређењу са оним како је било прије ЦОВИД-а.”

Овај нови баланс значи да ћете морати да играте фаворите са својим финансијама. На крају крајева, не можете да задржите износ који сте потрошили на забаву код куће и доставу хране, док истовремено повећавате износ који трошите на оброке у затвореном и на емисије уживо. Једноставно се неће све уклопити у буџет. Изаберите трошкове од којих имате највише користи.

Да би извршио потребна прилагођавања, Смех предлаже да се сагледа шира слика. Немојте се превише бавити одређеним ставкама. (На пример, ако трошите 25% мање на поруџбине намирница, не морате да преусмеравате тачан износ на вечере.)

Уместо тога, када се узму у обзир ваше потребе и уштеђевина, одредите цифру у доларима коју можете приуштити сваког месеца за дискреционе трошкове, а затим их потрошите на шта год желите. Можда никада нећете додати неке ствари на које сте трошили новац.

Као што Поннапали каже, сви смо смислили нове начине да потрошимо мање новца, а да се и даље забавимо. Испуштање хиљада долара на карте за концерт можда више није вредно тога када га упоредите са гледањем (много јефтинијег) преноса уживо код куће.

Планирајте будуће циљеве

Живот се ни на који начин није вратио у нормалу. Али за многе Американце, изгледи за добијање вакцине су само неколико недеља или месеци. Искористите време између сада и тада да се припремите за оно што долази.

Смех каже да о томе размишљате као унапред. „Вакцине не излазе тако брзо колико бисмо желели“, каже она. „Зато покрените свој сат.” Почните да издвајате одређени износ месечно да бисте постигли циљ када је све речено и урађено.

На пример, ако желите поново да путујете до одређеног датума, искористите наредних неколико месеци да усмерите средства на одређени штедни рачун. Ако је плаћање вашег студентског кредита на чекању, направите план како ћете у међувремену стратешки потрошити та додатна средства. И припремите се за тај додатни рачун када буде поново уведен.

Какве год финансијске одлуке да донесете, запамтите, да ли смо у пандемији или не, основе финансија не нестају. Распоредите свој новац између ствари које су вам потребне, ствари које желите и уштеде.

Ваша издвајања се могу променити, али „име игре је исто као и раније — буџетирање, буџетирање, буџетирање“, каже Поннапали.

Пред нама су бољи дани и бољи буџети.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here