Опусти се. Битка Реддит-Хедге фонда неће уништити ваш 401(к)

Усред свог френетизма борбе Реддит-хедге фондова, изгледа да је једноставна чињеница прошла незапажено: већини инвеститора то значи врло мало. Ваш 401(к) је вероватно у реду, а ваша ИРА још увек ради своје.

Да бисмо у потпуности разумели зашто је то случај, хајде да погледамо како смо стигли овде и шта то значи за просечне инвеститоре у будућности.

Оно што се управо догодило?

Хеџ фондови су инвестициона средства која удружују новац од богатих појединаца. Они су мање регулисани од заједничког заједничког фонда, дајући фирмама које управљају хеџ фондовима мало више слободе да изводе маневре улагања високог ризика.

Једна таква стратегија је кратка продаја. Када „кратите деоницу“, кладите се да ће цена те акције пасти. Позајмите акције од свог брокера, а затим их одмах продате. Када цена акција падне, откупљујете акције назад, враћате их брокеру и стављате разлику у цени у џеп као профит.

Али ако цена акција порасте, могли бисте бити у озбиљној невољи. Замислите да позајмљене акције продајете за 10 долара, а затим гледате како њихова цена расте на 50 долара. Ви сте спремни да вратите те акције, што значи да их купујете по вишој цени и губите. Шта се дешава ако акције порасту на 400 долара? То је оно што су хеџ фондови управо сазнали.

ГамеСтоп + хеџ фондови + кратка продаја

ГамеСтоп је продавница видео игара која продаје видео игрице — тешко да је узор компаније која је отпорна на будућност. Неки хеџ фондови верују да је компанија у тешком стању и да ће њена цена акција — која је била око 10 долара у јесен 2020., али се већим делом године трговала на око 4 долара — пасти. Скратили су ГамеСтоп, очекујући да ће зарадити новац када и јесте.

... а онда је постојао Реддит

Реддит је у основи соба за ћаскање подељена у групе по категоријама, које се називају подредити. Чланови једног субреддита, познатог као ВаллСтреетБетс, познати су по томе што безбожно, самозатајно и понекад увредљиво објављују своје инвестиционе подвиге - и добре и лоше.

Када су чланови ВСБ-а ухватили шортс против ГамеСтоп-а, видели су то као прилику да преузму оно што су сматрали похлепом на Волстриту кроз оно што је познато као кратки притисак. Почели су да купују акције ГамеСтоп-а, подижући цену, знајући да би то могло да изазове главобољу од више милиона долара за хеџ фондове који су скратили акције и били би приморани да их откупе по пренапуханој цени.

Даље распиривање пламена Реддит вс. Волстрит, јануара. 28, неколико брокера — укључујући апликацију за инвестирање Робинхоод — привремено је ограничило малопродајним инвеститорима да тргују са неколико акција, укључујући ГамеСтоп, док су хеџ фондови и други институционални инвеститори наставили као и обично.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

0.15%

годишње (отприлике)

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Без саветодавних такси

ваших првих 90 дана управљања инвестицијама у Вангуард Дигитал Адвисор (за упис је потребан Вангуард налог са најмање 3.000 УСД)

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Да ли треба да будем забринут за своје инвестиције?

Цела ова несрећа ће уболи неке инвеститоре, али највероватније не и вас. Они који ће од овога највише изгубити биће продавци на кратко који су били приморани да покрију своје позиције и шпекуланти који су куповали по превисокој цени, сматра Аарон Схерман, председник Одиссеи Гроуп Веалтх Адвисорс у Ланкастеру у Пенсилванији.

„Ово не би требало да утиче на просечног малопродајног инвеститора ако је уложен у добро диверзификован портфолио који на одговарајући начин одражава њихову толеранцију на ризик“, рекао је Шерман у интервјуу е-поштом.

Он је додао да је овај феномен, који је био усредсређен на неколико појединачних акција, јасан пример зашто је диверсификација толико важна.

„Најбољи начин да се постигне тржишна добит уз истовремено ограничавање волатилности је улагање у разноврсне јефтине фондове на које неће неоправдано утицати абнормалности у ценама једне или друге акције“, рекао је он. „Учествовање у овим кратким стисака је чисто коцкање и не би требало да буде део ничије инвестиционе стратегије за пензију.”

А ако имате ФОМО јер сте пропустили акцију, нема гаранције да би се информација са огласне табле претворила у профит. „Они који ће имати највише користи су корисници Реддита који су покренули лудницу – ако и само ако успеју да напусте своју позицију у право време“, рекао је Шерман.

Једноставно речено, мало је вероватно да ће већина појединачних инвеститора имати користи од овога, а исто тако је мало вероватно да ће видети негативан утицај на свој 401(к), ИРА или други портфолио дугорочних инвестиција.

Дакле, не бих требао дозволити да ме ово заобиђе?

Ако тренутно не улажете јер сте забринути да је превише ризично, ова врста вести неће помоћи. Према Схерману, цела епизода нуди занимљиву истину: група људи са специфичним планом може, у ствари, утицати на цену акција на овај или онај начин.

Кључна реч је „залихе.” Улагање у појединачне акције, посебно на основу онлајн савета, увек ће бити ризично. Али то није разлог да останете на берзи.

„То не значи да тржиште у целини није безбедно за улагање, већ да инвеститори треба да улажу у добро диверзификоване фондове (фондови којима се тргује на берзи и заједнички фондови) уместо да се излажу хировима мала група инвеститора у појединачне акције“, рекао је Шерман.

Састављањем дугорочног инвестиционог плана изграђеног на високо диверзификованим ЕТФ-овима и заједничким фондовима, инвеститори се могу утешити знајући да њихови пензиони фондови или штедња неће бити избрисани концентрисаним и ретким поремећајима на тржишту - укључујући онлајн вратоломије.

Обелодањивање: Аутор није имао никакве функције у поменутим хартијама од вредности у време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here