Осигурање за изнајмљивање аутомобила: Како сте покрили вашу кредитну картицу

То је тешка продаја на шалтеру за изнајмљивање аутомобила за коју сви знају да долази, али мало ко зна како да се носи: покривеност изнајмљивања аутомобила. Можда се сећате да ваша кредитна картица пружа неку врсту бесплатне заштите за аутомобиле за изнајмљивање. То је вероватно тачно и та покривеност може бити драгоцена. (Пређите на нашу листу картица са примарном покривеношћу.)

Али морате знати какво покриће имате и када се то односи на ваш изнајмљивање.

„Потрошачи често могу бити збуњени око тога шта њихова кредитна картица ради, а шта не покрива“, каже Лоретта Вортерс, портпаролка Института за информације о осигурању. „Зато је важно да контактирају свог агента за осигурање, као и компанију за кредитну картицу пре потписивања тог уговора.”

» ВИШЕ: Изнајмљивање камиона или приколице радије него аутомобила? Види ово

Ваше сопствено осигурање је обично на првом месту

Покриће које се обично нуди на шалтеру за изнајмљивање аутомобила заправо није „осигурање“, иако га многи људи тако називају. Компанија за изнајмљивање аутомобила има осигурање на аутомобилу. Оно што продају на шалтеру је одрицање које каже да компанија за изнајмљивање (и њено осигуравајуће друштво) неће финансијски да вас прогоне ако је аутомобил оштећен или украден.

Многи људи могу одбити заштиту за изнајмљивање аутомобила јер то дуплира покриће које већ имају, обично зато што се примењује њихова полиса ауто осигурања. „За већину људи који путују из личних разлога, додатно плаћање за покриће од компаније за изнајмљивање аутомобила је вероватно губљење новца“, каже ауто осигуравач Стате Фарм на својој веб страници.

Покриће које нуди већина кредитних картица, обично за оштећење или крађу изнајмљеног аутомобила, почиње након што ваше лично ауто осигурање плати. Али та такозвана секундарна покривеност може бити драгоцена. Можда најважније, то би могло да вам надокнади одбитак за ауто осигурање, који може бити и до 1.000 долара.

Неке картице нуде примарно покриће за аутомобиле за изнајмљивање, што значи да се прво исплати и не морате да ангажујете свог осигуравача. (Пређите на нашу листу картица са примарном покривеношћу.)

» ВИШЕ: Покривеност изнајмљивања у односу на. личне политике

Где тражити информације

Већина главних мрежа кредитних картица, укључујући Виса, Мастерцард и Америцан Екпресс, све нуде неки облик покрића за изнајмљивање аутомобила за картице на својим мрежама. Међутим, покриће на било којој картици може да варира у зависности од банке која ју је издала, па чак и картице истог издаваоца могу имати различите нивое покрића.

Разумевање покрића ваше кредитне картице за изнајмљивање може бити једноставно као да позовете број телефона на полеђини картице и питате издаваоца. Такође можете да погледате „водич за погодности“ који вам је дао издавалац картице. (Потражите га на мрежи ако нисте држали папирологију.)

„Препоручујемо да клијенти знају, пре изнајмљивања аутомобила, шта покривају њихове кредитне картице и да ли се то преноси на возило за изнајмљивање“, каже Лиса Мартини, портпаролка Ентерприсе Холдингс-а, који поседује брендове за изнајмљивање Ентерприсе, Натионал и Аламо. „Конкретно, можда би било најбоље да се распитате која су покрића, шта је укључено, а шта су изузећа — ако их има — за возила за изнајмљивање.”

Вреди неколико минута истраге. Ако можете безбедно да одбијете 20 УСД по дану додатака на шалтеру за изнајмљивање због своје кредитне картице, то ће вам уштедети 280 УСД на изнајмљивању током двонедељног одмора.

» ВИШЕ: Најјефтинији начин да изнајмите аутомобил — 9 савета

Шта да питате издаваоца кредитне картице

Без обзира да ли зовете свог издаваоца телефоном или прегледавате свој водич за бенефиције, ово су питања на која ћете желети да добијете одговор.

Да ли је покриће за изнајмљивање аутомобила примарно или секундарно?

Примарна покривеност је боља, али неколико картица то нуди. Након несреће, примарно покриће се прво плаћа, што вам омогућава да заобиђете лично ауто осигурање. То значи да можете избјећи плаћање одбитка и потенцијално повећање ваших премија. Секундарно покриће које нуди већина кредитних картица обично значи да ваш ауто осигуравач плаћа потраживање, али ће картица надокнадити ваше одбитне и потенцијално друге трошкове који нису покривени вашом личном полисом.

Како да се уверим да се покриће примењује на мој изнајмљивање?

Обично морате да платите изнајмљивање кредитном картицом која укључује погодност и морате да одбијете покриће од судара компаније за изнајмљивање аутомобила. Возач у тренутку незгоде мора бити наведен у уговору о најму.

Која покривеност је укључена?

Покривеност кредитном картицом се углавном односи на оно што се зове одрицање од штете у случају судара или одрицање од штете од губитка, обично најскупље покриће које се нуди на шалтеру за изнајмљивање. Картице такође обично укључују покриће за трошкове вуче и административне таксе. Многе картице такође покривају губитак употребе, што значи компензацију компаније за изнајмљивање за време када је аутомобил ван употребе док се штета поправи.

Шта није покривено?

Обично нису покривени проблеми одговорности и повреда, као што су штета на имовини осим изнајмљеног аутомобила, људи које сте повредили и сродне тужбе. Али многи људи имају те покривености негде другде. Компаније за изнајмљивање аутомобила морају да обезбеде минимални ниво осигурања од одговорности, а ваше покриће личне одговорности се често примењује. Такође обично није покривен губитак или крађа личних ствари у аутомобилу, али то често већ покрива осигурање власника куће или изнајмљивача. Покривеност кредитном картицом такође не укључује рачуне за хитну помоћ или медицинске рачуне након несреће, али ваше личне полисе здравственог и ауто осигурања вероватно имају, према институту осигурања.

Изнајмљивање возила је искључено?

Покривеност кредитном картицом обично искључује одређене врсте возила, као што су скупи или егзотични аутомобили, као и мотоцикли, камиони и велики комбији. Мастерцард, на пример, покрива возила намењена за девет путника или мање. Покривености кредитним картицама се обично односе на изнајмљивање од традиционалних компанија за изнајмљивање аутомобила, а не на услуге дијељења аутомобила као што су ЗипЦар и услуге изнајмљивања аутомобила равноправних корисника. Ако често користите те услуге, потврдите код издаваоца картице да не пружа покриће.

Колико дуго ће закуп бити покривен?

Период покрића кредитне картице је обично ограничен. На пример, Виса углавном покрива изнајмљивање 15 узастопних дана у вашој земљи или 31 дан ван ње. Али ако је ваше покриће примарно, уобичајено је 31 дан за све изнајмљивање.

Шта ако немам лично ауто осигурање?

Генерално, од своје картице добијате још већу корист: Секундарна покривеност постаје примарна за колизију. Међутим, ако често изнајмљујете аутомобиле, Институт за информације о осигурању препоручује да размислите о политици одговорности за невласнике.

Како се покриће разликује за међународне изнајмљивање?

Изнајмљивање у неким земљама може бити искључено. На пример, стандардна Виса и Мастерцард покривеност искључује изнајмљивање у Израелу, Јамајци и Ирској. Америцан Екпресс неће покривати у Италији, Аустралији и Новом Зеланду. Осим искључених земаља, добра вест је да ако вас ваша лична полиса за аутомобиле не покрива ван Сједињених Држава, ваша секундарна покриће кредитне картице може аутоматски постати примарно покриће.

» ВИШЕ: Пад осигурања за изнајмљивање аутомобила у иностранству? Знајте ризике

Какав је поступак за подношење тужбе?

Питајте издаваоца картице које документе морате доставити. Примери укључују копију извештаја о несрећи од компаније за изнајмљивање, уговор о закупу, процену поправке, фотографије и полицијски извештај, ако постоји. Ако подношење захтева звучи као гњаважа, уместо тога можете купити покриће од компаније за изнајмљивање аутомобила, што би могло резултирати мање папирологије.

Картице са примарним покрићем

Заинтересовани за кредитне картице са примарним покрићем за изнајмљивање аутомобила, тако да не морате да користите лично осигурање аутомобила? Две популарне опште путне кредитне картице — Цхасе Саппхире Преферред® Цард и Цхасе Саппхире Ресерве® — су међу картицама које то нуде. Да бисте се квалификовали, обично морате да користите потрошачку картицу за лична путовања и визит карту за радна путовања. Све картице испод покривају изнајмљивања на највише 31 дан.

Многе кредитне картице нуде секундарно покриће за изнајмљивање аутомобила. То укључује најбоље кредитне картице за путовања.

Покривеност додатака за Америцан Екпресс

Америцан Екпресс пружа секундарно покриће за изнајмљивање аутомобила на својим картицама, али нуди примарно покриће за посебну накнаду кроз програм под називом Премиум Цар Рентал Протецтион. Пружа побољшану примарну покривеност, потенцијално за много мање него што бисте платили на шалтеру за изнајмљивање аутомобила.

Када се упишете у програм, сваки пут када користите своју Америцан Екпресс картицу за изнајмљивање аутомобила, вашем налогу ће се аутоматски наплатити јединствени, паушални трошак од око 20 до 25 долара, а не трошак по дану као од компаније за изнајмљивање (као јуна 2021.). То је за до 42 дана изнајмљивања, далеко више од уобичајених 15 или 31 дан. Аутоматски вам се наплаћује само када изнајмите са једном од ваших АмЕк картица. Трошкови и покриће могу се разликовати у зависности од државе у којој живите.

Међутим, не нуди покриће одговорности и искључује изнајмљивање у Аустралији, Ирској, Израелу, Италији, Јамајци и Новом Зеланду.

Исплати се знати

Ако имате неколико кредитних картица које нуде покриће за изнајмљивање аутомобила, вреди истражити која има врхунску предност. Тада ћете знати коју картицу да баците следећи пут када будете стајали на шалтеру за изнајмљивање и које опције покрића можете безбедно да одбијете.

Делове овог чланка је такође објавио Тхе Ассоциатед Пресс. 

Више од НердВаллета

Осигурање за изнајмљивање аутомобила: основе

3 опције за осигурање аутомобила за изнајмљивање у Европи

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here