Ограничене залихе: Шта треба да знате о РСУ

Постоје многи облици бенефиција заснованих на капиталу или акцијама које запослени могу добити као део свог компензационог пакета. Једна која је уобичајена су ограничене залихе. РСУ, заједно са другим облицима власничких компензација, могу бити сложени и захтевати детаљно планирање како би запослени добили највећу награду.

Шта су ограничене залихе или РСУ?

РСУ су врста компензације за власнички капитал која запосленима додељује одређени број акција компаније у складу са распоредом преузимања и потенцијално другим одредбама. Распоред стјецања диктира када се власничка права активирају, обично након завршетка одређеног броја година службе.

Компаније користе РСУ као подстицај да привуку и задрже таленте. РСУ су привлачни јер ако компанија добро послује и цена акција расте, запослени могу добити значајну финансијску корист. Ово може мотивисати запослене да преузму власништво. Пошто запослени морају да задовоље услове за стицање права, РСУ их охрабрују да остану на дужи рок и могу побољшати задржавање.

Врсте РСУ

Послодавци могу понудити РСУ са различитим ограничењима. Неки подлежу само распореду преузимања права и могу се назвати РСУ са једним окидачем. Други могу укључити додатне услове који морају бити испуњени заједно са стицањем права; они се називају РСУ са двоструким окидачем.

РСУ са једним окидачем: право на време

Ево примера. Рецимо да вам је одобрено 1.500 РСУ-а и да је распоред стицања 20% након годину дана службе, а затим једнаке кварталне рате након тога у наредне три године. То би значило да након што останете у вашој компанији годину дана, 300 акција ће постати ваше. Током наредне три године, сваки квартал када останете запослени у компанији, добијаћете власништво над још 100 акција.

Горњи пример илуструје степеновани распоред стјецања права, са периодичним додјелом грантова током неколико година. Послодавци такође могу да користе литице, где се сви грантови преузимају заједно. На пример, свих 1.500 акција стечено након три године.

Док се не достигне датум за стицање права, ваши грантови немају вредност.

РСУ са двоструким окидачем: циљеви засновани на учинку

РСУ могу имати и друга ограничења изван распореда преузимања права која су често повезана са учинком. Ово може значити да компанија треба да достигне одређене прекретнице — као што је лансирање производа или услуге — или да се подвргне догађају ликвидности као што је спајање, аквизиција или постане јавно путем иницијалне јавне понуде, директног листинга или СПАЦ листе.

Пореска обавеза РСУ

Када вам се доделе РСУ, акције не постају ваше по праву док не испуните услове за стицање права и све друге услове. У овом тренутку нећете имати пореске последице јер технички још увек нисте власник акција. Међутим, када се ваше акције добију, ово покреће пореску обавезу.

Вредност ваших стечених акција једнака је броју акција пута фер тржишној вредности акција. Ова вредност се опорезива као приход за вас, а ваша компанија ће морати да задржи потребне порезе.

Неке компаније вам могу понудити могућност да надокнадите своју пореску обавезу смањењем примљених акција за износ дугованог пореза. На пример, ако имате 300 акција и оне вреде 10 долара по акцији, мораћете да платите порез на приход од 3.000 долара. Под претпоставком да је порески разред од 30%, ваш порески рачун ће бити 900 долара или 90 акција. Можда ћете моћи да изаберете да добијете само 210 акција, користећи 90 деоница да покријете свој порески рачун.

Друге компаније можда неће обезбедити ову погодност, што значи да запослени мора да прикупи готовину да покрије порезе након преузимања.

Продаја стечених акција

Да ли можете да продате своје акције за генерисање готовине зависи од тога да ли је ваш послодавац јавно или приватно лице.

Јавно предузеће: Ако је ваш послодавац јавно трговачко лице, његове акције се тргују на берзи и обично ће имати пристојан обим трговине. То значи да своје акције можете продати у било ком тренутку, све док сте задовољни ценом акције. Запослени којима је потребна готовина за плаћање пореза имају могућност да продају акције након стицања права у ту сврху.

Неки запослени ће можда желети да задрже своје акције из лојалности компанији или зато што верују у будуће изгледе компаније. Међутим, превелика изложеност једној компанији или акцијама може довести до концентрисане позиције акција, што може повећати ризик вашег портфеља. Можете изабрати да продате акције и произведете готовину за финансирање других финансијских циљева.

Продаја акција може имати и пореске последице ако продаја резултира капиталном добити. Држање акција дуже од годину дана пре продаје квалификује се као дугорочни капитални добитак, који је генерално подложан мањем порезу него краткорочни капитални добитак.

» Забринут због капиталних добитака? Откријте стратегије за смањење пореза на капиталну добит

Приватна компанија: Ако је ваш послодавац нејавно лице, ваше акције се не могу лако продати јер не постоји лако доступно тржиште. То значи да ће запослени можда морати да финансирају порезе из свог џепа и објашњава зашто неке компаније издају РСУ са двоструким окидањем са одредбом о догађају ликвидности — када дође до догађаја ликвидности, то нуди прилику за продају акција. Запослени могу искористити ту продају за финансирање пореске обавезе.

Са ограниченим опцијама за продају акција, вероватно ћете морати да седите и надате се да ће ваша компанија имати догађај ликвидности. Имајте на уму да неки догађаји ликвидности, као што су ИПО или СПАЦ листинг, имају периоде закључавања, што значи да нећете моћи одмах да продате своје акције.

Иако ћете можда морати да сачекате да се појави прилика за излазак, будућа корист може бити вредна чекања ако је ваша компанија на убрзаној путањи раста и вредност ваших акција расте током времена. Ако сте уверени да ће акције ваше компаније вредети више када постану јавне и ако будете имали довољно новца да покријете порезе, можда ћете желети да размислите о томе да држите до последње акције и да плаћате порез из џепа у нади веће исплате на путу.

Предности РСУ-а

Једноставност. У поређењу са другим облицима власничких компензација, као што су опције на акције, РСУ је лакше разумети. Распоред преузимања одређен је када ћете добити акције и израчунавање вредности ваше награде је јасно.

Није потребна куповина. Са берзанским опцијама, запослени имају право да купе акције акција компаније по одређеној цени, која се зове штрајк или цена извршења. Са РСУ, акције постају ваше након преузимања; није потребна куповина. Пошто вам неке компаније дозвољавају да предате деонице како бисте покрили порез по одбитку, РСУ обично коштају мање од опција акција за запосленог.

Задржава вредност. Осим ако цена акција ваше компаније не буде 0 долара, РСУ ће и даље имати вредност, док опције за акције можда неће. Са опцијама акција, када је штрајк цена нижа од тржишне, можете искористити своје опције — купити акције по нижој штрајкачкој цени, продати по вишој тржишној цени и профитирати од разлике. Међутим, ако штрајк цена остане изнад тржишне цене, не би било разлога да искористите своје опције; можете купити акције преко берзе за мање. То значи да би ваше опције могле истећи безвредне. Код РСУ-а, ако 300 акција кошта 10 долара по акцији, продаја доноси 3.000 долара. Чак и ако цена акције падне на 5 долара по акцији, још увек можете зарадити 1.500 долара.

Флексибилност. Након што сте добили деонице, оне су ваше да задржите, чак и ако напустите компанију. РСУ пружају запосленима флексибилност, посебно ако се компанија јавно тргује. Запослени могу да продају стечене деонице за финансирање других приоритета - користећи готовину за доприносе на рачуне за пензионисање, отплату дуга, финансирање учешћа у кући или доприносе на дечји колеџ штедни рачун.

Недостаци РСУ

Пореске последице. Ако ваша компанија није јавна и није у могућности да вам помогне у компензацији вашег пореског оптерећења, проналажење готовине за плаћање пореза може бити тешко за неке запослене. За оне са великим бројем РСУ-а са двоструким окидачем, могли бисте се суочити са огромним пореским оптерећењем када дође до догађаја ликвидности и све ваше акције постану истовремено.

Чак и ако ваш послодавац помаже у управљању порезима, износ предатих акција или уплата у готовини задржаних за порезе можда неће у потпуности надокнадити стварни порез који се дугује. Запослени би могли бити погођени додатним пореским последицама када је у питању време подношења пореске пријаве, у зависности од њихове пореске ситуације.

» Тражење начина за смањење пореза? Размислите о добротворним давањима и другим пореским стратегијама

Неизвесна будућност. Са приватним компанијама, бићете подложни неизвесном периоду чекања пре него што будете у могућности да продате и добијете било какву награду за плаћање тих пореза. Иако евентуална награда може бити убедљива, може и разочарати ако компанија не расте како је планирано.

Има смисла консултовати се са финансијским или пореским саветником како бисте формулисали свој план акције, узимајући у обзир ваше личне финансијске околности када дизајнирате своју стратегију за држање или продају.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here