Толеранција на ризик: шта је то и зашто је важно

Толеранција на ризик је способност да се издрже губици када ваше инвестиције имају лош учинак. Ако купујете акције, на пример, колики пад на тржишту можете да претрпите?

Ако је ваша толеранција ниска, улагаћете конзервативно. На пример, већи део вашег портфеља може бити у обвезницама ниског ризика, а мањи део у ризичним акцијама.

Познавање ваше толеранције на ризик помаже у креирању плана игре. На много начина то ће подстаћи начин на који инвестирате, каже Марианела Цолладо, сертификовани финансијски планер и сувласник Тобиас Финанциал Адвисорс у Плантатион, Флорида.

» Ново на берзи? Погледајте Основе берзе: Шта инвеститори почетници треба да знају

Фактори толеранције ризика

„Толеранција на ризик код свих ће бити другачија“, каже Чарли Хоронзи, сертификовани финансијски планер и оснивач Фоцусед Уп Финанциал у Чикагу.

Ево неких од одлучујућих фактора:

Циљеви: Сврха финансијског планирања није да се акумулира највећа могућа гомила новца. Одлучите шта желите од живота, израчунајте колико новца вам је потребно да постигнете те циљеве, а затим изаберите стратегију улагања која ће донети одговарајући принос.

Временски оквир: Генерално можете да преузмете више ризика ако имате много времена да превазиђете неравнине. „Ако ће вам требати новац за пет или 10 година, то је много другачије него ако имате 15 или више година“, каже Хоронзи. Укупна путања берзе током деценија је узлазна, али има падова и платоа. 30-годишњак који штеди да би се пензионисао са 65 има довољно времена да их сачека. Али ако штедите да бисте купили кућу за неколико година, улагање те штедње у акције је превише ризично јер вероватно неће бити довољно времена да надокнадите губитке ако берза падне.

» Сазнајте више: Како да уложите своју уштеђевину за краткорочне или дугорочне циљеве

Старост и животна фаза: „Ако сте у 80-им, та толеранција не може бити тако висока као што би била за некога у 30-им“, каже Цолладо. Са 30 година, имате времена не само да превазиђете волатилност, већ и да зарадите више новца радећи.

Величина портфеља: Неко ко почиње пензионисање са портфељем од 5 милиона долара можда ће моћи да преузме више ризика од некога са 500.000 долара, каже Цолладо. Особа са већим портфељем има више јастука ако вредности падну.

Ниво личне удобности: Неки људи су природно угоднији у преузимању ризика од других. „Увек кажем људима: „Морате моћи да спавате ноћу“, каже Коладо. Ако је волатилност тржишта превише стресна, то је сигнал да морате боље да разумете шта можете очекивати или да будете у мање ризичним инвестицијама, каже она.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Ризици игнорисања толеранције ризика

Улагање без узимања у обзир толеранције на ризик је попут ходања у сну до ивице литице. Замислите да улажете у акције без размишљања о томе како ћете реаговати ако њихова вредност падне.

„Пробудићете се веома брзо када тржиште падне“, каже Хоронзи.

Велика опасност је онда избезумљивање и бежање са тржишта. Онда „упадате у грешку улагања бр. 1 од ниске продаје“, каже Нора Јусиф, сертификовани финансијски планер и потпредседник РБЦ Веалтх Манагемент-а у Бостону. Пад на тржишту је заправо прилика за куповину јер су цене ниже.

» Сазнајте више: Када берза подрхтава, борите се са својим страхом и наставите да инвестирате

Још једна опасност је играње превише сигурно, каже Јусиф. Не преузимате довољно ризика да бисте постигли циљеве. Заузимање мало агресивније позиције да бисте добили боље приносе може направити огромну разлику на дуге стазе.

Погледајте разлику коју годишњи принос од 1% може направити за једнократну инвестицију од 100.000 долара након 35 година:

Која је моја толеранција на ризик?

Аутоматизоване инвестиционе услуге које се називају робо-саветници - и људски финансијски саветници - омогућавају клијентима да попуне упитнике како би им помогли да процене своју толеранцију на ризик. (Ако тек почињете или немате много да уложите, робо-саветник је јефтин начин да започнете. Погледајте наше најбоље изборе за робо-саветнике.)

„Одговарајте искрено на питања о ризику – не онако како мислите да би паметан инвеститор.”

Одговарате на питања попут овог из Вангуарда:

„Током опадања тржишта, склон сам да продам делове своје ризичније имовине и уложим новац у сигурнију имовину.” Могући одговори: Уопште се не слажем, не слажем се, донекле се слажем, слажем се, потпуно се слажем.

Искрено одговорите на питања о ризику - не као што мислите да би паметан инвеститор.

Урадите наш брзи квиз толеранције на ризик да бисте почели да истражујете свој став о преузимању ризика. Квиз није намењен да усмерава одлуке о улагањима – мораћете да размотрите своје циљеве, временски оквир и друге факторе пре него што донесете одлуке о улагању – али вам може дати увид у ваше природне склоности.

Ризикујте озбиљно

Поред процене одговора на упитник, финансијски планери кажу да проводе доста времена причајући о ризику како клијенти не би били затечени када вредности падну.

„Нико се не жали због повећања вредности“, каже Јусиф. Али природно је да се тргнете када тржиште падне и ваш портфолио се смањи. Она наглашава нормалност нестабилности берзе и помаже клијентима да се ментално припреме како би могли да издрже када ствари постану неравне.

„Једна је ствар погодити како ћете се носити са губитком, а друга је процијенити након што сте изгубили 12%“, каже Јусиф. Она претвара проценте у стварне доларе када говори о томе шта очекивати ако тржиште падне. „То има тенденцију да привуче пажњу људи.”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here