Рано повлачење Ротх ИРА: шта треба да знате

Рачуни за пензионисање нису увек познати по својој флексибилности, због чега се истичу опуштена правила која се примењују на Ротх ИРА превремено повлачење: Пошто се ови рачуни финансирају доларима након опорезивања, слободни сте да повлачите доприносе на било када.

Можете користити Ротх ИРА, до износа који сте дали, из било ког разлога, у распону од одговорног (постоји рупа на вашем крову и ваша кухиња је сада базен) до неозбиљних (желите да направите базен на крову изнад ваше кухиње).

То не значи да треба да додирнете налог. Следећи квиз ће вам дати брз одговор да ли ће ваше Ротх ИРА рано повлачење бити опорезовано - или прочитајте даље за више детаља у наставку.

Брзи преглед: рано повлачење Ротх ИРА

 • Ако желите да повучете доприносе: Доприноси након опорезивања — који се обично називају „основа“ — могу да се повуку у било ком тренутку, из било ког разлога, без пореза или казни за повлачење.

 • Ако желите да повучете зараду: Морате да испуните два услова за квалификовану дистрибуцију да бисте избегли и порезе и казну од 10% превременог повлачења. Прво, морате имати Ротх ИРА налог најмање пет година, сат који почиње да откуцава на почетку године вашег првог доприноса. Друго, морате имати најмање 59½ година, бити инвалид, мртви (расподелу преузимају наследници) или да користите до 10.000 долара за куповину прве куће.

» Прочитајте више: Све што треба да знате о Ротх ИРА повлачењу

Ако не задовољите обе тачке, повлачење зараде ће вероватно доћи са порезом на доходак и казнама. Неки изузеци, наведени у наставку, омогућавају вам да избегнете казну од 10% превременог повлачења — али не и порезе — на одређене ране дистрибуције које нису квалификоване.

Рано повлачење доприноса Ротх ИРА

Можда ће вам бити мирни када знате да доприноси Ротх ИРА-е могу да се користе у најкраћем могућем року. Они нису замена за фонд за хитне случајеве или изговор да живите изнад својих могућности, али ако ствари постану страшне, могу бити извор брзог новца.

Ако узмете Ротх ИРА рано повлачење, доприноси долазе први, што је редак потез Пореске управе да вам олакша ствари. Не морате да бринете о порезима — или о томе који део ваше дистрибуције потиче од зараде, а који од доприноса — осим ако не извучете више него што сте дали.

Износи прерачунати у Ротх ИРА излазе следећи, по принципу први уђе, први изађе, а зарада последња.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0%

Накнада за управљање

Накнаде

$0

Накнаде

0.25%

Накнада за управљање

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

бесплатно

саветовање о каријери плус попусти на кредит са квалификованим депозитом

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

До 1 године

бесплатног управљања са квалификованим депозитом

Рано повлачење Ротх ИРА зараде

Неопходно је искористити зараду? Ту ствари постају длакаве.

Добијате квалификоване дистрибуције без пореза. Проблем је у томе што је ИРС дефиниција квалификоване дистрибуције уска и дистрибуција зараде пре 59½ година вероватно је неће задовољити.

Рана расподела зараде из ових разлога се сматра квалификованом: не подлеже порезима или казном од 10%

Ране расподеле зараде из ових разлога сматрају се изузецима: опорезују се као приход, али не подлежу казнама од 10%

Држали сте Ротх ИРА најмање пет година И преузимате дистрибуцију у једној од следећих околности:

 • Имате 59 1/2 година или више.

 • Ви сте трајно и потпуно онемогућени.

 • Као корисник Ротх ИРА након смрти власника рачуна.

 • Да искористите до 10.000 долара за прву куповину куће.

 • Узимате дистрибуцију за трошкове квалификованог образовања.

 • Подижете до 5.000 долара у години након рођења или усвајања вашег детета.

 • Узимате расподелу за ненадокнађене медицинске трошкове који прелазе 7.5% вашег прилагођеног бруто прихода за годину или за премије здравственог осигурања док сте незапослени.

 • Узимате квалификоване резервисте (за припаднике војне резерве позване у активну службу).

 • Узимате низ суштински једнаких дистрибуција.

 • Дистрибуција је због порезне таксе.

 • Нисте имали Ротх ИРА најмање пет година, али имате 59 1/2 или више, трајно и потпуно онеспособљени, наследили сте Ротх ИРА након смрти власника налога или користите до 10.000 долара за прву куповину куће.

Прво, да бисте избегли и порез на приход и казну од 10% превременог повлачења, морате имати Ротх ИРА најмање пет година. Овај услов је задовољен ако је прошло пет година од када сте први пут дали допринос било којој Ротх ИРА, не нужно оном који планирате да искористите. (Међутим, постоји изузетак: ако сте претворили имовину из традиционалне ИРА или 401 (к) у Ротх ИРА, сваки конвертовани износ има свој петогодишњи сат. Ево више о Ротовим петогодишњим правилима.)

Друго, морате да имате 59½ или више година, да сте трајно и потпуно инвалидни или да користите новац за прву куповину куће (а за ову последњу постоји доживотно ограничење од 10.000 долара). Корисници такође могу да приме квалификоване дистрибуције након смрти власника рачуна.

Ако не испуните оба правила за квалификовану дистрибуцију, пореска управа ће се одрећи казне (али не и пореза) ако узмете дистрибуцију из једног од ових разлога:

 • Квалификовани трошкови образовања

 • Ненадокнађени медицински трошкови који прелазе 7.5% вашег прилагођеног бруто прихода за годину

 • Подижете до 5.000 долара у години након рођења или усвајања вашег детета

 • Премије здравственог осигурања док сте незапослени

 • Расподела квалификованих резервиста (за припаднике војне резерве позване у активну службу)

 • Низ суштински једнаких периодичних исплата — понављајућих дистрибуција осмишљених да вам помогну да пребродите продужене финансијске потешкоће пре старосне границе за пензионисање — које генерално захтевају да примате најмање једну расподелу сваке године током пет година или док не навршите 59½, шта год дође касније

Изван ових критеријума, можда ћете бити опорезовани и кажњени за превремено повлачење зараде. У зависности од ваше пореске стопе, то би могло појести трећину до половине опорезивог дела ваше дистрибуције.

Другим речима: са изузетком ретких и страшних околности, превремено повлачење Ротх ИРА-е није вредно тога.

За друге идеје о проналажењу готовине за плаћање неочекиваних трошкова, погледајте нашу страницу о брзим начинима позајмљивања новца.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here