Правила и квалификације за тражење пореског зависника

Шта је порески зависник?

Порески зависник је дете или сродник чије карактеристике и однос са вама омогућавају да захтевате одређене пореске олакшице и кредите, као што су статус главе домаћинства, порески кредит за дете, порески кредит на зарађени приход или кредит за бригу о деци и издржаваним лицима.

Утврђивање да ли је неко зависник од пореза може бити тешко. Ево резимеа, али имајте на уму да је ово сложена област пореског закона и да постоје изузеци од сваког правила. За све детаље погледајте публикацију ИРС 501.

Напомена: Ако се питате о својој стимулативној уплати, знајте да за то постоје посебна правила која се могу разликовати од оних на овој страници. Да бисте видели детаље, погледајте нашу страницу о проверама стимуланса.

Ко се квалификује као порески зависник

За пореске сврхе, постоје две врсте зависних лица:

 • Дете које испуњава услове.

 • Квалификациони рођак.

Квалификационо дете

Да бисте захтевали да дете буде издржавано од ваше пореске пријаве, дете мора да испуни све следеће услове.

Дете мора бити део ваше породице

Ово је тест односа. Дете мора бити ваш син, ћерка, пасторак, похрањено дете, брат, сестра, полубрат, полусестра, полубрат, полусестра или потомак неког од тих људи.

>>ВИШЕ: Сазнајте како да добијете идентификациони број пореског обвезника за усвајање (АТИН)

Дете мора бити испод одређеног узраста

Ово је тест старости. Једна од ове три ствари мора бити тачна да би прошао овај тест:

 1. Дете је на крају године имало 18 година или млађе и млађе од вас или вашег супружника (ако сте у браку и заједно подносите пријаву).

 2. Дете је на крају године имало 23 године или мање, било је студент и било је млађе од вас или вашег супружника (ако сте у браку и заједно подносите документе). „Ученик“ у овом случају значи да је дете било редовно студент најмање пет календарских месеци у години.

 3. Дете је преко ове старосне границе, али је трајно и потпуно инвалидно, по процени лекара.

Дете мора да живи са вама

Ово је тест боравка. Дете мора да је живело са вама више од половине пореске године. Постоје одређени изузеци за привремена одсуства (као што је дете одсутно на факултету, у болници или у малолетничком притвору), за децу која су рођена или умрла током пореске године, за децу разведених или раздвојених родитеља и за киднаповану децу.

У случајевима развода или раздвајања, родитељ старатељ обично има право да захтева да дете буде издржавано. Међутим, понекад родитељ који није под старатељством може захтевати да дете буде издржавано лице ако родитељ под старатељством потпише писану изјаву да он или она неће тражити дете као издржавано лице.

Дете не може да обезбеди више од половине сопствене финансијске подршке

Ако ваше дете добије посао и обезбеди најмање половину сопствене финансијске подршке, не можете захтевати да дете буде зависно од пореза. Међутим, подршка углавном укључује трошкове домаћинства као што су кирија, намирнице, комуналије, одећа, ненадокнађени медицински трошкови, путни трошкови и трошкови рекреације.

Дете не може да поднесе заједничку пореску пријаву са неким

Ово је заједнички тест повратка. Овде постоји изузетак ако дете и дететов супружник поднесу заједничку пријаву само да траже повраћај пореза на приход по одбитку или процењеног плаћеног пореза.

Дете мора да има одређени статус пребивалишта или држављанства

Ово је тест за грађанина или резидента. Дете мора бити У.С. грађанин, У.С. стални странац, У.С. држављанин или становник Канаде или Мексика.

Квалификациони рођак

Квалификациони рођак може бити било ког узраста. Али да би се сродника пријавило као пореског зависника од ваше пореске пријаве, та особа мора испунити све следеће услове.

Особа не може бити нечије друго квалификовано дете

Не можете тражити нечије друго квалификовано дете као свог квалификованог рођака. Дакле, ако ваше дете живи са вашим родитељима, на пример, и испуњава све тестове да буде њихово квалификовано дете, не можете га такође сматрати својим квалификованим рођаком.

Особа мора бити у сродству са вама или да живи са вама

Само једна од ове две ствари мора бити истинита:

 • Особа има једну од ових веза са вама. Он или она је ваше дете, пасторак, законски усвојено дете, усвојено дете или потомак било ког од тих људи (на пример, ваше унуке) или је ваш брат, сестра, полубрат, полубрат, полубрат, нећак или нећак (укључујући децу вашег полубраће и сестара), или је ваш родитељ или бака или деда, очух, тетка или ујак, или тазбина (али не и ваш хранитељ).

 • Особа је живела са вама целе године. Постоје изузеци за привремена одсуства (као што је дете није било на факултету), за децу која су рођена или умрла током пореске године, за децу разведених или раздвојених родитеља и за киднаповану децу.

Имајте на уму да само једна од две ствари мора бити истинита да бисте прешли препреку. То значи да особа која је повезана са вама не мора нужно да живи са вама да бисте је могли сматрати зависним. Ово може бити посебно важно за људе који подржавају старије родитеље који живе негде другде.

Бруто приход особе је испод границе

Бруто приход особе за годину не може бити већи од 4.300 долара у пореским годинама 2020. или 2021. Особе са инвалидитетом или примања од заштићене радионице добијају изузетак. Бруто приход укључује новац од изнајмљивања имовине, пословне приходе и опорезиве накнаде за незапослене и социјално осигурање.

Морате да обезбедите више од половине укупне финансијске подршке те особе за годину

Подршка углавном укључује трошкове домаћинства као што су кирија, намирнице, комуналије, одећа, ненадокнађени медицински трошкови, путни трошкови и трошкови рекреације. Ако више људи пружа подршку некој особи и због тога ниједна особа не пружа више од 50% подршке, пружаоци подршке могу потписати вишеструку изјаву о подршци у којој се назначава ко може да захтева да издржавана особа постане њихов порески зависник.

Назад на врх

Пронађите више начина да осигурате своју имовину и своју будућност

 • Ако немате животно осигурање, прво питање које треба поставити је: Колико ми је потребно?

 • Сада је време да се побринете да ваша породица буде збринута. Ево седам корака за планирање имања.

Ко није зависник од пореза

Ови људи се генерално не рачунају као ваши зависници од пореза:

 • Уопште било ко, ако неко други може да тврди да сте зависни (другим речима, обично не можете да будете нечији зависни, а затим сами тврдите да сте зависни).

 • Генерално, ожењена особа која подноси заједничку пореску пријаву (постоје неки важни, али компликовани изузеци од овога; погледајте публикацију ИРС 501 за детаље).

 • Свако ко није У.С. грађанин, У.С. стални странац, У.С. држављанин или становник Канаде или Мексика (овде постоје изузеци за особе које усвајају децу).

 • Људи који раде за вас.

 • Студенти на размени.

Назад на врх

Пореске олакшице за тражење пореског издржаваног лица

Подношење захтева за издржаваног лица може вам донети велике пореске олакшице. Пристојан порески софтвер би требало да вам постави питања која ће вам помоћи да утврдите да ли се квалификујете.

 • Статус пријаве главе домаћинства. Овај статус пријаве вам даје веће пореске олакшице и повољније пореске разреде него ако сте поднели пријаву као самац. (Како то ради.)

 • Порески кредит за децу и кредит за друга издржавана лица. Ово би могло да вам донесе до 2.000 долара по детету и 500 долара за особу која није зависна од деце 2020. године и до 3.600 долара по детету 2021. (Како то ради.)

 • Порески кредит за бригу о деци и издржаваним лицима. У 2021. години, то је до 50% од до 8.000 долара дневне његе и сличних трошкова за дете млађе од 13 година, супружника или родитеља који не могу да се брину о себи, или другог издржаваног лица да бисте могли да радите — и до 16.000 долара од трошкови за двоје или више издржаваних лица. (Како то ради.)

 • Кредит за зарађени приход. Овај кредит вам може донети између 538 и 6.660 долара у 2020. (543 до 6.728 долара у 2021.) у зависности од тога колико деце имате, вашег брачног статуса и колико зарађујете. То је нешто што треба истражити ако је ваш прилагођени бруто приход мањи од око 57.000 долара. (Како то ради.)

 • Кредит за усвајање. Ово покрива до 14.300 долара трошкова усвајања по детету у 2020. и до 14.440 долара у 2021. (Како то ради.)

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here