Штедни рачуни и ЦД-ови су и даље вредни тога упркос ниским стопама“,

„Биће све неуобичајено пронаћи институције које су спремне да плате 1%“ на штедни рачун, каже Мајк Шенк, главни економиста Националног удружења кредитних унија.

Разлози су многи — Федералне резерве су спустиле референтну стопу у марту, економска криза повезана са пандемијом се наставља — али стопе нису једина снага штедних рачуна и ЦД-а. Ево како вам још помажу да уштедите.

Штедни рачуни пружају приступ готовини и алатима

Узимање штедног рачуна здраво за готово је лако; постоје дуго времена, а већина Американаца га има. Али вреди напоменути како штедни рачуни могу помоћи нашим финансијским животима:

  • Једноставан приступ средствима: За разлику од брокерских рачуна, не продајете инвестиције да бисте свој новац претворили у готовину; штедни рачуни чувају новац као готовину. И можете лако да пребаците новац на свој текући рачун по потреби.

  • Корисна препрека трошењу: Штедни рачун, којем недостаје дебитна картица, нуди мање начина за повлачење од текућих рачуна. И историјски гледано, штедни рачуни су имали ограничење од шест повлачења месечно, иако су у априлу 2020. Федералне резерве престале да захтевају од банака да спроводе ово ограничење. Поседовање рачуна одвојеног од провере може вам помоћи да намерно уштедите, уместо да замаглите поделу између ваше потрошње и штедње средстава.

  • Одредиште за аутоматске трансфере: Ако бисте имали користи од једноставног приступа уштеди новца, можете подесити понављајуће трансфере са својих чековних на штедне рачуне. Или поделите директне депозите између рачуна.

  • Опција за више налога за циљеве: Отворите неколико налога и посветите их различитим категоријама потрошње, као што је систем буџетирања у коверти. Један би могао бити резервна копија за ваш текући рачун, један за одмор и један фонд за хитне случајеве.

„Начин на који користите ове алате требало би да буде заснован на томе како управљате својим новцем“, каже Саундра Давис, оснивач и извршни директор Саге Финанциал Солутионс, непрофитне организације са седиштем у заливу Сан Франциска и фокусиране на финансијски подучавање. Ако вам не смета да пратите више налога, наставите.

» Више од НердВаллета: Погледајте нашу листу најбољих налога са високим каматама

ЦД-ови вас могу спасити од вас самих

ЦД-ови захтевају да се обавежете да ћете држати фиксну суму под кључем у одређеном временском периоду (ево како да отворите један). Чак и када су стопе ниске, ова врста штедног рачуна има предности:

  • Замрзните уштеђевину: ЦД-ови закључавају ваш новац на период који одаберете, обично од три месеца до пет година. Ово може имати смисла ако имате фиксну суму намењену за будућу куповину, као што је учешће за кућу. Понекад немогућност приступа средствима док не дође право време може донети мир.

  • Опција заштите од опклада на садашње и будуће стопе: Да би се избегло закључавање превише новца у дугорочни ЦД, једна уобичајена стратегија је да се током времена диверзификује улагање на више ЦД-ова помоћу ЦД лествице. Отворите неколико ЦД-ова са распоређеним терминима као што су три месеца до годину дана или дуже; како сваки ЦД сазрева, реинвестирајте средства у, рецимо, нови једногодишњи ЦД. (Сазнајте више о томе како функционишу ЦД мердевине.)

Напомена: Рана провала на ЦД обично вас кошта казну која може бити од неколико месеци до годину дана камате. Ако нисте сигурни када ће вам требати новац, можда је најбоље да прескочите ЦД-ове одмах.

» Желим да упоредим? Погледајте најбоље цене ЦД-а овог месеца

И ЦД-ови и штедни рачуни нуде заштиту

Једна од највећих предности обе врсте рачуна је федерално осигурање депозита до 250.000 долара по клијенту у осигураној банци или кредитној унији. Ако финансијска институција банкротира, влада вам гарантује да ћете добити свој новац назад.

И стопе ће поново расти

Након финансијске кризе 2007-2008, стопе ЦД-а и штедних рачуна су пале и остале ниске годинама. Интернет банке и неке кредитне уније биле су прве које су кренуле да обезбеде веће приносе него што су традиционалне банке нудиле. Њихове стопе су достигле висину изнад 2% за штедне рачуне и 3% за дугорочне ЦД-ове. Ако је историја индикација, опоравак може бити дуг пут, али ће доћи.

„Ако полудите гледајући стопе, немојте их гледати“, каже Дејвис. „Ако вам гледање стопа даје информације за доношење исправних одлука као део вашег финансијског плана, онда их пратите.”

Без обзира да ли проверавате стопе или не, имајте на уму: стопе играју важну улогу у повећању штедње, али оне нису једини начин на који вам штедни рачуни и ЦД-ови помажу. Ако имате новац на рачуну, бићете спремни да искористите предности када стопе поново порасту.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here