СБА кредитна линија: како то функционише и како је добити

У.С. Администрација за мала предузећа обезбеђује кредитне производе, укључујући вишеструке кредитне линије, преко приватних зајмодаваца како би помогли власницима малих предузећа да напредују. СБА кредитне линије могу бити вредне до 5 милиона долара, а ова врста зајма за мала предузећа је обично најбоља ако вам је потребан краткорочни обртни капитал да бисте пребродили сезонске успоне и падове или превазишли привремене недостатке готовинског тока.

Шта је СБА кредитна линија?

СБА кредитна линија је флексибилан облик краткорочног финансирања који пружа резервоар новца који можете повући по потреби. Плаћате камату само на износ који позајмите, што се разликује од других СБА кредита који обезбеђују паушални износ који враћате у целости током времена.

Већина СБА кредитних линија је део програма ЦАПЛинес, који нуди фиксне или револвинг кредитне линије за задовољавање различитих потреба малих предузећа. Револвинг ЦАПЛинес донекле одражавају кредитну картицу — након што вам буде одобрено одређено кредитно ограничење, можете користити ова средства по потреби и ваша моћ задуживања се повећава са сваком отплатом коју извршите. Ако је кредитна линија фиксна, укупни кредитни лимит опада са сваким повлачењем, без обзира на ваше отплате.

Доступне су и СБА Екпресс кредитне линије. Ово су варијације СБА Екпресс зајмова, нудећи ниже максимуме задуживања (тренутно 1 милион долара), али потенцијално брже финансирање.

Врсте СБА ЦАПЛине

Постоје четири типа СБА ЦАПЛине:

  • Сезонски ЦАПЛинес: Ова СБА кредитна линија је дизајнирана да обезбеди прилив новца власницима малих предузећа који доживљавају сезонске врхунце и падове прихода. Средства се могу користити за покривање повећаних трошкова рада и других трошкова које узрокује ужурбана сезона вашег пословања.

  • ЦАПЛинес уговора: Ова врста кредитне линије је доступна малим предузећима која испуњавају услове којима су потребна финансијска средства да би извршили своје радне уговоре. Ово може покрити залихе, рад, материјале и још много тога.

  • Градитељи ЦАПЛинес: Као што име имплицира, ова кредитна линија СБА је намењена грађевинарима и генералним извођачима који раде на стамбеним или пословним зградама. Средства се могу користити за трошкове попут материјала или директног рада у вези са пројектима изградње или реновирања.

  • Радни ЦАПЛинес: Ова револвинг кредитна линија обезбеђује власницима малих предузећа обртни капитал за све врсте оперативних трошкова. Ово може укључивати радну снагу, инвентар, производњу и још много тога. Радне ЦАПЛине могу имати веће накнаде у поређењу са онима на другим ЦАПЛини.

» ВИШЕ: Најбољи државни зајмови за мала предузећа

Стопе и услови за СБА кредитну линију

ЦАПЛинес су део програма зајма СБА 7(а), а максимум задуживања (до 5 милиона долара) и каматне стопе одражавају те зајмове. Од овог писања, СБА кредитне стопе се крећу од 5.5% до 8%. 

Додатни услови за СБА кредитну линију зависе од конкретног производа:

СБА кредитна линија

Максимални рок отплате

Услови

Тип

Сеасонал ЦАПЛине.

10 година.

Зајмодавци обично захтевају уплате након сваке ужурбане сезоне са којом се ваше предузеће суочава. Потраживања или инвентар вашег предузећа могу се користити као колатерал. Можда ћете морати да поставите и личну имовину.

Фиксни или окретни.

Цонтрацт ЦАПЛине.

10 година.

Кад год клијент измири фактуру, морате да вратите тај износ свом зајмодавцу ако су средства ЦАПЛине коришћена за испуњење уговора.

Фиксни или окретни.

Буилдерс ЦАПЛине.

5 година.

Ако користите овај ЦАПЛине за финансирање грађевинског пројекта, ваше предузеће мора да га отплати или по продаји имовине или у року од 36 месеци од завршетка (што се прво догоди). Имовина коју ваше предузеће опслужује преко ЦАПЛине такође ће служити као колатерал за кредитну линију.

Фиксни или окретни.

Воркинг ЦАПЛине.

10 година.

Колатерал вашег пословања, заједно са просечним циклусом продаје и обимом, одредиће ваш кредитни лимит. Што се колатерала тиче, можете очекивати да ћете користити своја потраживања или залихе, иако ваш зајмодавац може такође захтевати додатну личну или пословну имовину.

Револвинг.

СБА експресна кредитна линија.

7 година.

СБА Екпресс кредитне линије имају веће распоне каматних стопа од ЦАПЛине. Максималне стопе су између 7.75% и 9.75%, од овог писања.

Револвинг.

Када СБА кредити не испуњавају обавезе, влада отплаћује зајмодавцу проценат неотплаћеног дуга. Ово је познато као "гаранција" зајма." Максимална СБА гаранција за своје кредитне линије је привремено повећана на 90%. Окт. 1. 2021. тај проценат ће се вратити на 85% за линије до 150.000 УСД и 75% за линије које прелазе тај износ.

Како се квалификовати за СБА кредитну линију

Квалификације за СБА кредитну линију одражавају стандардне захтеве СБА зајма, укључујући и да сте профитно мало предузеће које послује у Сједињеним Државама.С. и да имају добру репутацију за све постојеће државне зајмове.

Власници предузећа који траже ЦАПЛине можда ће такође морати да испуне додатне услове за квалификовање:

  • Сезонске ЦАПЛинес: Ваше пословање би требало да постоји најмање годину дана. Поврх тога, треба да приказује сезонске успоне и падове током целе године.

  • ЦАПЛинес уговора: Посао мора бити профитабилан и имати историју испуњавања уговора. Ваше пословање такође мора имати способност да разумно испуни нове.

  • Градитељи ЦАПЛинес: Морате бити извођач радова који има историју лицитирања и успешно завршава претходне грађевинске пројекте. Ово може укључивати пројекте реновирања.

  • Радни ЦАПЛинес: Ваше предузеће мора имати инвентар или потраживања.

Већина зајмодаваца које је одобрио СБА такође очекује добар кредит (ФИЦО резултат од најмање 690) и радије раде са компанијама које послују најмање две године и имају јак годишњи приход. 

» ВИШЕ: СБА кредит одбијен? Шта даље

Како се пријавити за СБА кредитну линију

Сам СБА не даје зајмове или кредитне линије. Уместо тога, сарађује са одобреним СБА зајмодавцима. Да бисте се пријавили за СБА кредитну линију, прво погледајте било коју банку или кредитну унију са којом већ имате однос да видите да ли је овлашћена да нуди финансирање које подржава СБА. Такође можете да проверите СБА-ов алат Лендер Матцх за неке смернице.

Једном када нађете зајмодавца који вам одговара, он би требало да буде у могућности да вас обавести о томе коју документацију ћете морати да примените. Ако СБА такође треба да прегледа вашу пријаву, њен период обраде је око пет до 10 радних дана.

Ако се квалификациони критеријуми за СБА кредитну линију покажу превише ригорозни, размислите о пословној кредитној линији традиционалног зајмодавца. Годишњи проценат ће вероватно бити већи него код СБА кредитне линије, али ако вашем послу треба краткорочно финансирање, то би могла бити добра алтернатива.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here