Задатак СБА кредита: шта треба знати ако не можете да платите

Програм заштите плате је званично завршен 31. маја 2021. Прочитајте нашу ППП страницу за више информација или посетите наш Водич за опрост ППП зајма.

Узели сте зајам за администрацију малих предузећа да бисте развили своје пословање и имали сте сву намеру да га отплатите. Али искусили сте неке потешкоће и продаја је слаба. Не можете да плаћате и сада се суочавате са неиспуњењем кредита СБА, што би вероватно значило пропаст за ваше пословање.

Ова ситуација није неуобичајена: 1 од 6 СБА 7(а) зајмова издатих од 2006. до 2015. године није враћен, а просечном неуспешном кредиту је било потребно скоро пет година да достигне стандардни статус, према НердВаллету студија.

За власнике малих предузећа који се суочавају са кашњењем СБА зајма, ево шта могу да очекују - и нека могућа решења.

Када је ваш СБА кредит у проблемима?

СБА није зајмодавац; гарантује до 85% износа кредита зајмодавцима који дају СБА кредите. Зајмодавац који је дао ваш зајам је место на које ћете ићи када се бавите неплаћањем кредита СБА.

Зајмодавци обично започињу напоре да упозоре зајмопримце да касне са зајмом након 10-дневног грејс периода и могу да наплате накнаду за кашњење, каже Чарлс Грин, генерални директор Финансијског института за мала предузећа, који обучава и обучава комерцијалне зајмодавце.

Међутим, сваки зајмодавац има различите политике и процедуре за оно што раде када зајмопримац престане да плаћа зајам, каже Еван Сингер, извршни директор СмартБиз-а, пружаоца кредита СБА.

Већина банака има одељења која покушавају да смисле нови план отплате са власником предузећа. То би могло укључивати реструктурирање кредита или отплату само камате за одређени временски период, каже Сингер. Према таквом плану, кредит не би био у кашњењу.

Зајмопримци такође треба да имају у виду да би могли бити у техничком кашњењу са кредитом чак и ако су у току са отплатом. Иако је неуобичајено, ово се може десити ако власник предузећа прекрши услове договорене у вези са зајмом, као што је недавање пореских пријава за сваку годину зајма, преузимање додатних дугова или не добијање одобрења зајмодавца приликом довођења нових акционара , каже Греен.

Како зајмодавац може покушати да наплати

Када државни зајам за мала предузећа престане да ради, зајмодавац ће покушати да наплати пун износ од зајмопримца, позвавши гаранцију СБА само ако његови напори да наплате пропадну.

Зајмодавац има право да заплени имовину коју је зајмопримац користио као колатерал да покрије зајам. Ово може укључивати пословне банковне рачуне, инвентар, опрему или некретнине.

„Банке ће пратити своје уобичајене политике и процедуре како би осигурале да колатерал може да отплати кредит“, каже Сингер.

Зајмопримци који поседују 20% или више предузећа и појединци који имају кључне руководеће позиције такође морају да потпишу личну гаранцију за добијање СБА кредита. Лична гаранција је писмено обећање које каже да се слажете да лично вратите кредит ако ваш посао не може.

То значи да ако колатерал у власништву предузећа не задовољава неизмирени износ кредита, зајмодавац има право да покуша да наплати личне гаранције које су дали власници предузећа.

„Могу да пошаљу писма захтева жирантима, који траже исплату мањка, и могу поднети тужбу државном суду“, каже Грин.

Уз личну гаранцију, зајмодавци могу тражити да ликвидирају личну имовину зајмопримца, као што су некретнине и банковни рачуни, али закони се разликују у зависности од државе, каже Сингер.

Ако не испуните обавезе и зајмодавац пренесе губитак по зајму, подноси губитак СБА-у да испоштује своју гаранцију. СБА гарантује до 85% на кредите од 150.000 УСД и мање и до 75% на кредите преко 150.000 УСД.

Ако се ово деси и савезна влада преузме губитак по зајму, може да предузме додатна средства да отплати губитак, што би могло укључивати кажњавање плата или замрзавање банковних рачуна зајмопримца, каже Сингер.

Шта да радите ако имате проблема

Најбоља ствар коју можете да урадите је да останете у комуникацији са зајмодавцем и дате им до знања да се трудите да отплатите зајам.

Ако се борите да извршите уплате или сумњате да ћете испунити обавезе, позовите зајмодавца пре него што вас позову. Покушајте да направите план да схватите како можете да отплатите зајам а да не дођете до неизмирења обавеза, каже Сингер.

„Никада није добра идеја да не платите било који зајам, али посебно онај који гарантује савезна влада“, каже Сингер.

Напори да се отплати зајам могу укључивати остваривање веће продаје, ликвидацију имовине или опреме, или чак затварање или продају предузећа да би се исплатио зајам, каже Грин.

„Неки се људи веома емотивно умешају у то и само ће се возити тим бродом преко водопада јер не могу да га пусте“, каже Грин. “Императив за боље исходе за све је реалан приступ управљању ситуацијом.”

Ако не желите да платите зајам или желите да постигнете нагодбу са СБА, можда ћете моћи да се намирите за мањи износ од пуног износа који дугујете путем компромисне понуде. Ако кренете овим путем, размислите о ангажовању адвоката који је специјализован за измирење пословних дугова.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here