СБА микрокредити: која предузећа се квалификују и како се пријавити

СБА микрокредит је један од ретких приступачних зајмова за мала предузећа намењених посебно стартапима. Нова и постојећа предузећа могу позајмити до 50.000 долара да би развила своју компанију.

За разлику од других СБА зајмова, програм микрокредита у потпуности финансира У.С. Администрација за мала предузећа и њоме управља посредничка мрежа непрофитних зајмодаваца у заједници, а не традиционалне банке.

Преко ових зајмодаваца, програм микрокредита СБА такође има за циљ да допре до заједница са нижим приходима и предузећа која традиционални зајмодавци често занемарују. У фискалној 2020. години, на пример, скоро 47% микрокредита СБА отишло је у предузећа у власништву жена.

» ВИШЕ: Најбољи кредити за мала предузећа за жене

Шта је СБА микрокредит?

СБА микрокредити су зајмови мањег обима које финансира Управа за мала предузећа. Власници малих предузећа који испуњавају услове могу да позајме до 50.000 долара, али зајмови су обично много мањи. У фискалној 2020. години, просечан СБА микро зајам је био 14.434 долара и имао је каматну стопу од 6.5%.

Док СБА обезбеђује финансирање микрокредита, тежак посао обавља посреднички зајмодавац, обично непрофитна корпорација за развој заједнице. Зајмодавац обрађује пријаве, дистрибуира средства зајма и управља кредитом.

Сваки посреднички зајмодавац може поставити сопствене стопе и услове подобности, уз упутства СБА, тако да ће се стопе, накнаде и минимални износи зајма разликовати.

Стопе, накнаде и услови отплате микрокредита СБА

Дужина трајања

До седам година.

Износ позајмице

До 50.000 долара.

Каматне стопе

Стопе варирају, али се обично крећу од 6% до 9%. Просечна каматна стопа на СБА микрокредите у фискалној 2020. години била је 6.5%.

Накнаде

До 3% износа кредита (до 2% за кредите са роковима краћим од годину дана) плус трошкови затварања које одреди зајмодавац.

Зајмодавци обично захтевају колатерал да би осигурали зајам од неплаћања. Ако узмете микрокредит за куповину опреме, та опрема ће служити као залог за кредит. У већини случајева, такође морате да потпишете личну гаранцију у којој се наводи да ћете отплатити кредит.

Следећи кораци за добијање СБА кредита: 

 • Да ли ће се ваше предузеће квалификовати? Сазнајте више о захтевима за СБА кредит.

 • Погледајте тренутне СБА стопе зајма.

 • Упоредите најбоље СБА зајмодавце НердВаллет-а у 2021.

За шта се може користити СБА микрокредит?

СБА микрокредити се могу користити за обртна средства или за куповину инвентара, залиха, намештаја, опреме, машина или опреме. Не можете користити СБА микрокредит за отплату постојећих дугова или куповину некретнина.

Ко испуњава услове за СБА микрокредит?

СБА програм микрозајмова је намењен почетницима и предузећима у раној фази – 30% микрокредита издатих у фискалној 2020. години отишло је за стартапове – али је отворен за сва профитна мала предузећа и одређене непрофитне центре за бригу о деци.

» ВИШЕ: Упоредите најбоље опције кредита за почетак пословања

За разлику од многих традиционалних зајмова, СБА микрокредити су доступни власницима малих предузећа без кредитне историје, као и нижих прихода. Програм је такође усмерен ка предузећима која иначе недовољно опслужују традиционалне банке, укључујући предузећа у власништву жена и мањина и она у заједницама са ниским приходима.

Услови квалификованости изван ових општих смерница ће се разликовати од зајмодавца. Неки посреднички зајмодавци имају захтев за минимални кредитни резултат, док други немају.

Неке непрофитне организације и финансијске институције у заједници нуде микрокредите које не подржава СБА. Ево више информација о неким непрофитним микрокредиторима.

Како добити микрокредит СБА

Да бисте се пријавили за СБА микрокредит, прво морате да пронађете посредника који је одобрио СБА у вашој области. СБА има листу зајмодаваца на својој веб страници.

Пријавићете се директно преко посредничког зајмодавца, који ће морати да зна сврху зајма. Тачна потребна документација ће се разликовати, али будите спремни да доставите следеће документе:

 • Личне пореске пријаве (најмање две године).

 • Недавне плате.

 • Списак колатерала.

 • Бизнис план.

 • Пројекције новчаних токова.

 • Уговори, понуде или уговори о куповини.

Постојећа предузећа ће такође морати да документују пословне финансијске податке, што може укључивати:

 • Пореске пријаве за пословање.

 • Биланс стања и биланс успеха.

 • Пословни закуп и уговори.

 • Пословне лиценце и дозволе.

 • Списак обртне пословне имовине.

» ВИШЕ: Како до кредита за мала предузећа у пет корака

Предности и мане микрокредита СБА

Главна предност микрокредита СБА је што они обезбеђују финансирање предузећима која се обично не квалификују за стандардни зајам за мала предузећа, укључујући новоосноване компаније, власнике предузећа са лошим кредитима и оне у заједницама са недостатком услуга.

СБА микрокредити такође имају ниске накнаде, конкурентне каматне стопе и дуге рокове отплате.

Лоша страна СБА микрокредита је, по дефиницији, то што су пословни зајмови у малим доларима. Ако вам је потребно више од 50.000 долара да бисте развили своје пословање, можда ћете морати да потражите на другом месту.

Алтернативе микрозајму СБА укључују друге непрофитне микрокредиторе, финансирање по фактури и традиционалне орочене кредите од банака и онлајн зајмодавца. Уопштено говорећи, онлајн зајмодавци и микрозајмодавци чешће него банке дају позајмице новијим предузећима или онима без одличних кредита.

» ВИШЕ: Упоредите 10 врста пословних кредита

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here