Упозорење на превару: „Докажи ми да си човек, а не бот“,

Новинарка Кели Рисман из Њујорка рекламирала је неки намештај на мрежи без икаквог грицкања када је „Јарее“ послала поруку преко апликације за препродају ОфферУп питајући да ли је још увек доступан.

Џери је тражила Риссманов број телефона, а затим је послала поруку да ће послати код на који би Риссман могао да узврати да потврди да је права особа.

У жељи да се извуче из складишта за намештај који јој више није био потребан, Рисман се сложио. Брзо је стигао шестоцифрени код од Гугла, заједно са нечим написаним на филипинском. Да га је превела, Риссман би открио да пише: „------ је ваш Гоогле Воице верификациони код. Не делите то ни са ким другим.”

Риссман је вратио цифре.

Како функционише превара

Џери није био заинтересован за намештај. Њен циљ је био да превари Рисмана да открије њен број телефона, а затим и верификациони код Гоогле Воице-а.

Ево како обично функционише превара са Гоогле Воице верификационим кодом:

  • Преступник преузима апликацију Гоогле Воице и повезује је са Гмаил налогом.

  • Онда пронађу потенцијалну жртву, на пример на пијаци продаваца. Кажу да су их у прошлости спалили ботови и траже од продавца да прихвати и пошаље код како би доказао да су права особа.

  • Када жртва пошаље код назад, преварант може да повеже Гоогле Воице број са жртвиним телефоном са потврђеном аутентичношћу.

  • Преварант користи Гоогле Воице број у лажним огласима на веб локацијама тржишта или у другим криминалним активностима.

Другим речима, прво је преварант лажни купац, а онда када преваре жртве да потврде аутентичност Гоогле Воице налога, преварант постаје лажни продавац – потенцијално зароби другу генерацију жртава које плаћају за робу коју никада не добију.

Риссман је постао сумњичав и прекинуо позив када је Јарее рекао да је дошло до проблема и питао да ли Риссман има други број да покуша.

Иако пише о преварама, Риссман каже да је била преварена јер ово није имало типична обележја: од ње нису тражили личне податке или бројеве рачуна, и није пружила начин да украде њен идентитет или њен новац.

Зашто Гоогле Воице?

Гоогле Воице омогућава корисницима да споје више телефонских бројева у један. Постоји много легитимних употреба за Гоогле Воице број. Људи га могу дати пословним и личним контактима уместо да морају да жонглирају са више телефонских бројева. Појединци могу да задрже своје бројеве мобилних телефона приватним, а предузећа могу пронаћи доступни број са последње четири цифре које желе.

Али преваранти желе сталну понуду нових Гоогле Воице бројева које ће користити у криминалним активностима. Жалбе и истраге жртве ће у почетку упућивати на оригинални број телефона који је аутентичан. Потребна је даља истрага да би се пронашао Гмаил налог који је успоставио криминалац.

Када је Риссман схватила превару, прекинула је везу са својим бројем телефона. Гоогле нуди страницу помоћи која води кориснике кроз тражење броја који се користи са другим налогом.

Превара није нова, али је врућа

Превара Гоогле Воице аутентификације није нова, каже Ева Веласкез, председница и извршна директорка Ресурсног центра за крађу идентитета. Али чинио је скоро половину (49%) позива које је центар добио у августу, више од девет пута више од обима примљених у јулу. Од почетка октобра, темпо није успорио, а од средине лета било је више од 2.000 позива ИТРЦ-у о томе.

Трговачке странице као што су еБаи, Фацебоок Маркетплаце и Цраигслист нису једине на којима криминалци траже верификационе кодове. То је урађено на сајтовима за упознавање, па чак и као одговор на обавештења о изгубљеним кућним љубимцима. Заједничка нит: Неко жели да докажете да сте права особа примањем и слањем кода.

Обим притужби указује на то да криминалци имају нову кеш меморију бројева Гоогле Воице-а и да ће се неки вероватно користити у онлајн огласима у наредним недељама. Додатни опрез је загарантован.

Добијајте обавештења о промени резултата Погледајте свој бесплатни резултат у било ком тренутку, добијајте обавештења када се промени и изградите га помоћу персонализованих увида. Почети

Како се чувати

Ако сте продавац, проверите да ли платформа на којој се налазите има функцију за верификацију својих корисника, саветује Ејми Нофцигер, директор подршке жртвама ААРП Фрауд Ватцх Нетворк. Ако потенцијални клијент затражи да потврди ваш идентитет, инсистирајте да користи ту функцију. Ако продавац инсистира на преласку са продајне платформе на слање порука или позива, то је знак опасности.

Немојте прихватити и послати код. „Право на њему пише, не делите овај код ни са ким“, каже Веласкез. „Заиста желимо да погодимо тај дом за људе. Ово су кодови које морате сами да верификујете. Ово је други слој аутентификације, и они су само за вас.

А ако вас неко замоли да то поделите са њима, то би требало да буде велика црвена застава.”

Купци такође треба да буду опрезни, каже Веласкез. Оглас би могао да користи украдени Гоогле Воице број.

  • Проверите што је могуће више информација о продавцу. Ако продајна платформа има функцију верификације, користите је.

  • Немојте имати посла са било ким ко жели плаћање поклон картицама - то је сигуран знак преваре.

  • Користите кредитну картицу ако је могуће; имају заштиту коју пеер-то-пеер плаћања и дебитне картице немају.

  • Састаните се на безбедном месту за размену плаћања и робе.

Људи који губе новац од превараната који користе Гоогле Воице бројеве вероватно неће знати да је њихова крађа покренута када је неко преварен да открије верификациони код. „Стварно мислим да има више жртава (преваре) него што су чак и свесни да су жртве“, каже Риссман.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here