Откривање продавца: шта продавци кућа морају открити

Откривање продавца доноси транспарентност у трансакцију некретнинама и може заштитити и купце и продавце.

У обелодањивању, продавац даје писане информације о познатим проблемима који би могли да угрозе вредност имовине, као што су оштећења од термита, неправилна дренажа или кров који прокишњава, као и детаље као што су накнаде и ограничења удружења власника кућа.

Правилно обелодањивање значи да купац добија свеобухватнији увид у имовину, а продавац смањује своје шансе да га нови власник тужи због скривања информација.

» ВИШЕ: Како продати своју кућу

Шта је образац за откривање података продавца?

Генерално, продавци попуњавају и потписују стандардни образац за откривање података, који се понекад назива обавештење или изјава, који садржи да или не питања о имовини, са простором за објашњења.

У неким државама можете наићи на две верзије обрасца за откривање података. У Тексасу, на пример, и Комисија за некретнине у Тексасу и Удружење за некретнине у Тексасу имају обавештења која су у складу са државним законом, али обавештење удружења тражи више информација него што је законски потребно за још већу транспарентност.

Добри агенти за некретнине разумеју законске захтеве за обелодањивање. Ако сте продавац, ваш агент за листинг ће вам обезбедити одговарајуће документе које треба да попуните. Ако сте ви купац, ваш агент може да вас проведе кроз попуњене обрасце.

Штреберски савет: Откривање продавца не замењује кућну инспекцију, иако може да истакне проблеме које купци можда желе да инспектори пажљивије погледају. Генерално, откривања захтевају од продаваца да открију само недостатке којих су свесни. Скривени проблеми и даље могу вребати у кући чак и ако је продавац искрен у откривању.

Понуда за куповину треба да садржи рок у којем продавац треба да достави обелодањивање и број дана које купац мора да прегледа. Понуда такође треба да прецизира право купца да ревидира понуду или одустане од посла на основу обелодањивања.

» ВИШЕ: Шта очекивати од кућне инспекције

Захтев федералног продавца за обелодањивање

Савезни закон захтева да продавци кућа изграђених пре 1978. открију да имовина може да изазове изложеност олову из боје на бази олова, која је те године била забрањена за потрошаче. Изложеност може довести малу децу у опасност од тровања оловом, што може изазвати трајно неуролошко оштећење. У.С. Агенција за заштиту животне средине пружа образац за откривање боја на бази олова на својој веб страници.

Продавци кућа изграђених пре 1978. такође морају купцима да доставе ЕПА памфлет „Заштитите своју породицу од олова у свом дому“, да купцима дају 10 дана да изврше инспекцију боје или процену ризика за боје на бази олова, и да укључе „изјава о упозорењу на потенцијалне клијенте“ у уговору.

Државни закони о откривању података продавца се разликују

Већина држава налаже неки облик откривања података продавца, иако се правила и специфични захтеви разликују. На пример:

 • У Мериленду, продавци морају да попуне образац за откривање података или наведу да продају имовину „као што јесте."

 • Калифорнија захтева од купаца да попуне државну Изјаву о откривању преноса некретнина и Изјаву о природним опасностима, која детаљно описује да ли је имовина у зони која је изложена природним опасностима, као што су земљотреси или шумски пожари. Неки градови или окрузи могу захтевати откривање суседства или заједнице.

 • У Њујорку, продавци морају да попуне изјаву о обелодањивању стања имовине или купцу дају кредит од 500 долара при затварању. Неки продавци одлуче да прескоче образац за откривање података и плате 500 долара, али и даље могу бити одговорни за неоткривање недостатака након продаје.

Неколико држава, као што су Алабама, Арканзас и Западна Вирџинија, имају правила „цавеат емптор“, што у суштини значи „нека купац буде на опрезу." Осим што се придржавају савезног захтева о откривању података, продавци у већини случајева нису обавезни да попуне образац за откривање података у државама цавеат емптор.

Међутим, постоје неки изузеци чак и у државама „чувај се купац“, тако да је важно да разговарате о откривању података са својим агентом или адвокатом за некретнине. Штавише, продавац може да попуни изјаву о откривању података, чак и ако држава то не захтева.

Шта обухвата откривање продавца?

Продавчеви захтеви за откривање података разликују се у зависности од државе, али ево неких уобичајених проблема на које се решавају стандардни обрасци за откривање података:

 • Кров цури или дефекти.

 • Цурење воде или претходна поплава у подруму.

 • Пукотине или други недостаци у темељу.

 • Проблеми са системима водовода, грејања и климатизације.

 • Дефекти на зидовима, прозорима, вратима или подовима.

 • Проблеми са септичким или канализационим системом.

 • Најезда или оштећење инсеката који уништавају дрво.

 • Спорови о границама.

 • Небезбедни услови везани за радон, азбест или олово.

 • Таксе или ограничења удружења власника кућа.

» ВИШЕ: Уобичајене непредвиђене ситуације које би купци требали знати

Шта ако продавац лаже на изјави о откривању података?

Рецимо, на пример, продавац не открива недостатке у кући, али након усељења купац открива суву трулеж на тавану. Купац би могао да тужи продавца за одштету, али да би добио случај, купцу би био потребан доказ да је продавац знао за суву трулеж и лагао на обрасцу за откривање података.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here