Скраћивање акција: паметно или ризично?

Уобичајени начин на који инвеститори зарађују на акцијама је једноставан: купујте деоницу са очекивањем да ће њена цена расти током времена, а ако дође, продајте је касније за профит. (Нисам сигуран како ово функционише? Размислите о томе како купити акције.) Ово се сматра „дуготрајним“.”

Али акције не морају да расту да би инвеститори зарадили на њима. Инвеститори такође могу да профитирају ако цена акција падне - а ово је злогласна кратка продаја.

Шта је кратка продаја?

Кратка продаја је када трговац позајми акције од брокера и одмах их прода са очекивањем да ће цена акција пасти убрзо након. Ако то учини, трговац може откупити акције по нижој цени, вратити их брокерској кући и задржати разлику као профит.

Ево примера: Позајмите 10 деоница компаније (или ЕТФ или РЕИТ), а затим их одмах продате на берзи за 10 долара сваку, генеришући 100 долара. Ако цена падне на 5 долара по акцији, можете искористити својих 100 долара за откуп свих 10 акција за само 50 долара, а затим вратити акције брокеру. На крају, зарадили сте 50 долара на кратком (минус било које провизије, накнаде и камате).

То звучи довољно једноставно, али постоји много више од краткорочне продаје акција од само разумевања концепта, а стратегија долази са ризиком од озбиљних губитака.

Зашто кратке акције?

Инвеститори могу користити кратку стратегију као облик шпекулације. Другим речима, то је маневар високог ризика који би могао донети високе приносе у замену за преузимање изузетног ризика. Тамо где дугорочни инвеститор може да заснује своју одлуку на темељном испитивању финансија, менаџмента и будућег потенцијала компаније, шпекулант може да заснује своју одлуку на анализи краткорочних кретања цена са надом за брзи профит.

Скраћивање акција се такође може користити као заштита. Рецимо да поседујете акције у компанији и сумњате у њен краткорочни учинак, али не желите да продате своје акције. У овом случају, могли бисте да наставите да држите своје акције на дуги рок док скраћујете акције, купујући назад по нижој цени ако и када вредност акција падне. Овде је циљ да надокнадите губитке ваше дуге позиције.

Како скратити акције

  1. Прво ће вам требати маргин рачун. Позајмљивање акција од брокерске куће је заправо маргинални зајам, а ви ћете платити камату на неизмирени дуг. Процес за добијање маргин рачуна зависи од брокерске куће, али вероватно ћете морати да добијете одобрење за то.

  2. Да бисте извршили трговину, требаће вам готовина или деоница на том рачуну маргине као колатерал, што је еквивалентно најмање 50% вредности кратке позиције, према захтевима Федералних резерви. Ако је ово задовољно, моћи ћете да унесете налог за кратку продају на свој брокерски рачун. Овде је важно напоменути да нећете моћи да ликвидирате готовину коју добијете од кратке продаје.

  3. Да би одржао кратку позицију, инвеститор мора да задржи довољно капитала на рачуну да служи као колатерал за маргинални зајам — најмање 25% по правилима размене. Међутим, брокерске куће могу имати већи минимум, у зависности од ризичности акција, као и укупне вредности позиција инвеститора.

  4. Можете да задржите кратку позицију (што значи да задржите позајмљене акције) онолико дуго колико вам је потребно, било да је то неколико сати или неколико недеља. Само запамтите да плаћате камату на те позајмљене акције све док их држите, а такође ћете морати да одржавате услове за маргину током целог периода.

  5. Ако цена акција падне, затворићете кратку позицију куповином износа позајмљених акција по нижој цени, а затим их вратите брокерској кући. Имајте на уму да ћете морати да узмете у обзир износ који ћете платити у виду камата, провизија и накнада да бисте зарадили профит.

Али шта ако цена акција порасте?

У традиционалној куповини акција, највише што можете изгубити је износ који сте платили за акције, али потенцијал за повећање је теоретски неограничен. Када скратите деоницу, то је супротно – добици се максимизирају на укупној вредности акција које су скраћене ако цена акција падне на 0 долара, али ваши губици су теоретски неограничени, јер цена акција може да расте неограничено.

Погледајмо исти пример као горе. Позајмите 10 деоница и одмах их продате по 10 долара, генеришући 100 долара. Али онда су акције порасле на 50 долара свака. Запамтите, у неком тренутку сте спремни да вратите акције брокеру, што значи да ћете можда морати да их откупите за 500 долара –  губитак од 400 долара. Ако акције порасту на 100 долара свака, мораћете да их откупите за 1000 долара за губитак од 900 долара. Ово, у теорији, може да траје бесконачно, и што дуже чекате да цена акција поново падне, дуже ћете плаћати камату на те позајмљене акције.

Ако се то догоди, продавац на кратко може добити „позив за маргину“ и мораће да стави више колатерала на рачун да би одржао позицију или ће бити приморан да је затвори откупом акција.

С обзиром на дугорочну узлазну пристрасност тржишта, многим инвеститорима је тешко да скрате акције и постигну доследне, профитабилне резултате. Штавише, ризик - посебно ако нисте сигурни шта радите - је много већи од стратегије "купи и држи".

Контроверза о краткој продаји

Схорт-селлерс добијају све врсте критика. Оптужени су за наношење штете предузећима, манипулисање јавним мњењем и ширење гласина о компанији или акцијама. Чак се наговештава да су продавци на кратко готово непатриотски јер не подржавају компаније којима се тргује на јавном тржишту.

Али, продавци на кратко, често износе нове информације на видело, доводећи тржиште до трезвеније процене изгледа компаније. То може утицати на задржавање акција по нижој цени него што би имала да су само навијачице на страни. Шортс помажу да се необуздани ентузијазам држи под контролом, а често откривају преваре, агресивно рачуноводство или само лоше вођене компаније, информације које се могу скривати у документима компаније код Комисије за хартије од вредности. Све су то вредне функције на тржиштима капитала.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here