Да ли треба да купим акције сада усред такве неизвесности?

Десетине хиљада људи се сваког месеца обраћа Гуглу да пита да ли је сада прави тренутак за куповину акција. Питање је пуно: Крајем фебруара 2020., С&П 500 је започео историјски пад, на крају пронашавши праг пандемије 23. марта 2020. Историјски гледано, требало је у просеку око две године да се тржиште опорави од краха; овај пут се вратио за само 149 дана. До краја августа 2020. индекс је поново достигао рекордне вредности.

Брзо напред до 2021., а берзу и даље узнемиравају неочекивани догађаји (нећемо ускоро заборавити сагу о ГамеСтоп-Реддит-хедге фондовима) и У.С. економски изгледи су још увек нејасни. На пример, у петак, 18. јуна, акције су имале најгори недељни учинак у последњих неколико месеци, јер су се инвеститори ухватили у коштац са потенцијалом повећања каматних стопа раније него што се очекивало, подстакнуто високом инфлацијом у априлу и мају. Међутим, ти страхови нису дуго трајали; до четвртка, 24. јуна, С&П 500 је поново достигао рекордне вредности, са свежим највишом у току дана тек 1. јула.

Између нередовног понашања берзе и економске неизвесности широм света, инвеститори су разумљиво опрезни. Али то не би требало да значи седење ван тржишта.

Разумевање диспаритета Маин Стреет-Валл Стреет

Брзи опоравак тржишта у 2020. био је очигледно у супротности са САД.С. економија тада, а тај диспаритет постоји до данас. Али пажљивији поглед показује да ова неравнотежа можда није толико збуњујућа као што се чини.

Берза одражава расположење инвеститора о будућности, а не ономе што се тренутно дешава. Док су мали инвеститори можда склонији куповини и продаји на основу дневних наслова, институционални инвеститори гледају далеко унапред. А имајући у виду недавне врхунце на тржишту, чини се да Волстрит није престрашен.

С&П 500 је такође пондерисан тржишном капитализацијом, што значи да ће веће компаније имати већи утицај на његов учинак (погледајте како С&П 500 ради да бисте сазнали више о томе). Многе од највећих компанија у индексу се баве технологијом — индустријом коју није тако тешко погодио ЦОВИД-19 — и те компаније су помогле да се С&П 500 гурне на своје рекордне висине, упркос текућим економским проблемима узрокованим пандемија.

Реклама

ТрадеСтатион

4.0

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Накнаде и минимуми:
  • $0 трговинских накнада. 0 УСД годишње накнаде. $50 накнада за неактивност.
  • Минимум рачуна од 0 УСД.
Промоција: До 5.000 УСД готовинског кредита са квалификованим депозитом. Сазнајте више на ТрадеСтатион Позовите ТрадеСтатион на 1-800-328-1965

Реклама

ТрадеСтатион

4.0

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Накнаде и минимуми:
  • $0 трговинских накнада. 0 УСД годишње накнаде. $50 накнада за неактивност.
  • Минимум рачуна од 0 УСД.
Промоција: До 5.000 УСД готовинског кредита са квалификованим депозитом. Сазнајте више на ТрадеСтатион Тапните да бисте директно позвали ТрадеСтатион

Одређивање времена тржишта вс. време на тржишту

Према Маргуерите Цхенг, сертификованом финансијском планеру и извршном директору Блуе Оцеан Глобал Веалтх-а у Гаитхерсбургу, Мериленд, када почнете да улажете није толико важно колико дуго остајете уложени. И то је максима коју треба запамтити иу пандемији.

„Најбољи начин да се изгради богатство је да останете уложени, али знам да то може бити изазов“, каже Ченг у интервјуу е-поштом.

Лакше је ако улажете само за дугорочне циљеве. Немојте улагати новац који ће вам можда требати у наредних пет година, јер је врло могуће да ће акције или заједнички фонд који купите краткорочно пасти на вредности. Ако су вам потребна та средства за велику куповину или хитне случајеве, можда ћете морати да продате своју инвестицију пре него што има шансу да се врати, што резултира губитком.

Али ако инвестирате дугорочно, ти краткорочни падови вас не брину много. Све већи добици током времена ће вам помоћи да постигнете своје пензионерске или дугорочне финансијске циљеве. (Погледајте како функционишу добитци од композита са овим инвестиционим калкулатором.)

Како данас стоји С&П 500

Ево како се С&П 500 данас понаша. Такође обратите пажњу на дугорочне просеке, који помажу да се поткрепи аргумент да је време на тржишту важније од времена на тржишту.

Подаци о берзи могу каснити до 20 минута и намењени су искључиво у информативне сврхе, а не у сврхе трговања. 

Вода је у реду, али полако улазите

Једна од најбољих стратегија да останете мирни и останете уложени током периода нестабилности је да се инвестициони доприноси третирају као претплата која се понавља – техника позната као усредњавање доларских трошкова.

Овим приступом улажете одређени износ у доларима у редовним интервалима, рецимо једном или два пута месечно, уместо да покушавате да темпирате тржиште. Чинећи то, купујете по различитим ценама које су, теоретски, у просеку током времена.

Роберт М. Вирицк Јр., Управни члан и главни инвестициони службеник Пост Оак Привате Веалтх Адвисорс у Хјустону, напомиње да је ово такође одлична стратегија за инвеститоре који први пут желе да уђу на тржиште у временима неизвесности.

„Веома је тешко одредити време када треба изаћи на тржиште, тако да нема времена попут садашњег“, каже Вајрик. „Не бих ишао алл-ин одједном, али мислим да чекање около да видим шта ће се десити са економијом или шта ће се десити са тржиштем у наредна три, шест или девет месеци у већини случајева заврши као будала 'с ерранд.”

Дакле, како, тачно, да почнете да усредњавате цену у доларима на тржишту? Уобичајена стратегија је да се ово упари са берзанским фондовима, као што су фондови којима се тргује на берзи. ЕТФ-ови обједињују много различитих акција, омогућавајући вам да будете изложени свим њима кроз једну инвестицију. На пример, ако бисте инвестирали у С&П 500 ЕТФ, имали бисте удео у свакој компанији која је наведена у индексу. Уместо да улажете сав свој новац у неколико појединачних акција, ЕТФ-ови вам помажу да брзо изградите добро диверзификован портфолио.

За просечну цену у доларима, могли бисте да подесите аутоматска месечна (или недељна, или двонедељна) улагања у ЕТФ преко свог брокерског налога на мрежи или налога за пензионисање. Кроз овај приступ, остварили бисте предности усредњавања и диверзификације трошкова у доларима, а све кроз стратегију без руку дизајнирану за изградњу дугорочног богатства.

Дакле, да сумирамо, ако се питате да ли је сада право време за куповину акција, саветници кажу да је одговор једноставан, без обзира на то шта се дешава на тржишту: Да, све док сте планирате да инвестирате на дуги рок, почињете са малим износима уложеним кроз просек трошкова у доларима и улажете у високо диверзификоване заједничке фондове и ЕТФ-ове.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here