Треба ли да узмем празнину годину?

Узимање годину дана паузе од школе да бисте путовали светом или заронили у самооткривање може звучати као савршен начин да прославите матуру и да се припремите за следећу фазу студија. Можда бисте чак размислили о томе да узмете годину дана паузе за посао и уштедите новац да бисте платили факултет. Иако година са празнином може довести до бољих академских резултата (или додатног новца) када се вратите у школу, годишњи одмор није најбољи потез за све.

Ево како да знате да ли је празнична година права за вашу ситуацију.

Можете добити академски кредит

Искористити предности једне године заостајања уз напредак ка дипломи могла би бити коначна победа. И још боље, неки програми омогућавају студентима да искористе финансијску помоћ за плаћање трошкова у години.

Програми које спонзорише колеџ највероватније ће понудити академске кредите за ваше активности у току године. Можда чак и зарадите довољно кредита да се вратите на колеџ као студент друге године након годину дана путовања - што значи да ћете и даље бити на путу да дипломирате у року од четири године.

Ако бирате програм који нуди кредит, уверите се да ће ти кредити пренети на ваш колеџ пре него што се обавежете. Пребацивање за изборне кредите је добро, али добијање кредита за опште образовне услове је најбољи исход. Било који предмет обично може послужити као изборни предмет - па их сачувајте за касније у свом програму. Али бодови за опште образовање су специфични захтеви за дипломирање. Ево неких програма који нуде факултетске кредите:

  • Програм Америцан Университи Гап: Програм од једног или два семестра у којем студенти стажирају за Васхингтон, Д.Ц.-заснована организација. Можете да стажирате у Вашингтону или свом родном граду и зарадите до осам академских кредита. Најбоље за студенте који желе да буду изложени Вашингтону.

  • Царпе Дием Латитудес Годишњи програм: Програм у иностранству који почиње тромесечним групним урањањем након чега следи семестрални индивидуални волонтерски рад. Преко Државног универзитета Портланд можете зарадити до 36 кварталних кредита. Најбоље за студенте који желе групне и индивидуалне задатке.

  • Међународне студије у иностранству: Студенти могу да бирају између неколико програма у иностранству у оквиру међународних студија у иностранству. Програми се фокусирају на неколико области укључујући језик, хуманистичке науке и међународне студије, а можете зарадити до шест кредита на Царролл Цоллеге-у. Најбоље за студенте који желе разноликост у опцијама између година.

  • Универзитет Туфтс 1+4 Бридге Годишњи програм: Годишњи програм у којем студенти раде 30 сати недељно у иностранству. Уписани сте у један Туфтс онлајн час током програма и завршите часове језика у локалној школи. Најбоље за студенте примљене на Универзитет Туфтс који желе да волонтирају у иностранству.

  • Верто Едуцатион: Студенти бирају између неколико локација у иностранству и Хаваја. Програм се фокусира на услужно учење и искуствено образовање и аутоматски преноси до 30 семестарских сати на један од 45 партнерских колеџа - што вас чини студентом друге године када се вратите у школу. Најбоље за студенте који желе да похађају Верто Едуцатион партнерску школу и дипломирају у року од четири године.

Неки од ових програма можда тренутно нису доступни због пандемије ЦОВИД-19. Проверите код администратора програма најажурније детаље.

Имате финансијску подршку

Познавање начина на који ћете финансирати годину са празнином је кључна ствар јер трошкови могу бити недостижни за многе студенте. На пример, свеобухватни програм празнине, попут деветомесечног међународног програма компаније Винтерлине, може коштати 55.000 долара. Годишњи осмомесечни програм кошта 24.000 долара. Чак и јефтинији програми - попут осмомесечног авантуристичког програма из Хигх Десерт Центра који кошта 8.250 долара - могли би бити напорни без финансијске помоћи.

Узимање године заостајања без финансијске подршке могло би да вас доведе у ситуацију да узимате личне зајмове са високим каматама или да угрозите своју сигурност и искуство у нискобуџетној години.

Програми године празнине су погодни јер могу да координирају путовања, могућности за рад, волонтерске активности, искуства учења, храну, становање и другу логистику. Ако имате финансијску подршку — од својих родитеља или других средстава — могли бисте да изаберете програм који задовољава ваше потребе, а да не морате да бринете о томе како ћете га платити.

Морате да уштедите новац за колеџ

Годишња празнина може бити неопходна ако желите да уштедите новац за колеџ. Студенти који могу да пронађу стабилне прилике за посао са пуним радним временом имају прилику да уштеде своју зараду током године и смање своје будуће дуговање на факултетима.

Али ако планирате да радите током године прекида и немате финансијску подршку за трошкове живота, можда ћете на крају потрошити више новца него што сте у могућности да уштедите. А то би могло да шкоди на дуге стазе. Нови извештај Банке федералних резерви Њујорка процењује да би студенти који одлажу упис на колеџ могли да зараде 90.000 долара мање током свог живота од својих вршњака који нису направили паузу.

Неке компаније обезбеђују образовне бенефиције запосленима који испуњавају услове. На пример, Старбуцкс покрива 100% школарине за онлајн дипломске програме универзитета Аризона Стате Университи. У том случају, можда нећете морати да правите празнину од годину дана да бисте уштедели ако можете да управљате послом и школом у исто време.

Изгорели сте и оцене вам падају

Ако сте усред колеџа, најбоље је да дате приоритет дипломирању и размислите о години прекида пре него што започнете каријеру. Али ако нисте у могућности да будете успешни на колеџу због академског сагоревања, можда би било боље да направите паузу. Ученици који узимају слободно време након поласка у школу називају се паузи.

И док престанак није идеалан, бољи је од неуспеха са наставе. Можда ћете се вратити енергичнији и мотивисанији након паузе.

Ако вам је потребан прекид, саопштите своје планове свом факултету и сервисеру за кредите. Обавезно пратите процес одсуства у вашој школи како бисте се могли вратити без муке. А престанак би могао да покрене отплату ваших кредита, па контактирајте свог сервисера студентских кредита да покушате да договорите повољне услове за ваше одсуство.

Кључни појмови у овој причи

Годишња празнина: годишњи одмор пре почетка колеџа или постдипломских студија, или пре уласка у радну снагу. Годишња празнина може да доведе до већег академског успеха, али заустављање - пауза усред студија - може имати нежељене финансијске ефекте.

Финансијска помоћ: Новац за помоћ студентима да плате колеџ у облику грантова, стипендија, студија или зајмова. Финансијска помоћ може доћи од владе, школе или приватних организација. Студенти треба да затраже федералну финансијску помоћ попуњавањем ФАФСА.

Стопоут: Пауза од колеџа током академског програма. Прекид се разликује од године прекида, која се обично узима између академских студија, као што је између средње школе и факултета. Престанак прекида прекида замах вашег дипломског програма и може довести до тога да морате да плаћате своје студентске зајмове. Овај термин се такође може односити на особу која узима ову врсту паузе.

Сервисер студентских кредита: Приватна компанија која управља вашим исплатама савезног студентског кредита док се не отплате. Сервисери студентских кредита можда не нуде увек најбоље опције отплате, тако да је важно да постављате питања и да се залажете за себе.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here