Да ли родитељи плаћају факултет?

Родитељи, можда ћете желети да платите факултетско образовање свог детета, али је добра идеја само ако то можете приуштити.

Без обзира да ли одлучите да преузмете целокупну финансијску одговорност или поделите трошкове са својим дететом, прво одговорите на ова питања да бисте утврдили да ли треба да платите колеџ:

  • Да ли ће то угрозити вашу пензију? Ваше дете увек може да позајми да плати факултет, али не можете да позајмите за пензију. Уверите се да сте на правом путу да уштедите довољно за пензију; користите овај калкулатор ако нисте сигурни.

  • Имате ли других дугова за отплату? Ако сте дубоко у дуговима по кредитној картици или имате друге дугове са високим каматама, не би требало да повећавате свој терет.

  • Можете ли приуштити плаћања? Додајте школарину или уплате зајма родитеља које бисте платили на своје постојеће дугове да бисте били сигурни да можете обоје уклопити у свој буџет.

  • Хоћете ли имати јастук за хитне случајеве? Не желите да бирате између поправљања аутомобила и плаћања рачуна за студентски зајам.

  • Можете ли прихватити ризик? Узимање кредита од родитеља може угрозити ваш кредит или могућност да позајмите за нешто друго. Заједничко потписивање вас такође оставља на удици за понашање вашег детета.

» ВИШЕ: Да ли треба да потпишете студентски кредит?

Око две трећине породица — 58% — има план да плати све четири године колеџа, према студији Како Америка плаћа за колеџ 2021, студији Саллие Мае и компаније за истраживање тржишта Ипсос.

Ако су ваше финансије солидне и можете себи приуштити да платите факултет, можете одлучити да узмете кредит за родитеље. Пре него што позајмите, размотрите ове савете како бисте избегли непотребне ризике са сопственим финансијама.

» ВИШЕ: Како рефинансирати родитељске ПЛУС кредите

Прво искористите савезне зајмове

Окрените се приватним зајмовима тек након што ваша породица исцрпи грантове, стипендије, уштеђевину намењене за школу, рад-студије и савезне студентске кредите.

Што су ваши приходи већи, то ће ваше дете добити мање бесплатне помоћи. Ако одлучите да не помажете у плаћању школе, мање бесплатне помоћи значи да ће ваше дете можда морати да узме више кредита да попуни празнину. Бесплатна помоћ као што су грантови и стипендије, заједно са радом и учењем, у великој мери је одређена породичним приходима пријављеним у бесплатној апликацији за федералну помоћ студентима, или ФАФСА.

Ако постоји празнина коју треба затворити након што се размотри сва финансијска помоћ, вашем детету ће можда требати приватни зајам. Приватни зајмови обично носе веће каматне стопе од савезних зајмова и не нуде федералну заштиту, опрост зајма и флексибилне опције отплате које нуде савезни студентски кредити.

А ако је ваше дете млађе од 21 године, вероватно ће му требати супотписник - само неколико зајмодаваца даје кредите зајмопримцима без кредитне историје и супотписника. Ако заједно потпишете приватни зајам за своје дете, бићете законски одговорни за дуг ако ваше дете не може да плати. Заједничко потписивање зајма ће такође утицати на вашу кредитну историју и може вам отежати преузимање других зајмова или кредитних линија.

» ВИШЕ: Колико позајмити за факултет 

Једини начин да извучете своје име из супотписаног зајма био би отплата дуга; искориштавање предности отпуштања супотписника након одређеног временског периода ако ваш кредитор то понуди; или рефинансирањем.

Ваша најбоља опција је да исцрпите сва друга финансијска средства пре него што позајмите приватни зајам. Ако заједно потписујете зајам, разговарајте са својим дететом о озбиљности дуга. Ако супотписујете зајам, уверите се да постоји политика ослобађања супотписника.

Немојте презадуживати зајмове Родитељ ПЛУС

Годишња и укупна ограничења федералних директних субвенционисаних и несубвенционисаних кредита могу спречити студенте да преузму превише студентског дуга. Али недостатак сличног ограничења за директне ПЛУС кредите може довести до прекомерног задуживања родитеља. Директни ПЛУС кредити су савезни зајмови које родитељи додипломаца могу узети да плате школовање свог детета на факултету; они су такође доступни дипломираним студентима. ПЛУС кредити су слични приватним зајмовима по томе што захтевају проверу кредитне способности. Зајмопримци родитеља могу преузети до укупних трошкова похађања годишње у федералним директним ПЛУС кредитима.

»ВИШЕ: Може ли се родитељски кредит пренети на студента?

Међу онима који позајмљују да плате колеџ, родитељи у просеку позајмљују за 1.431 долар више него студенти, према студији Саллие Мае. У школској 2016/17. години, родитељи су позајмљивали у просеку 10.266 долара у ПЛУС кредитима, док су студенти позајмљивали просечно 8.835 долара у савезним студентским кредитима.

Узимање кредита је посебно скупо за родитеље јер су камате на ПЛУС кредите знатно веће од оних на федералне директне зајмове доступне студентима: 6.28% у поређењу са 3.73% за школску 2021/2022. годину од 1. јула.  За родитеље са добрим кредитним резултатом и солидним финансијама, приватни зајмови би могли бити јефтинији.

ПЛУС зајмопримци који наиђу на проблеме са плаћањем такође имају мање опција од зајмопримаца директног федералног зајма: ПЛУС зајмопримци могу да се квалификују за само један од четири плана отплате засноване на приходима који су доступни зајмопримцима савезних кредита.

Уверите се да ваше дете попуни ФАФСА да би прво добило бесплатну помоћ пре него што се окрене кредитима.

» ВИШЕ: Упоредите родитељске студентске кредите: ПЛУС и приватне

Ако ваша породица треба да позајми, побрините се да ваше дете максимално искористи субвенционисане и несубвенционисане савезне зајмове пре него што сами позајмите новац.

Изаберите фиксну каматну стопу

Када позајмљујете студентски зајам за образовање вашег детета, узмите у обзир врсту каматне стопе коју кредит носи. ПЛУС кредити имају фиксне каматне стопе, које ће остати исте током трајања кредита, али многи приватни кредити немају. Променљива каматна стопа у почетку може бити нижа од фиксне, али може да варира током времена.

Држите се кредита који имају фиксне каматне стопе како бисте могли да закључате ниже стопе пре другог повећања.

Ако имате постојеће савезне зајмове са променљивом каматном стопом, који су последњи пут издати 2006. године, можете да их консолидујете путем федералног директног консолидационог зајма да бисте закључали фиксну стопу.

Ако имате приватни зајам са променљивом стопом, можете да рефинансирате преко зајмодавца да бисте добили зајам са фиксном каматном стопом. Ако се не одлучите за консолидацију савезних кредита или рефинансирање приватних, онда направите план да брзо отплатите своје кредите.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here