Треба ли постати свој властити шеф?

„У 2020. години дошло је до експлозије нових пословних апликација, достигавши скоро 4.5 милиона до краја године“, према фебруарском извештају Економске иновацијске групе из Вашингтона, Д.Ц., тхинк танк. То је повећање од 24.3% у односу на 2019. и био је највиши у историји — 51% већи од просека од 2010. до 2019.

„ЦОВИД-19 је био друштвени, културни и емоционални шок какав нисмо доживели генерацијама. Постати предузетник је дубоко лична одлука, а пандемија је можда дала потицај многима да је прихвате“, наводи се у извјештају.

Одлука да ли је самозапошљавање права за вас зависи од ваше личности, ваше финансијске ситуације и ваше способности да се прилагодите. Ево савета људи који су сами себи постали шефови.

Видите да ли сте прави за посао

Многи од нас сада цене флексибилност рада од куће. Као слободњак или независни извођач, имали бисте моћ да сами поставите свој распоред.

„Бити на челу је веома, веома привлачно за многе људе“, каже Кеитх Халл, председник и извршни директор Националне асоцијације за самозапослене, или НАСЕ, групе за ресурсе и заступање. „Друга страна те медаље је да када сте сами задужени за своју судбину, ви сте такође одговорни за њу.”

Процените своје способности као потенцијалног послодавца.

„Фриленсери морају да буду самомотивисани, да раде добро независно, да буду организовани, да науче како да добро пласирају своје услуге и да се осећају пријатно са одређеним нивоом неизвесности“, рекла је извршна директорка Сара Сатон путем е-поште. Она води две компаније фокусиране на даљинске и флексибилне могућности запошљавања:  ФлекЈобс, сајт за тражење посла и Ремоте.цо, која обезбеђује ресурсе за компаније које размишљају о раду на даљину.

Хол предлаже да се запитате да ли имате мотивацију да сами управљате својом судбином. „Ако се пробудите у понедељак ујутро и одлучите да останете у кревету до касно, то је финансијски губитак. Нико неће стајати над вама и терати вас да устанете из кревета.”

Направите план који одговара вашим финансијама

Пре него што одлучите да ли да будете слободни, да постанете консултант или да своју журку претворите у посао, пажљиво погледајте своје финансије.

Многи су скупљали буџет током пандемије. Поново погледајте тај план да бисте били сигурни да разумете своје тешке трошкове, као што су храна, изнајмљивање и дневна нега. (Приступ 50/30/20 је брз начин да поделите своје доларе у три корпе: потребе, жеље и уштеде.)

Изолујте шта можете да уложите у посао. Мали трошкови као што су куповина имена домена, куповина премијум верзије софтвера или чланарина за групу за умрежавање могу се додати.

Користите свој буџет за постављање краткорочних и дугорочних пословних циљева, каже Халл. „Знајте тачно шта треба да зарадите да бисте испунили своје породичне циљеве и преведите то у временски распоред.”

Процените свој тајминг

Можда ћете морати да задржите свакодневни посао неко време, али и даље можете да изградите своју пословну снагу.

„Бити предузетник никада ми није био циљ“, каже Афења Монтгомери, оснивач и извршни директор иЦАН Цоллецтиве, креативног радног простора и места догађаја за жене предузетнице у боји у Чикагу. Монтгомери, регистрована медицинска сестра и администратор здравствене заштите, започела је здравствену консултацију са стране. Њен лов на ресурсе и подршку инспирисао је идеју о изградњи заједнице за жене предузетнице у боји.

Монтгомери и њен муж су подизали троје деце и нису имали пословног искуства, тако да напуштање њеног дневног посла није била опција. Провела је четири године учећи конопце предузетништва пре него што се осетила довољно самопоузданом да одустане.

Била је домаћин умрежавања, отворила пословни банковни рачун и коначно регистровала свој посао као друштво са ограниченом одговорношћу. Предузимање малих корака може учинити процес мање неодољивим, каже она.

Тражите подршку

Између стратегија, циљева и буџета, помисао да радите за себе може изгледати застрашујуће, али предузетници кажу да не морате то да радите сами.

Лаура Лицурси, оснивач Елите Виртуал Ассистантс, агенције која повезује послодавце са удаљеним асистентима, каже да је пандемија била изненађујуће тешка за њено пословање само на мрежи јер су клијенти смањивали. Лицурси, који ради из области Кливленда, кретао се кроз неизвесност са ментором из СЦОРЕ, мреже добровољних пословних ментора која је у партнерству са Администрацијом за мала предузећа.

„Мој ментор ми је помогао да прођем кроз унутрашње функционисање предузећа када су ствари биле споре, што је заиста помогло када је посао поново кренуо“, каже она.

Предузетници имају више ресурса на располагању него што схватају, каже Халл:

  • СБА обезбеђује локалне ресурсе за подршку будућим предузетницима.

  • НАСЕ нуди програм грантова за развој пословања за своје чланове.

  • СЦОРЕ има менторске ресурсе, вебинаре и друге онлајн ресурсе.

  • Веб страница пореске управе има информације о пореским импликацијама самозапошљавања.

Ову колумну је Асошијетед пресу доставила веб локација за личне финансије НердВаллет.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here