Требате ли заједно потписати студентски зајам?

Требало би да потпишете студентски зајам само ако можете себи приуштити да га вратите, јер ћете можда морати.

Заједничко потписивање вас чини законски одговорним за отплату кредита ако примарни зајмопримац не може. А ако не можете да приуштите плаћање, ваш кредит ће бити оштећен.

» ВИШЕ: Да ли родитељи треба да плаћају факултет?

Ако можете да приуштите да потпишете заједно, требало би да то урадите знајући који су ризици и како можете да се ослободите зајма у будућности.

Опције које треба размотрити пре заједничког потписивања

Пре него што се пријавите за приватни студентски зајам као супотписник, усмерите примарног зајмопримца ка другим опцијама.

Уверите се да су поднели бесплатну пријаву за савезну студентску помоћ, или ФАФСА, да би се квалификовали за сву савезну помоћ студентима. Ово укључује бесплатну или зарађену помоћ, као што су грантови, стипендије и радни студиј, као и савезни студентски зајмови.

За студенте, савезни студентски кредити су најбоља опција јер им није потребна кредитна историја или ко-потписник да би се квалификовали. Већина приватних кредита ради.

У поређењу са савезним зајмовима, приватни зајмови имају више каматне стопе и имају мање могућности отплате или могућности за опрост зајма. Требало би их размотрити тек након што се сва федерална помоћ максимално искористи.

Постоји неколико приватних студентских кредита за које није потребан супотписник. Одобрење се заснива на потенцијалу за каријеру и приход, али ти кредити носе веће каматне стопе од других приватних опција.

Ко може супотписати зајам?

Практично свако са квалификованом кредитном историјом може заједно потписати студентски зајам.

То значи да можете заједно потписати студентски зајам за своје дете, унуке, другог рођака или чак пријатеља. Приватни зајмодавци траже ко-потписнике са сталним приходом и добрим до одличним кредитним резултатима, обично у високим 600-има или више. Они такође узимају у обзир друге дугове које већ имате.

Супотписник даје зајмопримцу приступ финансирању факултета које иначе не би имао; такође може помоћи ученику да изгради кредит.

Али само зато што можете заједно да потпишете зајам не значи да треба.

Како заједничко потписивање утиче на ваш кредит

Када заједно потпишете зајам, кључеве свог кредита предајете студенту зајмопримцу.

Утицај заједничког потписивања ће се осетити чак и пре него што зајам буде одобрен: добићете привремени пад на вашем кредитном резултату када зајмодавац изврши тешко повлачење ваше кредитне историје током фазе пријаве.

Када буде одобрен, кредит и његова историја плаћања ће се приказати у вашем кредитном извештају. Свака пропуштена плаћања могу наштетити вашем кредиту.

Ако зајмопримац не може да испуни исплате и ви не можете да их покријете, кредит би могао да пропадне. То је црна мрља која ће остати на вашем кредитном извештају седам година, између осталих финансијских последица.

Остали ризици супотписивања

Заједничко потписивање може утицати на вашу способност позајмљивања. Заједничко потписивање зајма повећава „дуг“ део вашег односа дуга и прихода, што може утицати на вашу способност да добијете нови кредит за ствари као што су аутомобил или кућа.

Закашњела плаћања могу имати зајмодавце или сакупљаче након вас. Чим плаћање касни или пропусти, можда ћете се јавити зајмодавцу, или још горе, утеривачу дугова. Да бисте избегли пропуштене уплате, подстакните примарног зајмопримца да се пријави за аутоматско плаћање или комуницира са њим сваког месеца пре доспећа плаћања.

Можете бити одговорни у случају смрти или инвалидитета. Можда звучи морбидно, али сазнајте политику зајмодавца ако зајмопримац умре или постане инвалид. Ако не дозвољавају опроштај, одговорност за плаћање би била искључиво на вама.

О чему разговарати са студентом зајмопримцем

Заједничко потписивање захтева отворену дискусију са примарним зајмопримцем, који би требало да зна ризике које преузимате као супотписник и колико ће дугорочна отплата утицати на живот након колеџа. Та дискусија би требало да укључи шта студирају, када очекују да ће дипломирати и какви би могли бити њихови изгледи за посао и потенцијал прихода.

Вероватно добро познајете зајмопримца, па се запитајте: Да ли је ова особа показала да је довољно одговорна да преузме обавезу зајма? Да заврши године студија? Ако је одговор не, онда би требало да усмерите зајмопримца ка другим опцијама.

Како остати на врху супотписаног кредита

Када зајмодавац да понуду, прочитајте меницу зајма у целости да бисте разумели све детаље. На пример, приватни зајмодавац Сали Меј каже да примарни зајмопримац и супотписник деле одговорност за плаћање на време.

Да бисте избегли било каква будућа изненађења, сазнајте који ниво комуникације ћете добити као супотписник. Ово може укључивати када се уплате врше или колико брзо након пропуштене уплате ћете бити обавештени, заједно са процењеним накнадама. Питајте зајмодавца како ћете примати обавештења, као што су телефон, е-пошта или пошта.

Ако вам зајмопримац каже да не може да изврши плаћање пре доспећа, одмах контактирајте зајмодавца да бисте сазнали које су вам опције. Можда ћете моћи да добијете нови план отплате или да покренете привремену паузу у плаћању.

Како се ослободити заједничког потписивања

Постоје два начина за ослобађање од одговорности за супотписивање: ослобађање супотписника и рефинансирање.

» ВИШЕ: Може ли се родитељски кредит пренети на студента?

Издање ко-потписника је функција коју желите да тражите у приватном студентском зајму. Већина зајмодаваца дозвољава да се ваше име и законска одговорност уклоне из зајма након што зајмопримац изврши одређен број плаћања на време. Тај број се креће од 12 до 48 месеци, у зависности од зајмодавца.

Такође можете упутити зајмопримца на рефинансирање студентског кредита, што би уклонило ваше име из зајма и омогућило зајмопримцу да комбинује своје студентске кредите у један зајам са нижом каматном стопом, ако се квалификују. Да би рефинансирали, мораће да испуне услове за кредит и приход и да имају евиденцију о благовременом плаћању.

Како заједно потписати приватни студентски зајам

Ако сте спремни да заједно потпишете зајам, ви и зајмопримац треба да упоредите понуде од више студентских кредитора, укључујући банке, кредитне уније и онлајн зајмодавце, да бисте пронашли најниже стопе.

Као супотписник, желећете да будете сигурни да зајам има максималну флексибилност у плаћању. Узмите у обзир функције зајма као што су заштита зајмопримца — одлагање и отказивање — заједно са опцијама отплате и доступношћу отпуштања супотписника.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here