Да ли треба да отплатите студентске кредите или купите кућу?

Не морате да бирате да ли ћете отплатити студентске кредите или купити кућу. Уз помоћ програма за купце куће по први пут, и ако сте у могућности да остварите довољну уштеду за хитне случајеве, можда ћете моћи да урадите обоје истовремено.

Ево три начина да одлучите да ли је то могуће за вас.

1. Израчунајте учешће

За многе зајмопримце студентског кредита, највећа препрека куповини куће је предујам. Али многе државе нуде програме за купце куће први пут који ће субвенционисати учешће. Многи зајмодавци такође нуде хипотеке које захтевају много мање од традиционалног учешћа од 20% цене куће.

Размотрите ове опције пре него што очајавате да је немогуће уложити десетине хиљада долара док отплаћујете студентске зајмове. Можда ћете сматрати да је то изводљивије него што сте мислили, посебно када одаберете кућу коју можете себи приуштити.

» УПОРЕДИТЕ: Најбољи хипотекарни кредитори за купце куће први пут

2. Направите план уштеде за хитне случајеве

У исто време, вероватно ћете морати да уштедите више него што сте очекивали за ставке мимо учешћа. То укључује трошкове затварања — који обично износе 2% до 5% цене вашег дома — и одржавање куће, намештај и уређаје. Планирајте да уштедите 2% вредности вашег дома годишње само за поправке и одржавање. Осим тога, требаће вам преостале хитне уштеде да покријете трошкове који нису у кући, као што су медицински рачуни и поправке аутомобила.

Користите калкулатор трошкова затварања који ће вам помоћи да схватите за колико додатног буџета. Додајте три месеца својих основних трошкова на тај износ, и то је колико бисте требали да планирате да уштедите поред уплате.

Ако се осећате поражено, покушајте да направите буџет користећи план 50/30/20, који вас подстиче да потрошите 50% свог прихода на потрепштине, 30% или мање на жеље и 20% или више на штедњу. То ће вам дати оквир за уштеду и помоћи вам да одредите колико ће то трајати.

» ВИШЕ: Како да направите буџет

3. Размислите о рефинансирању студентских кредита да бисте уштедели више

Да бисте себи пружили већу флексибилност у уштеди, размислите о рефинансирању студентских кредита, што би могло смањити ваше каматне стопе и потенцијално мјесечну уплату. Рефинансирање претвара више кредита у један, по каматној стопи на основу ваше финансијске историје. Да бисте се квалификовали, биће вам потребан кредитни резултат од високих 600 или више, солидан приход и историја благовременог плаћања дуга.

Добијање ниже месечне уплате може значити продужавање времена потребног за отплату кредита, што би могло појести вашу уштеду на каматама. Уверите се да вам то одговара пре рефинансирања како бисте плаћали мање месечно.

» ИЗРАЧУНАЈТЕ:  Да ли треба да рефинансирате студентске кредите?

Ако можете да испуните ове циљеве док отплаћујете кредите, идите на то. Међутим, куповина куће уз отплату студентских кредита није неопходна. Нема ништа лоше у дужем изнајмљивању и узимању више времена за отплату дуга. Одлука, на крају, зависи од вашег личног временског оквира куповине куће и колико можете да уштедите унапред.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here