Једноставан „Рецепт“ за управљање Вашим кредитним резултатом“,

Начин на који ваш кредитни резултат функционише може изгледати мистериозно, са неколико фактора који се преплићу на сложене начине.

Али праћење једноставног рецепта може вам помоћи да изградите и одржите добар кредитни резултат:

  • Платите све на време.

  • Искористите мање од 30% расположивог кредита.

  • Пази на све остало.

Ова формула фокусира вашу енергију на два највећа фактора која утичу на ваш резултат: историју плаћања и коришћење кредита (колики део ваших ограничења користите). Те две ствари чине већину вашег кредитног резултата, тако да се пажљиво управљање њима исплати.

Остало – као што су врсте кредита које имате, колико често аплицирате за кредит и стање кредита које носите – не само да имају мањи утицај, на њих може бити теже утицати.

Сазнајте како је ваш кредит оцењен. Погледајте свој бесплатни резултат и факторе који на њега утичу, као и увид у начине да наставите да градите. Почети

Хајде да га разложимо:

Платите све на време

Ово је велика ствар - плаћање свих ваших рачуна (не само кредитних картица) на време сваког месеца је кључно за добар кредитни резултат.

И ФИЦО и ВантагеСцоре, две велике компаније за бодовање, придају највећи значај благовременом плаћању. Плаћање које касни 30 или више дана може одмах оштетити ваш резултат, узрокујући да падне за чак 100 поена. Ваш зајмодавац или издавалац кредитне картице вам такође може наплатити накнаду за кашњење.

Једноставне тактике могу вам помоћи да платите на време и избегнете оштећење кредитног резултата. Подесите аутоматска плаћања на својим рачунима. Или, ако нисте љубитељ аутоматских плаћања или сте забринути да ћете прекорачити свој рачун, поставите подсетник за плаћање, каже Елаина Јоханнессен, програмска директорка ЛСС Финанциал Цоунселинг, непрофитне организације из Минесоте.

Подешавање подсетника неколико дана пре датума доспећа вам даје времена да пренесете средства својим повериоцима.

Искористите мање од 30% расположивог кредита

Други највећи фактор који утиче на ваш резултат је колики део вашег доступног кредита користите. Ово се углавном односи на кредитне картице.

Коришћење кредита је важно за сваку картицу коју имате и за све ваше картице заједно. Да ствари буду једноставне, немојте користити више од 30% свог кредитног лимита на било којој картици. То ће се побринути и за укупну употребу кредита.

Иако је 30% добро правило, што је мања потрошња на сваку картицу, то је боље за ваш резултат. У идеалном случају, желите да га задржите мање од 10%.

Можете предузети неколико приступа како бисте одржали ниску потрошњу кредита: Ако морате да обавите велику куповину, распоредите је на више картица. Ако вам издаваоци картица дозвољавају да подесите упозорења, затражите да будете обавештени ако се приближавате ознаци од 30% како бисте могли да пређете на другу картицу или извршите плаћање. А ако можете да приуштите то, отплаћујете свој износ у малим деловима током обрачунског циклуса уместо да чекате датум доспећа – то одржава вашу искоришћеност кредита доследно ниским уместо да допушта да достигне врхунац.

Пази на све остало

Када покријете два велика, будите свесни осталих фактора бодовања, али немојте се фокусирати на активно управљање њима. Време и искуство са различитим врстама кредита ће аутоматски користити вашем резултату.

Ево шта још утиче на ваш резултат:

  • Врсте кредитних рачуна: Добро је имати комбинацију кредита на рате и кредитних картица. Једноставно отворите нови кредит по потреби за ваше финансијске циљеве и временом ћете развити комбинацију.

  • Просечна старост ваших налога: Ваш резултат има користи од тога што налози показују дугу евиденцију о одговорној употреби. Држите картице отворене осим ако нема доброг разлога за затварање једне, као што је висока годишња накнада.

  • Недавне кредитне апликације: Циљајте да размакнете апликације за кредитне картице за око шест месеци, јер тражење пуно кредита одједном представља црвену заставу. Изузетак: Захтеви за хипотеку, студентски кредит и зајам за аутомобил групирани у року од две недеље рачунају се као само једна провера кредита, јер је јасно да купујете стопе.

  • Укупна стања и дуг: Све док не нагомилавате превише дугова за свој приход, само пустите да се време побрине за ово. Запис о постојаном плаћању салда ће бити од користи вашем резултату.

Мудро је периодично проверавати своје кредитне извештаје да ли постоје грешке и оспорити све што нађете, каже Јоханесен. То је зато што ваши кредитни резултати потичу из тих података.

„ФИЦО резултати узимају у обзир само информације које се налазе у кредитном извештају“, каже Томи Ли, главни научник у ФИЦО. Исто важи и за његовог конкурента, ВантагеСцоре.

Потрошачи тренутно имају право на бесплатну копију вашег кредитног извештаја сваке недеље из сваког од три бироа: Екпериан, Екуифак и ТрансУнион.

Такође стекните навику да редовно проверавате свој кредитни резултат, јер гледање сопственог резултата не штети и може вас упозорити на проблеме. Бонус: Такође вам омогућава да видите свој напредак док пратите овај рецепт за кредитно бодовање.

Гледајте да бисте сазнали више о побољшању резултата

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here