Најједноставнији начин да замрзнете кредит вашег детета

Родитељи и старатељи сада могу да замрзну кредит за децу млађу од 16 година. Кредитни бирои морају креирати кредитни фајл за дете ако не постоји - што би требало да буде случај - и замрзнути га. Шеснаестогодишњаци и 17-годишњаци могу сами затражити замрзавање.

Кредитни бирои не креирају свесно кредитне фајлове за малолетне особе. Али немају начина да потврде да број социјалног осигурања заправо припада особи која га користи, према Ресурсном центру за крађу идентитета, непрофитној организацији која помаже у превенцији и опоравку личне карте. Лопови могу чак да „створе“ потрошача мешањем броја социјалног осигурања детета са другим именом, адресом и датумом рођења, пракса која се зове синтетичка крађа идентитета. Пошто родитељи немају разлога да проверавају да ли постоји кредитна евиденција за њихово дете, злочин може остати неоткривен годинама.

Ева Кејси Веласкез, председница и извршна директорка Ресурсног центра за крађу идентитета, каже да „апсолутно“ препоручује родитељима да замрзну кредит своје деце. То ће спречити криминалце да користе личне податке детета за подизање кредита, стварајући неред који породица мора да очисти. (И не заборавите да замрзнете и свој кредит да спречите преваранте да отварају нове кредитне рачуне на ваше име.)

Ево поједностављеног начина за замрзавање кредита детета и неколико савета за заштиту од крађе идентитета детета.

Погледајте свој бесплатни кредитни извештај Сазнајте шта се дешава са вашим бесплатним кредитним извештајем и сазнајте када и зашто се ваш резултат мења. Почети

Како замрзнути кредит детета

1. Прикупите потребне документе

Три главна кредитна бироа (Екпериан, Екуифак и ТрансУнион) имају мало другачије захтеве. Али да би процес био једноставан и поједностављен, једноставно пошаљите исти скуп докумената сваком од њих. Сваки биро ће занемарити додатну документацију.

Ево шта вам је потребно да покријете захтеве сва три бироа. Направите три сета копија за сваку; не шаљи оригинале:

  • Ваша лична карта коју је издао државни орган (обично возачка дозвола).

  • Ваш родни лист.

  • Извод из матичне књиге рођених вашег детета или други документ који показује да имате овлашћење да делујете у име детета (потврда о хранитељству, пуномоћје или судски налог).

  • Ваша картица социјалног осигурања.

  • Картица социјалног осигурања вашег детета.

  • Рачун за комуналне услуге или извод из банке или осигурања са вашим именом и адресом на њему.

Разврстајте копије у три гомиле, по једну за сваки кредитни биро.

» ВИШЕ: Водич за сајбер безбедност како бисте се заштитили

2. Одштампајте обрасце захтева за замрзавање деце

Ако тражите замрзавање за више од једног детета, мораћете да попуните образац за свако. Неопходне обрасце можете преузети са Екуифак-а и Екпериан-а.

ТрансУнион нема образац, али можете преузети ово писмо да бисте попунили тражећи „заштићено замрзавање потрошача“ за своје дете.

3. Пошаљите захтев и копије докумената поштом

Послаћете сваки образац или писмо, заједно са једним комплетом докумената, сваком кредитном бироу. Екуифак и Екпериан наводе своје поштанске адресе у обрасцима захтева за замрзавање. Адреса ТрансУниона је П.О. Бок 380, Воодлин, ПА 19094.

Прихватљива је обична или оверена пошта. Пошто шаљете осетљиве личне податке, НердВаллет предлаже коришћење сертификоване поште.

4. Сачекајте потврду, а затим је безбедно сачувајте

Добићете потврду поштом да је замрзнуто, а преписка ће укључивати ПИН вашег детета. Тај број је неопходан за одмрзавање кредита вашег детета, па га чувајте на безбедном месту (идеалан је ватроотпорни сеф). Можда ћете желети да га сачувате и електронски помоћу услуге безбедног менаџера лозинки, на пример.

Замрзавање ће остати на снази све док га ваше дете касније не одмрзне да би се пријавило за кредитну картицу, зајам за аутомобил, студентске зајмове или други кредит.

Како заштитити своје дете од крађе идентитета

Замрзавање кредита вашег детета спречиће криминалца да отвори кредит на име вашег детета, али не штити ваше дете од крађе идентитета у потпуности.

Можете усвојити навике да бисте се заштитили од крађе идентитета детета и научили дете да ради исто.

  • Заштитите бројеве социјалног осигурања остављањем образаца у којима се захтевају празни све док вам не буде речено зашто су потребни и како ће бити заштићени.

  • Обратите пажњу на пошту. Иако понуде за претходно одобрење кредита на име вашег детета не указују увек на крађу идентитета, вреди их истражити. Преписка агенције за прикупљање података упућена вашем детету је огромна црвена застава.

  • Држите документе вашег детета закључане. Извод из матичне књиге рођених и картице социјалног осигурања не би требало да буду у вашој торбици, новчанику или аутомобилу. Заштитите било шта са тим информацијама у свом дому. То значи држање папирологије са бројевима социјалног осигурања недоступном, вероватно у кућном сефу или закључаном ормарићу за документе, недоступним људима и посетиоцима.

  • Пратите информације о потраживању здравственог осигурања. Тврдња која за вас нема смисла може указивати на то да су лични подаци вашег детета коришћени за приступ бенефицијама здравственог осигурања.

Родитељи и други старатељи такође морају да схвате да подаци о детету нису њихови за коришћење, чак и ако је дете под њиховом бригом, каже Веласкез. Родитељи или хранитељи су понекад користили неокаљану дечју евиденцију са племенитим намерама, рецимо, да повежу комуналне услуге или да подесе мобилне уређаје како би могли да остану у контакту са породицом. Али такве радње представљају крађу идентитета.

Чување личних података није крајње решење, али то је оно што сада можемо да урадимо.

„Број социјалног осигурања не би требало да се користи као верификатор“, каже Цхи Цхи Ву, адвокат у Националном центру за право потрошача. „Потребан нам је бољи начин да потврдимо идентитет. На крају крајева, то је решење.”

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here