СИПЦ осигурање: шта ради, а шта не штити

Стање на вашем банковном рачуну је осигурано од стране ФДИЦ-а. Имовина у вашој брокерској кући је такође заштићена, али од стране другог ентитета — непрофитне корпорације за заштиту инвеститора у вредностима или СИПЦ.

У мало вероватном случају да ваш брокер или робо-саветник финансијски пропадне — а такође не успе да пребаци ваш новац у другу заштићену фирму — а имовина инвеститора недостаје или је у опасности, СИПЦ ће се умешати да вас оздрави тако што ће вам обезбедити до 500.000 долара у покривености.

Ево основа осигурања брокерских рачуна, укључујући шта оно ради и шта не покрива.

Правила осигурања СИПЦ

СИПЦ покривеност обезбеђује ...

  • До 500.000 долара у укупном покрићу по клијенту за изгубљену или несталу имовину готовине и/или хартија од вредности са рачуна клијента који се држе у институцији.

  • До 250.000 долара од тог укупног износа може се применити на заштиту готовине на рачуну клијента која још није уложена у хартије од вредности.

  • Заштита у случају неовлашћеног трговања или крађе са налога.

СИПЦ осигурање не покрива ...

  • Инвестициони губици или безвредне акције или друге хартије од вредности.

  • Губици због хаковања налога, осим ако је фирма била принуђена на ликвидацију због хаковања.

  • Тужбе против лоших или неодговарајућих савета за инвестирање. Жалбе у вези са фирмама решавају Регулаторна управа за финансијску индустрију (ФИНРА), Комисија за хартије од вредности (СЕЦ) и државни регулатори за хартије од вредности.

» ВИШЕ:  Како да проверите позадину свог финансијског професионалца

Да ли су ваше инвестиције покривене?

Померите се до дна готово било које странице на сајту брокерске или робо-саветничке фирме и требало би да видите обавештење о чланству у СИПЦ-у. Ако не, време је да пронађете новог брокера.

Фирме које продају акције и обвезнице и друге инвестиције јавности — као и клириншке куће које се баве трансакцијама рачуна — морају по закону према Закону о заштити инвеститора у хартије од вредности из 1970. да буду чланови СИПЦ-а. Купци не морају да се пријаве за то, а појединачни инвеститори не могу да купе додатно покриће.

Да ли је СИПЦ покривеност довољна?

То зависи од ...

Стање на вашем рачуну: Запамтите, СИПЦ покриће је ограничено на укупно 500.000 УСД по клијенту. Међутим, ако имате више од тога у установи, можда ћете и даље бити осигурани на већи износ на основу

Како су налози насловљени: Правило покрића „по клијенту“ заснива се на власничком капацитету. Ако, на пример, имате ИРА налог на своје име и заједнички рачун са својим супружником, СИПЦ их третира као засебне рачуне и осигурава сваки до 500.000 долара. (За разлику од ФДИЦ покрића, заједнички рачуни нису осигурани у пуном износу за сваког власника рачуна са СИПЦ осигурањем.) Други примери одвојеног капацитета укључују рачуне које држи за труст или корпорацију, старатељ за штићеника или малолетника или извршилац имовине. Маргин рачун се не сматра посебним капацитетом.

Износ готовине на рачуну: Потраживања за новац који није уложен и који је у готовини ограничена су на 250.000 долара. Тих 250.000 долара се рачуна за пуну полису од 500.000 долара. СИПЦ заштита можда неће бити адекватна ако држите много новца у својој брокерској кући. Имајте на уму да се заједнички фондови тржишта новца и сертификати о депозиту (ЦД) сматрају инвестицијом, а не готовином према правилима.

Ако се након сабирања ваше имовине у свим њиховим одвојеним и комбинованим капацитетима покаже да је покривеност СИПЦ-а мања, размислите о пресељењу дела вашег новца у другу институцију. (Ево упутства о томе како да промените брокера и преместите своје инвестиције.)

» ВИШЕ: Најбољи онлајн брокери НердВаллет-а за трговање акцијама

Шта ако имате Ротх и традиционалну ИРА у једној брокерској кући?

Ако имате Ротх ИРА и традиционалну ИРА у истој институцији, СИПЦ заштита их третира као одвојено осигуране рачуне и пружа укупно до 1 милион долара заштите, или 500.000 долара на Ротх рачуну и 500.000 долара за редовну ИРА.

Шта се дешава ако ваша брокерска кућа престане са радом?

Чак и ако се ваша брокерска кућа угаси или постане неликвидна, други слојеви заштите ће вас заштитити од губитка пре него што СИПЦ треба да уђе. Како ФИНРА истиче: „У скоро свим случајевима, када брокерска фирма престане да ради, имовина клијената је сигурна и обично се на уредан начин преноси у другу регистровану брокерску фирму.”

Ти други слојеви заштите укључују регулаторне захтеве за брокерске фирме да имовину клијената држе одвојеном на одвојеним рачунима од сопственог новца фирме и да имају минималан износ ликвидних средстава при руци, као фонд за хитне случајеве за брокера.

Ако упркос свим изгледима ваш брокер дође у фазу ликвидације пре него што добијете свој новац, бићете обавештени од стране судског повереника за ликвидацију о томе како да поднесете тужбу. (Као резервну копију увек можете да одете на сипц.орг да затражи образац захтева.)

Износ вашег потраживања биће вредност готовине и хартија од вредности на вашем рачуну минус било који дуг који дугујете брокерској кући (било који маргинални кредит, на пример) на дан када СИПЦ поднесе судски захтев за ликвидацију.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here