Скип Цоллеге? Не ако желите да зарадите више новца

Реакција против колеџа као уобичајене станице на путу ка одраслој доби порасла је током протекле деценије. Критичари кажу да четворогодишњи програми отежавају већину студената петоцифреним дугом без јасног пута од учионице до каријере.

Скоро половина (46%) свих породица које је у новембру и децембру 2020. анкетирао Галлуп за њујоршку Царнегие Цорпоратион рекло је да би радије да њихова деца похађају алтернативне четворогодишње институције — чак и када не постоје финансијске баријере.

Али када упоредите вредност четворогодишње дипломе са другим акредитивима — дипломом средње школе, програмима сертификата и дипломама сарадника — то и даље ставља раднике у предност на тржишту рада и доводи до већих доживотних зарада, у просеку.

Бацхелор'с дипломе су обично добра инвестиција

Ако је факултетска диплома инвестиција, она је добра, према њујоршким федералним резервама. Годишњи принос на типичан четворогодишњи степен је око 14%, израчунава се, знатно изнад прага "доброг" приноса за акције (око 7%) и обвезнице (3%).

У доларима, дипломци са дипломом ће зарађивати у просеку око 78.000 долара годишње, у поређењу са средњошколским дипломама који примају око 45.000 долара годишње, према подацима Федералних резерви Њујорка за 2019.

Међутим, „у просеку“ не значи да ће повраћај на ваше образовање или премију на факултетску зараду увек бити добитак. Где похађате школу, колико дугова преузимате, шта студирате и где живите после школе, све то помаже да се одреди ваш повратак. На многе од тих фактора утичу ваша раса, етничка припадност и пол.

Ваша способност да отплатите дуг утиче на вредност вашег степена

Дуг за студентски зајам је тешко избећи, а још је изазовнији за отплату. Трошкови колеџа порасли су  117% од 1985-86 до 2018-19, према федералним подацима. У међувремену, плате нису држале корак и порасле за само 19% током истог периода,  према Федералној резервној банци Ст. Лоуис.

Међутим, кредити су и даље примарно средство за породице без богатства да стекну факултетске дипломе. Да би ваша диплома била вредна тога, морате зарадити довољно да то оправдате. То значи да носите дуг који вас неће ставити под воду - исплата студентског кредита која се може управљати је око 10% вашег дискреционог прихода након опорезивања.

Да бисте добили најбољи повраћај и могли да отплатите дуг, дипломирање је кључно - многи зајмопримци који не плаћају кредите ће имати дуг, али немају диплому.

„То је најгори сценарио – сносите неке од тих трошкова, али са врло, врло мало користи“, каже Џонатан Ротвел, главни економиста у Галупу.

Потражња за вашим главним стварима

Оно што учите у школи ће утицати на врсту посла који можете добити, вашу зараду и способност да отплатите дуг.

Просечна зарада на средини каријере највећа је међу онима који имају диплому у областима као што су наука, технологија, инжењеринг и математика, или СТЕМ (76.000 долара), бизнис (67.000 долара) и здравље (65.000 долара), према подацима из 2015. извештај Центра за образовање и радну снагу Универзитета Џорџтаун.

У истом извештају утврђена је најнижа средња зарада у средини каријере међу онима чије су дипломе биле у областима попут уметности, хуманистичких наука и либералних уметности (51.000 долара), као и на пословима подучавања и служења као што је социјални рад (46.000 долара).

Да бисте проценили зараде, стопе дипломирања, типичне дугове ученика и друге факторе у појединачним школама, користите алатку за колеџ Сцорецард Одељења за образовање. Можете претраживати и упоређивати зараде као и дугове по областима студија.

Где живите након дипломирања је такође важно

Место где живите након стицања дипломе такође утиче на његову вредност, према резултатима студије из маја 2020. за Тхомас Б. Фордхам институт, конзервативни непрофитни труст мозгова.

„Генерално гледано, факултетске дипломе су добра инвестиција, али поврат у погледу космополитских области је феноменалан“, каже Џон Винтерс, ванредни професор економије на Државном универзитету Ајове, који је спровео студију.

У градовима, носиоци диплома зарађују у просеку 95.229 долара, 86.2% премије у односу на радника са средњом школом и 55.7% премије у односу на носиоца придружене дипломе.

Винтерс каже да је то првенствено зато што градови имају већу концентрацију послова у областима које често захтевају да радници имају четворогодишње дипломе, као што су технологија, финансије и маркетинг. Радници у овим областима зарађују веће плате, што доводи до већег поврата улагања за дипломе.

Међутим, Винтерсови налази такође значе да је мање критично имати четворогодишњу диплому ако желите да живите у мањем метроу или руралном подручју. Носиоци основних диплома у неурбаним подручјима имају просечну зараду од 67.893 долара, што чини њихове плате на 46.4% премије у односу на носиоце средње школе и 29.6% премије у поређењу са носиоцима придружених диплома.

Постизање степена не гарантује правичност

На неки начин факултетска диплома може да погорша приходе и расне неједнакости, као што су студентски дуг и способност да се тај дуг отплати, каже Маршал Ентони млађи., виши аналитичар политике у Центру за амерички напредак, истраживачкој организацији јавних политика.

„Колеџ диплома обично не функционише исто за све“, каже Ентони

Црни зајмопримци имају тенденцију да преузму веће износе дуга — око 25.000 долара више, у просеку, од белих зајмопримаца, према федералним подацима.

У 2016. години, међу онима са дипломом или вишом дипломом, азијски радници са пуним радним временом, током целе године старости од 25 до 34 године, имали су вишу средњу годишњу зараду (69.100 долара) од својих белих вршњака (54.700 долара) и средњу зараду за обе расе /етничке групе су биле веће од оних њихових црнаца (49.400 долара) и хиспаноамеричких (49.300 долара) вршњака, према најновијим доступним подацима Националног центра за статистику образовања.

Већи дуг и ниже плате такође значе да ће црни зајмопримци временом прикупљати више камата: Четири године након дипломирања на факултету, црни дипломци имају 52.726 долара дуга за студентски зајам у поређењу са белим дипломцима на 28.006 долара, према студији Броокингс Институтиона из 2016.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here