Смарт Монеи Подцаст: Проналажење новог посла и изнајмљивање у односу на. Купујте у новом граду

Овонедељна епизода почиње дискусијом о томе како да добијете оно што желите од новог посла.

Затим прелазимо на овонедељно питање новца од Чарлија из Сан Дијега, који нам је послао е-пошту:

„Ја сам 28-годишњи самац са златним ретривером који живи у изнајмљеном стану са 2 кревета и 2 купатила у Сан Дијегу, Калифорнија. Радим у биотехнологији као софтверски инжењер који зарађује пристојан новац.

Тражим да изађем из изнајмљивача и постанем власништво куће, али мало оклевам да направим скок. Чуо сам низ фактора које треба узети у обзир за такву одлуку, али бих желео да знам шта НердВаллет узима за некога по мом опису. Постоји ли прилика да неко попут мене коначно уђе на тржиште станова?

Док тренутно живим у Сан Дијегу, био бих заинтересован да се преселим у области са упоредивом друштвеном атмосфером (Портланд, Солт Лејк Сити, Остин, Сијетл, Боулдер, итд.) ако за то постоји финансијски подстицај у вези са становањем.

Повезано: Који су најбољи алати за откривање могућности на тржишту некретнина? (Тренутно проверавам Зиллов листе с времена на време.)

Хвала на емисији!

Чарли"

Погледајте ову епизоду на било којој од ових платформи:

  • Аппле Подцастс

  • Спотифи

  • СоундЦлоуд

Желите бесплатан радни лист о буџету? Користите радни лист буџета 50/30/20 Нердс да видите како се ваш буџет слаже и уочите прилике за уштеду новца. ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНО

Наш став

Милиони Американаца напустили су посао током Велике оставке. Радници сада имају више утицаја него што су имали последњих година, али немојте мислити да је лако добити нови посао. Урадите свој домаћи задатак пре него што кренете у потрагу за послом. То значи да тачно разумете шта зарађујете од свог тренутног посла - укључујући бенефиције као што су 401(к) меч, стипендија у теретани и опције акција.

Користите своју тренутну укупну надокнаду као основу за поређење понуда за посао. Када одмеравате предности које нуди потенцијални посао, водите рачуна о свим периодима чекања, као што су здравствена заштита или приступ пензионим рачунима. Такви периоди могу бити скупи и можда ћете желети да преговарате да будете изузети од њих.

Када је у питању пресељење у нови град и скакање на тржиште некретнина, имајте на уму шта желите од своје нове базе. Размислите о томе да проведете недељу или две у сваком граду у који размишљате да се преселите да бисте стекли осећај за то и да ли бисте тамо били срећни. Када одлучите у који град желите да се преселите, проведите време упознајући квартове пре него што купите кућу. Можда ћете такође желети да користите ренту у односу на. купите калкулатор да видите колико куће можете да приуштите и колико ће вам времена требати да купите кућу у поређењу са изнајмљивањем. да ли вам је можда боље да изнајмите, барем на почетку.

Такође, склапање пријатеља у новом граду може бити изазов као одрасла особа. Размислите о придруживању клубовима, спортском тиму или друштвеним групама које су у складу са вашим интересовањима да бисте успоставили нове везе.

Наши савети

  • Урадити математику. Када расправљате о томе да ли да изнајмите или купите, знајте колико куће можете приуштити и колико дуго ће вам вероватно требати да финансијски напредујете ако купите кућу.

  • Размислите и о емоционалном аспекту. Куповина куће може вам дати понос и осећај постигнућа и двориште за вашег пса, али изнајмљивање може понудити већу флексибилност.

  • Упознајте свој нови град. Ако се селите у нови град да бисте купили кућу, размислите о изнајмљивању на неколико месеци да бисте се упознали са тим где бисте можда желели да се скрасите на дужи рок.

Више о избору новог посла у новом граду на НердВаллет-у:

Паметни начини преговарања о вашој плати у несигурној економији

Калкулатор трошкова живота НердВаллет-а

Програми за купце куће први пут по државама

Имате питање о новцу? Пошаљите нам поруку или нас позовите на 901-730-6373. Или нам можете послати е-пошту на [емаил протецтед. Да бисте чули претходне епизоде, идите на почетну страницу подкаста.

Транскрипт епизоде

Шон Пајлс: Добродошли у НердВаллет Смарт Монеи Подцаст, где одговарамо на ваша питања о личним финансијама и помажемо вам да се осећате мало паметније о томе шта радите са својим новцем. Ја сам Сеан Пилес.

Лиз Вестон: А ја сам Лиз Вестон. Да бисте Штреберима послали питања о новцу, позовите или нам пошаљите поруку на хитној линији Нерд на 901-730-6373. То је 901-730-НЕРД или нам пошаљите е-пошту на [емаил протецтед. Притисните дугме „претплати се“ да бисте добијали нове епизоде ​​​​на вашим уређајима сваког понедељка. А ако вам се свиђа оно што чујете, оставите нам рецензију и реците пријатељу.

Шон: У овој епизоди, придружује ми се наша повремена водитељка Сара Ратхнер да одговорим на питање слушаоца о томе да ли да изнајмим или купим када се преселиш у нови град. Али прво, у нашем сегменту „Ова недеља у вашем новцу“, Лиз и ја ћемо разговарати о такозваној Великој оставци и како да знате да ли је сада добро време да пронађете нови посао. Дакле, можда сте чули овај израз, Велика оставка, који је заправо сковао Ентони Клоц, ванредни професор менаџмента на Тексасу, Универзитет А&М. И истина је да је много људи дало отказ 2021. Према Бироу за статистику рада, само у јулу је 4 милиона Американаца напустило посао.

Лиз: Да. И постоји много разлога зашто се то дешава, а заправо је почело пре пандемије и само се убрзало током ње. Али оно што Клотз каже је да су бројни радници имали епифаније пандемије које су их инспирисале да наставе нове каријере. Неки од радника су изгорели, а други су рекли не враћању у канцеларију. Неки су били забринути за своју безбедност, а други су једноставно одлучили: „Знате, живот је кратак. Радићу шта хоћу."

Сеан: Да. Мислим да је речено да морате да идете на радно место на коме се не осећате безбедно, суочени са смртоносном пандемијом, натерало је многе људе да схвате: „Могу да урадим нешто друго уз кратко време које сам имам на овој земљи, и то неће бити ношење пића људима који ће викати на мене за столом или савијање гомиле џемпера на Гап-у," што је нешто што сам рано доживео променим куда сам ишао са својом каријером.

Лиз: Да.

Шон: Али напуштање посла није мала одлука. Постоји много фактора које треба узети у обзир пре него што направимо тако велики скок који ће променити живот, а Лиз и ја смо желели да разговарамо о неколико њих. Оно о чему је заиста важно да размислите када размишљате да ли да напустите посао је да погледате своју укупну надокнаду за вашу тренутну позицију. А то је изван ствари попут ваше годишње плате. Важно је да људи размишљају о пакету компензација који имају за свој посао, стварима попут здравственог осигурања и другим погодностима као што су надокнада трошкова мобилног телефона или чланство у теретани. Дакле, можете видети у смислу стварног тврдог броја, колико добијате од ваше тренутне позиције.

Лиз: Многи људи не схватају, ако имају здравствено осигурање, колико њихов послодавац доприноси томе. И постоји много других погодности које би могле бити део вашег пакета. Дакле, једно од места на које можете да одете да сазнате колико сте плаћени је ваша плата.

Шон: Мм-хмм.

Лиз: Дакле, поред плате, погледајте све додатне погодности које би могле бити ту и стекните врло добру представу о томе где се налазите. Такође, размислите о томе које предности бисте могли да користите у наредних неколико година. На пример, ако ваша компанија има покриће за неплодност, на пример, или постоји нешто друго што бисте могли да искористите - на пример протезе за децу - и то је нешто што треба додати да бисте знали шта плаћају се укупно.

Сеан: Да. А са друге стране тога, размислите о томе чега бисте се могли одрећи у смислу надокнаде ако сада одете. Размислите о неким погодностима које се временом добијају, као што су опције акција и 401 (к) утакмице. Можда би било вредно сачекати на послу мало дуже ако знате да имате неке акције које ће се добити у наредних шест до 12 месеци.

Лиз: Да. Давање у основи само значи стицање власништва током времена. Као и код 401к(с), ваш новац је увек ваш. Када га убаците, можете то узети и отићи, али вам се шибица може дати временом. Тако да не бисте добили пун износ. Не желите да одете пре неке литице на којој бисте добили много више новца да останете само мало дуже.

Шон: Управо тако. И следеће, када добијете овај број укупне надокнаде са свог тренутног посла, размислите шта бисте могли да добијете од новог посла. Било би сјајно ако заиста имате понуду потенцијалног новог послодавца да видите, раме уз раме, шта вам нуде у поређењу са оним што тренутно имате.

Лиз: Многи људи уопште не преговарају. То је нешто што ваш менаџер очекује. То је нешто што особа која вам нуди посао очекује. Оно што желите да урадите је да мало истражите. Сада када знате колико сте плаћени или колико сте плаћени на последњем послу, колики је укупан компензациони пакет, идите на плату.цом, идите на ГлассДоор или Роберт Халф, који такође има преглед компензације. Погледајте које се сличне позиције плаћају да бисте имали представу о распону.

Шон: Мм-хмм.

Лиз: И, један од начина да сазнате је да разговарате са људима који су имали посао. И можда су мало осетљиви на то колика је тачно њихова плата, али можете питати: „ОК, који је био опсег за тај посао? Колика је уобичајена плата? Дај ми идеју." А то може да отвори дискусију тако да можете да добијете неке информације које могу да помогну у овим преговорима.

Сеан: Да. И ЛинкедИн може бити од велике помоћи за то. Само се обратите људима који тренутно тамо раде, можда у истом одељењу у којем можда тражите посао, и видите да ли можете мало да се одлучите за њихов мозак и да стекнете разумевање културе радног места и такође ствари попут бенефиција.

Лиз: Да. А када гледате предности новог посла, распитајте се о периодима чекања. Ово је нешто што ме је излудило када сам налетео на то. Неки послови чине да чекате до годину дана да се придружите 401(к), на пример. То је невероватно скупо.

Сеан: Да.

Лиз: Пропушташ меч. Ако пропустите новац који сте могли да одложите, морате платити додатне порезе. То је срање. Дакле, ако имају неку врсту периода чекања, погледајте да ли се може одрећи.

Шон: Скоро све је за преговоре када се спремате да започнете нови посао. Дакле, то заиста вреди размотрити и изнети у разговору са својим потенцијалним послодавцем.

Лиз: Још један период чекања који можда не очекујете је здравствено осигурање. Неки послодавци вас терају да чекате до 90 дана да бисте то добили. Дакле, опет, ако можете одмах преговарати о добијању здравственог осигурања, то је сјајно. Ако не можете, желите да будете сигурни да барем имате покриће за тај прелазни период.

Сеан: Да. А за мене, када чујем за овакве периоде чекања, то подиже барем жуту заставу у мом уму о томе каква би могла бити култура њиховог радног места и бенефиција запослених. Тако да бих можда размислио да се придружим таквој компанији.

Лиз: Урадите исту ствар са новим послом као што сте радили са старим послом и побрините се да све укључите, али је важно пронаћи место које вам уопште одговара. Култура, начин живота, постоји ли довољно флексибилности? То је локација на којој желите да будете? Можете ли радити од куће? Све те ствари би требало да буду део прорачуна.

Сеан: Да. Мислим да је за мене мој животни стил, мој баланс између посла и приватног живота једнако важан као и моја плата и бенефиције које добијам. Зато што сам у овом тренутку навикао на неку врсту удобног начина живота и рада где дан почињем рано, а можда идем на подневни трчање или шетњу са својим псом. Можда мало одспавам поподне. НердВаллет нам омогућава такву врсту флексибилности, али то не раде сва места.

Лиз: И имајте на уму да заиста постоји недостатак радне снаге у већини области. Компаније заиста тешко привлаче људе које желе да запосле. Дакле, то вам као раднику даје велику моћ.

Шон: Мм-хмм.

Лиз: Мислим да нисам видела овакву ситуацију. Дефинитивно не од Велике рецесије и нисам сигуран да сам икада видео нешто овако у свом радном веку. Дакле, ово је тренутак који треба искористити.

Шон: Занимљиво је јер ће многи послодавци рећи: „Ох, имамо недостатак радне снаге.„И многи запослени ће рећи: „Имам мањак плата. Нисам довољно плаћен да радим ову врсту посла. И сада, по први пут после много година, имам полугу. Тако да могу да захтевам мало више и нећу да идем на посао који ме не плаћа довољно." Дакле, то су две стране истог новчића.

Лиз: Моћ људима, човече.

Шон: Да, апсолутно. То је једна ствар коју ова Велика Оставка учи све нас. И са тим, мислим да можемо да пређемо на разговор о новчаном питању ове епизоде ​​са Саром Ретнер.

Лиз: У реду.

Сара Ратхнер: Питање ове епизоде ​​долази од Чарлија из Сан Дијега. Они пишу: „Ја сам 28-годишњи самац са златним ретривером који живи у изнајмљеном стану са 2 кревета и 2 купатила у Сан Дијегу, Калифорнија. Радим у биотехнологији као софтверски инжењер који зарађује пристојан новац. Тражим да изађем из изнајмљивача и постанем власништво куће, али мало оклевам да направим скок. Чуо сам низ фактора које треба узети у обзир за такву одлуку, али бих желео да знам шта НердВаллет узима за некога по мом опису.

Постоји ли прилика да неко попут мене коначно уђе на тржиште станова?  Док тренутно живим у Сан Дијегу, био бих заинтересован да се преселим у области са упоредивом друштвеном атмосфером (Портланд, Солт Лејк Сити, Остин, Сијетл, Боулдер, итд.) ако за то постоји финансијски подстицај у вези са становањем. Повезано: Који су најбољи алати за откривање могућности на тржишту некретнина? (Тренутно проверавам Зиллов листе с времена на време.)

Хвала на емисији! Чарли"

Шон: Чарли, само желим да ти се захвалим на нивоу детаља који си нам дао у овом питању, укључујући и чињеницу да имаш златног ретривера. Ово је врста ствари које волимо да чујемо од наших слушалаца. Мада, можда ће нам требати фотографија вашег пса. Зато нам то пошаљите е-поштом на [емаил протецтед.

Сара: Да. Ако ћете поменути своје кућне љубимце, морате да платите порез на кућне љубимце.

Шон: Да, апсолутно. А можда ћемо то чак и објавити на нашим друштвеним мрежама. Ко зна? Желимо само да видимо ваше мачке, псе, геконе, шта год имате. У сваком случају, да би нам помогли да одговоримо на Чарлијево питање у овој епизоди подкаста, придружује нам се један од наших омиљених хипотекарних штребера, Холден Луис.

Сара: Добродошао назад, Холдене.

Холден Луис: Хеј, момци. Хвала што сте ме вратили.

Шон: Увек је лепо имати те. Дакле, наш слушалац Чарли одлучује да ли ће изнајмити или купити, и чини се да је то мање финансијска одлука него лична и донекле друштвена одлука. Шта мислите о њиховој ситуацији??

Холден: Ох, потпуно се слажем са тим. Одлука о изнајмљивању наспрам куповине — често је више о томе где сте у животу, а не о цени, и зато желим да причам о златном ретриверу.

Шон: Уђи у то, Холдене.

Холден: Дакле, бумери и људи моје генерације — заглавио сам између бумера и генерације Кс, ја сам оно што зову генерација Џонс — ми смо на неки начин као бумери по томе што смо имали тенденцију да се венчавамо, имамо децу и купити кућу, често тим редоследом. Не увек, али обично су сва три била у прилично кратком времену. И то сам урадио. Али миленијалци често купују домове независно од деце или чак упаривања. Многи миленијалци жуде да купе кућу јер имају пса или желе пса и желе да му дају двориште.

Шон: Могу у потпуности да се повежем са тим.

Холден: Чарли ради оно што многи људи раде. Ако се питате да ли је чудно купити дом јер желите простор за пса, одговор је апсолутно не. Радите оно што многи људи раде. То је врста предјела данас за многе људе у власништву, простор за пса.

Шон: И то је велики део зашто смо мој партнер и ја купили нашу кућу у Портланду када смо то урадили, јер смо се преселили овде из Сан Франциска желећи да живимо у граду у коме бисмо могли да приуштимо кућу. Очигледно, ми нисмо мултимилионери, па не можемо то да урадимо у Сан Франциску. Портланд је изгледао као да нам одлично одговара. Били смо овде два месеца пре него што смо удомили пса. И онда смо одмах по усвајању пса схватили да ово није пас за стан. Не мора да стално трчи, али јој је потребан простор на отвореном. И тако је то померило наш временски оквир за куповину куће за отприлике годину дана и на крају смо добили место које је имало двориште. А сада пас само лежи купајући се на сунцу по цео дан, практично.

Холден: Па добро. Ево шта се питам, да ли су твоји родитељи превртали очима на ово?

Шон: Не баш, заправо, јер су били само срећни што смо уопште успели да уђемо на тржиште некретнина. И желели су да можемо нешто да купимо, и ако је то био подстицај да постанемо власници кућа, зашто не?

Холден: У реду. Па ок. Гледајте, када говоримо о новцу, НердВаллет има калкулатор за изнајмљивање у односу на куповину. И омогућава вам да видите да ли ће куповина или изнајмљивање коштати мање на дужи рок. И то је у реду. Потпуно сам за вођење бројева, али поседовање куће није само питање долара и центи. И одрасли смо у овој култури која валоризује власништво над кућом, и то је обред пунолетства за многе људе, чак и ако кошта више од изнајмљивања, што је дискутабилно у многим градовима, али можда се исплати. Можете се играти са псом у дворишту. Можете плесати у кухињи и не гњавити људе доле. То је стварно, стварно сјајно.

Шон: Можете имати своју башту. То је било нешто што је и за нас била велика привлачност када смо добили дом овде. Могли бисте да имате много више слободе и независности да радите шта желите са простором у којем живите, а да не морате да бринете да ли ћете добити свој депозит.

Сара: Мислим, офарбала сам зидове своје канцеларије у тамноцрвену боју. Никада то не бих урадио код изнајмљивања, али ево седим у својој црвеној чаури и волим то. Изнајмљивао сам скоро 14 година пре куповине куће, дакле . . .

Шон: Тачно.

Сара: Дефинитивно сам живела у стану у два различита града, дефинитивно имала комшије доле. Могли су чак и да чују моје мачке како ходају.

Шон: Једна ствар у коју такође желим да се бавим је како пронаћи кућу у новом граду у који би се можда уселили, јер Чарли је тренутно у Сан Дијегу, али постоје различити градови у којима су они с обзиром на — Портланд, Салт Лејк Сити, Остин, Сијетл, Боулдер — сви су прилично различити. Дакле, без обзира где се преселе, што може зависити од њиховог посла и других фактора, мислим да је важно да проведете најмање шест до девет месеци изнајмљујући тај град како бисте могли да осетите какви су различити квартови и где бисте могли да купите.

Холден: Нешто од овога је само ширење универзума градова за гледање. А онда не знам — одмарати у њима или проводити дуге викенде у њима и само их прегледавати. Моја два најбоља пријатеља живе у пацифичкој временској зони и некако мисле да свет тамо почиње и завршава. Али Чарли дефинитивно гледа на западну страну, али има кул места другде. Хјустон је најразноврснији град у земљи. Заиста, стварно живахно, има одличну уметничку сцену, ресторане - и Далас-Форт Ворт су дивни. У процесу сам селидбе у свој родни град Форт Ворт.

Атланта је стварно кул. Дакле, постоје места на југу која би Чарли такође желео да погледа - на неки начин да изађе из своје зоне удобности. Једна од ствари које треба урадити је да погледате различите трошкове живота у местима. А НердВаллет има калкулатор трошкова живота, где можете да унесете где тренутно живите, колика је ваша плата и циљни град, и само видите колико далеко би ваш новац отишао у том граду. На пример, ако се преселите у Портланд, то кошта 3% мање. Трошкови живота су 3% мањи у Портланду него у Сан Дијегу. Али у Аустину је 29% мање.

Шон: Велика је разлика. Иако је тржиште некретнина у Аустину заиста конкурентно, баш као и у Портланду.

Холден: Не могу да нађем место на тим местима.

Сеан: Да.

Холден: Хјустон, Далас-Форт Ворт. Да, они су другачији. Можда ћете моћи лакше да пронађете кућу него рецимо у Портланду или чак у Болдеру.

Сеан: Да. И једна кратка напомена за наше слушаоце, имаћу везе до оба ова калкулатора, калкулатора станарине у односу на куповину и калкулатора трошкова живота у нашем посту са белешкама о емисији, па погледајте ово на @нердваллет.цом/подцаст.

Сара: То је још једна ствар о којој треба размишљати, јер ниво конкурентности стамбених тржишта у неким градовима које Чарли разматра, постоје одређени градови у којима сте у суштини једноставно искључени. И тако то ради против вас јер смањује ваше могућности, али такође би можда могло помоћи Чарлију да исече неколико градова и учини одлуку мало лакшом. Ако суперконкурентски град као што је Остин једноставно није дозвољен за куповину имовине, онда то можда отвара неколико других опција. Или ће можда волети Остин, преселити се тамо и изнајмити неко време, видети шта мисле, а онда одлучити да купе када се ствари мало смире.

Шон: Једна ствар која ми је била интересантна у Чарлијевом питању је да заправо није било питање да ли би могли да приуште кућу у било ком од ових градова. И постоји огроман распон цена између нечега попут Сијетла и Солт Лејк Ситија, али су се више фокусирали на друштвену атмосферу и на то да ли постоје финансијски подстицаји за становање. Зато желим да се фокусирам на сваку од њих, почевши од друштвене атмосфере. И желим да разговарам са вама о томе како сте стекли пријатеље као одрасли у новим градовима у које сте се преселили. Ово је нешто са чиме се многи људи боре. Да ли имате неке мисли о овоме?

Сара: Да, па сам се преселила у Д.Ц. када сам имао 22 године, што је као ударно време да се преселим у Д.Ц. То је, као, свако је приправник. Тако да је било прилично лако стећи пријатеље тамо јер сам био окружен са толико људи мојих година који су били у истој животној фази. А онда сам тамо живео до средине тридесетих. Дакле, пријатељи пријатеља су сјајни. Дакле, ако се селите у град у којем већ познајете неколико људи, само се мало укључите у њихове планове и упознајте неке од њихових пријатеља. Они су већ проверени од стране људи који вам се свиђају, тако да је то заиста од помоћи. И онда имаш пса, Чарли, па иди у парк за псе.

Шон: Хтео сам да кажем, тако сам стекао своје најбоље пријатеље у Портланду јер смо случајно имали псе који су били слично луди и привучени једни другима у игри. И сада се још дружимо са њима све ове године касније.

Сара: Да. Мислим, златни ретривер је као магнет за особу. Не можете смислити бољег пса који би све довео до вас. И они су тако љубазни и можете користити свог пса као барометар. Ако ваш пас жели да неко протрља стомак, вероватно је добра особа.

Шон: Али потребно је мало више намерности да нађете пријатеље када сте старија особа. Преселио сам се у Портланд када сам имао 27 година и парк за псе је био мој број. 1 место за склапање нових пријатеља. И такође, као што сте рекли, Сара, пријатељи пријатеља. А онда смо нашли пријатеље преко сарадника мог партнера у канцеларији овде у Портланду, па чак и људе који су имали слична интересовања. Мој партнер је неко време био део рагби тима и тамо смо упознали неке људе. Дакле, морате да се потрудите мало више него што сте морали када сте имали 22 године и стално излазили. И очигледно, у доба пандемије, није баш лако то учинити на исти начин, али је могуће ако нађете људе који имају слична интересовања и одете тамо где јесу.

Сара: Изаберите активности у којима није незгодно да се појавите сами. Понекад одете на журку или тако нешто и ако уђете сами или сами уђете у бар, некако сте као та особа која стоји сама и неспретно држи пиће. Али ако одете на неку врсту друштвене активности или хобија где се људи појављују сами, можда у комшијски књижни клуб или неку врсту наставе или волонтерског искуства, сви се појављују сами. То значи да су сви отворени за разговор са новим људима. Дакле, одмах сте елиминисали фактор неспретности. Ставићу утикач за часове импровизоване комедије.

Знам да их људи исмевају, али то је заиста сјајан начин да упознате нове људе јер играте и допуштате себи да будете рањиви међу људима. И то на неки начин руши баријере собе пуне странаца и прилично брзо вас претвара у пријатеље. Мислим, не да се хвалим, али тако сам заправо упознала свог мужа. Дакле, Чарли, ако тражиш неку значајну другу особу, имам веома добру пријатељицу која је такође упознала свог супружника кроз импровизацију и рекла је, „Сара, ради импровизацију, наћи ћеш дечка. То ће вам променити живот.“ А ја сам рекао: „Мислим да то није истина." Испоставило се да је била у праву за све. Дакле, први си чуо ово овде, Чарли, уради импровизацију, то ће ти променити живот.

Холден: Заиста добра идеја.

Шон: ОК. Па, такође желим да видим да ли постоје финансијски подстицаји у вези са становањем за пресељење у било који од ових конкретних градова или региона. Холдене, да ли си свестан нечег таквог?

Холден: ОК. Дакле, хајде да причамо о финансијским подстицајима. Пре свега, постоји више доступности за људе са ниским до умереним приходима. Па, мислим, Чарли каже да зарађује пристојан приход, вероватно има добар кредитни резултат. Дакле, финансијски подстицаји могу бити ограничени, али и даље могу постојати програми које треба искористити. НердВаллет има страницу програма за купце куће по први пут по држави, тако да можете да се крећете кроз њу. Кликнете на стање да бисте видели детаље програма тамо. И можда ћете бити изненађени оним што ћете пронаћи. На пример, припремајући се за овај подкаст, погледао сам државу Вашингтон и тамо постоје наши програми за купце куће по први пут које можете искористити ако зарадите до 145.000 долара. Ако Чарли жели да се пресели у Сијетл и заради испод 145.000 долара, можда ће постојати нека врста програма за купце куће по први пут за њега, као и друге државе. Можете само да одете на ту страницу, кликнете на државу, видите шта имају.

Шон: ОК. Такође желим да се окренем делу Чарлијевог питања о томе како пронаћи могућности на тржишту некретнина. Зиллов је онај на који људи често иду. Још увек га гледам иако имам своје место. Забавно је пузати около, али које друге опције постоје за људе да погледају?

Холден: Најважнија ствар, преселити се на место, преселити се у град, изнајмити на шест месеци или 12 месеци и једноставно истражити четврти. Само схватите где у тој области метроа желите да живите. Тамо можете много лакше да фокусирате претрагу. Можда ће вам бити – не знам – забавније возити се и тражити знакове за продају него тражити на Зиллову јер једноставно стекнете осећај терена и, ох, ово је на врху брда и тако нешто.

Шон: Постоји много ствари које се не могу унети у листу на Зиллов-у. Као какав је мирис у ваздуху? Имате ли лепо дрвеће у комшилуку? Има ли у близини аутопут који је супер бучан? То су ствари које се не би могле усликати у неколико речи на веб страници.

Сара: Да. Волим да гледам резултате шетње по комшилуку — валксцоре.цом, мислим да је веб локација. И то не само да вам говори колико је комшилук проходан, већ га заснива на томе које врсте погодности су доступне на одређеној удаљености од одређене адресе. Дакле, можете пронаћи продавнице прехрамбених производа, ресторане, кафиће, дрогерије, све ове ствари које вам нису нужно потребне када сте на одмору у граду, али када живите тамо и обављате послове , желите да знате колико је тешко завршити све своје недељне куповине. Можете ли ходати свуда? Да ли морате да возите 20 миља да бисте дошли до најближе продавнице? Те ствари су заиста важне из дана у дан.

Холден: Стварно јесу. И био сам проклет да живим већину свог живота на местима са ниским успехом. То је као: „Ох, хоћу да узмем штапић, уђи у ауто. Уф."

Сара: Да, ја сам супротно. Нисам имао аутомобил заиста дуго, живео сам у центру Д.Ц. Чак и тамо где сада живим у Ричмонду, у Вирџинији, живим у комшилуку који се може пешачити и налазим се на километар од четири продавнице прехрамбених производа, две дрогерије и гомиле кафића, које волим, радећи на даљину. Могу да направим паузу током дана, одем на шољу кафе, поздравим све псе из комшилука.

Шон: Рекао бих да имам нешто између вас двоје где могу да прошетам за 10 минута и да будем на главној улици у комшилуку, где су ресторани и мале продавнице и сличне ствари. Али мој стварни крај је прилично стамбени. И тако, слично као што познајете све псе из комшилука, ја такође познајем све породице из комшилука и сви имају поенту да пазе једни на друге, што мислим да је веома специфично за Портланд, за разлику од било где другде где сам икада живео. Људима је заиста стало до заједнице и ко су вам комшије. А ако будемо ван града недељу дана, они ће доћи по нашу пошту и обрнуто. Дакле, и то је нешто о чему треба размишљати — какав осећај желите од свог комшилука? Да ли желите да заиста познајете своје комшије и да будете укључени у своју заједницу или желите да живите сами и радите своје ствари, што је нешто што мислим да може добити више у граду као што је Сијетл против Портланда.

Сара: Како старим, мало више ценим ту јаку заједницу. Када сам био, када сам раних 20-их живео у стварно урбаном подручју, нисам познавао превише својих комшија осим што сам их поздравио у поштанском сандучету.

Сеан: Да.

Сара: Моји пријатељи су били људи који нису живели у мојој згради, нису живели у мом блоку. Сада живим у прилично проходном подручју, у кући, али познајем све у мом блоку, поздрављамо се стално, заливамо једни другима биљке. То је као стварно . . .

Холден: Веома је шармантно.

Сара: Веома је шармантно. Некако има онај осећај малог града у донекле већем граду. И Чарли, можда још ниси ту, али је заиста лепо имати осећај познавања људи око себе. Помаже вам да се осећате као да сте део нечег већег.

Шон: Ти си мање анониман. И то је било нешто што је била велика транзиција за мене када сам долазио из Сан Франциска у Портланд, је да те људи на улици овде поздрављају када прођеш уместо да скрећу поглед, што се дешава у већини других градова. И моја прва реакција када би ме људи поздравили на улици била би да кажем „Немам новца“, што сам се осећао као велики кретен да ради, али то је била ствар самоодбране и очување и навика коју сам стекао након година живота у Сан Франциску. И када се тај зид срушио, открио сам да сам се осећао опуштеније, удобније и опуштеније, док сам био у близини својих суседа и упознавао их, и када су они упознали мене.

Холден: Сара, драго ми је да још увек имаш друштвене милости. Сада живим на Флориди и вратићу се у Форт Ворт, и поправљам мамину кућу да се уселим у њу. А ја сам био испред и радио неки посао и неки људи су прошли улицом и поздравили ме. И то је као: „Хеј, ја сам Бенет. Ово је Асхлеи. Ово је наш син, Макс." а ја сам био као, "Здраво, Макс," и све остало. Мало смо разговарали и они су отишли ​​и схватио сам да сам заборавио да им кажем своје име.

Сара: Ох. Сигуран сам да ће опростити. Делују као фини људи.

Шон: Мислим да бисмо то могли да припишемо резултату пандемије и да у овом тренутку нисмо у близини нових људи годину и по дана. Дефинитивно се осећам као да је моја друштвена грациозност мало пољуљанија него што је била. Тако да осећам да је ово вероватно нешто о чему ћете размишљати дуже него они. А ако се преселите тамо, ионако ћете их ускоро поново видети.

Сара: Да, Чарли, ако ускоро одлучиш да се преселиш, само запамти да су сви које сретнеш заборавили како се људи.

Сеан: Да.

Холден: Тачно.

Сара: Можда сте изгубили и ту вештину, али нема ништа као пресељење у нови град да вас мотивише да испробате нове ствари. И тако дођите на неке листе е-поште за локалне институције као што су музеји, други културни догађаји, јер можда имају неке забавне догађаје на које ће отићи. Не знам за вас остале, али успостављање контакта очима је заиста тешко.

Шон: Ако ништа друго, осећам се као да сам хиперфокусиран на контакт очима јер је то са маском једини начин на који можете да пренесете како се осећате. Тако да радим супер смизе да скоро преувеличам колико пријатељски покушавам да се нађем са неким кога срећем на улици. То сам ипак само ја.

Сара: Да. Комбинујем их. Ако носим маску, комбинујем смизе са климањем главе. Дакле, то је као да само подижем цео врат да дам до знања неком другом да покушавам да их поздравим на пријатан начин. И осећа се заиста чудно.

Шон: У реду. Па, Холдене, имаш ли нешто за крај за Чарлија или било кога другог који расправља да ли да изнајми или купи у новом граду?

Холден: Заиста, важно је само да одредите своје циљне четврти. Пронађите свој град и изнајмите на неко време и идите у разне квартове, прошетајте, само погледајте. Добићете осећај како је бити тамо. Само нешто што не можете да добијете од Зиллов-а, па чак ни резултат за шетњу — само то, онај осећај комшилука који добијате када сте тамо и само шетате около.

Шон: Па, хвала вам пуно што сте разговарали са нама, Холдене.

Холден: Нема на чему.

Шон: И са тим, хајде да пређемо на наше савете за понети, и могу да нас избацим. Прво, урадите математику. Када расправљате о томе да ли да изнајмите или купите, знајте колико куће можете приуштити и колико ће вам времена требати да финансијски напредујете ако купите кућу.

Сара: Затим размислите и о емоционалном аспекту. Куповина куће може вам дати понос и осећај постигнућа и двориште за вашег златног ретривера, али изнајмљивање вам може приуштити већу флексибилност.

Шон: И на крају, упознајте свој нови град. Ако се селите у нови град да бисте купили кућу, размислите о изнајмљивању на неколико месеци да бисте се прво упознали са тим где бисте можда желели да се скрасите на дужи рок.

И то је све што имамо за ову епизоду. Имате ли своје питање новца? Окрените се Штреберима и позовите или нам пошаљите своја питања на 901-730-6373. То је 901-730-НЕРД. Такође можете да нам пошаљете е-пошту на [емаил протецтед и посетите нердваллет.цом/подцаст за више информација о овој епизоди и не заборавите да се претплатите, оцените и рецензирате нас где год да добијате овај подкаст.

Сара: Ево нашег кратког одрицања одговорности, које је пажљиво израдио правни тим НердВаллет-а. На ваша питања одговарају упућени и талентовани финансијски писци, али ми нисмо финансијски или инвестициони саветници. Ове Штреберске информације су обезбеђене у опште, образовне и забавне сврхе и можда се не односе на ваше специфичне околности.

Шон: И уз то речено, до следећег пута, окрените се Штреберима.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here