Смарт Монеи Подцаст: Савети за ценкање и шта утиче на променљиву процену аутомобила

Овонедељна епизода почиње дискусијом о томе како преговарати.

Затим прелазимо на овонедељно питање о новцу из текстуалне поруке слушаоца. Ево га:

„Имам питање о вредности мог аутомобила. Пратим своје финансије преко Минт-а и они додају вредност вашег аутомобила као део ваше нето вредности.

Пратио сам вредност свог аутомобила од маја 2020. и значајно је варирала. Полако је опадала у вредности од маја 2020. Затим је у фебруару пао на 6.440 долара. Сада се враћа на 7.900 долара. Увек сам мислио да вредност твог аута увек пада. Зашто вредност тако драматично варира? Хвала на помоћи!”

Погледајте ову епизоду на било којој од ових платформи:

  • Аппле Подцастс

  • Спотифи

  • СоундЦлоуд

Желите бесплатан радни лист о буџету? Користите радни лист буџета 50/30/20 Нердс да видите како се ваш буџет слаже и уочите прилике за уштеду новца. ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНО

Наш став

Преговарање о ценама може вам уштедети новац, али захтева вештину. Када идете у преговоре о плати пре него што започнете нови посао, на пример, сачекајте да ваш потенцијални послодавац да прву понуду и будите љубазни, али чврсти када се супротставите његовој понуди.

Ако се цјенкате на бувљој пијаци или у пеер-то-пеер апликацији као што је ОфферУп, схватите да ваш однос са било ким са ким разговарате може склопити или раскинути договор. Ваш лични однос може бити мање важан, међутим, када преговарате о условима у продавници аутомобила или са хипотекарним зајмодавцем. Без обзира да ли се цјенкате за надокнаду, услове хипотеке или цијену артикла који купујете на мрежи, уђите у преговоре у нади да ћете направити договор који ће усрећити све стране.

Када је у питању разумевање зашто процена вашег аутомобила може да варира, погледајте тржиште и друге факторе који повећавају цене половних аутомобила. Последице пандемије и недостатак чипова настављају да подижу цене аутомобила. Пошто смо у тренутку без преседана на тржишту половних аутомобила, покушајте да одложите куповину аутомобила ако можете. Међутим, ако излазите из лизинга, можда ћете имати јединствену прилику да уновчите капитал свог изнајмљеног аутомобила за новије возило или чак да продате свој изнајмљени аутомобил.

Наши савети

  1. Схватите тренутак. Тренутно тржиште је без преседана, па знајте да чак и водич за цене можда није у реду.

  2. Одложите ако можете. Ако вам тренутно не треба ауто, сачекајте почетак следеће године да бисте га купили.

  3. Размислите о размени. Ако излазите из закупа, могли бисте имати много капитала, па се побрините да га користите.

Више о преговорима на НердВаллет-у:

Паметни начини преговарања о вашој плати у несигурној економији

Како да купите аутомобил: Ваша шифра за куповину аутомобила

Ово је најгоре време за куповину аутомобила - али шта ако морате?

Имате питање о новцу? Пошаљите нам поруку или нас позовите на 901-730-6373. Или нам можете послати е-пошту на [емаил протецтед. Да бисте чули претходне епизоде, идите на почетну страницу подкаста.

Транскрипт епизоде

Лиз Вестон: Добро дошли у НердВаллет Смарт Монеи Подцаст, где одговарамо на ваша питања о личним финансијама и помажемо вам да се осећате мало паметније о томе шта радите са својим новцем. Ја сам Лиз Вестон.

Шон Пајлс: А ја сам Шон Пајлс. Да бисте Штреберима послали питања о новцу, позовите нас или нам пошаљите СМС на хитној линији Нерд на 901-730-6373, то је 901-730-Н-Е-Р-Д, или нам пошаљите е-пошту на [емаил протецтед. А да бисте добијали нове епизоде ​​на вашим уређајима сваког понедељка, обавезно се претплатите. И ако вам се свиђа оно што чујете, оставите нам рецензију.

У овој епизоди, придружује ми се наша повремена водитељка, Сара Ратхнер, да одговорим на питање слушаоца о томе зашто је процена њиховог аутомобила варирала. Један наговештај је да би то могло имати неке везе са недостатком чипова, стањем тржишта половних аутомобила и овом дуготрајном пандемијом.

Али пре него што уђемо у то, у нашем сегменту Ова недеља у вашем новцу, Лиз и ја разговарамо о томе како да преговарамо – да ли је у питању повишица на послу, хипотека или можда само неки намештај који купујете на мрежи. А Лиз, ти си заправо недавно писала о преговорима у својој колумни. Дакле, шта мислите да би људи требали знати?

Лиз: Најважније је да знате да најбољи преговори могу бити добитни. Увек помислиш када видиш да се неко цјенка око — не знам, артикла на бувљој пијаци — да ако си стварно тврдоглав и тип оде плачући, онда си поступио како треба ствар.

То заправо није то. Са већином преговора, желите да сачувате везу. Веза је важнија од онога о чему причате. Не увек, али често. Дакле, имајући на уму да желите резултат који користи обема странама, може вам заиста помоћи да постигнете одређени успех.

Шон: Стварно ми се допало, у својој колумни сте написали „Не морате да будете кретен да бисте били убедљиви." И мислим да је то веома тачно, делом зато што људи неће да ти дају најбоље понуде ако си кретен. Као што сте рекли, желите да успете тако да обоје добијете оно што желите. Они желе да продају све што имају да вам дају. Желите њихов предмет. На крају крајева, они желе да барем дођу до краја, добију неку врсту профита. И још увек желите да имате нешто новца на свом банковном рачуну.

Лиз: А када говорите о нечему као што је преговарање о плати, на пример, ево где су односи заиста важни. Очигледно не желите да будете кретен, јер тада нећете добити оно што желите.

Шон: Да, као можда посао уопште.

Лиз: Тачно. Али занимљиво је да већина људи не преговара о својој плати. Нисам то схватио. Али постоје нека прилично опсежна истраживања да већина људи једноставно прихвата оно што им је дато. Увек мислим да жене добијају лошу репутацију да ми то не радимо, али очигледно већина људи то не ради. И већина менаџера то очекује од вас. Дакле, не очекују да ћете само зграбити прву понуду која је на столу.

Шон: Па како људи могу да преговарају о плати на новом послу?

Лиз: Па, ствар са свим преговорима је да се већина људи не припрема довољно. Претерана припрема је заиста кључна. Идеш на плату.цом, Глассдоор. Роберт Халф, фирма за привремене услуге, имају водич за плате. Само погледајте шта други људи зарађују, колика је стопа. Разговарајте око свог радног места, ако можете. Ако сте већ тамо и тражите повишицу, то је некако другачија ситуација него ако покушавате да уђете. Али урадите сва истраживања која можете и направите план игре, заправо запишите шта желите и како ћете то тражити.

Следећа најважнија ствар је прво за плату, идите на доларе пре него што почнете да причате о стварима попут додатног слободног времена или додатних бенефиција. Пошто вам их је прилично лако дати, новац је тежак. Прво узмите новац, а затим тражите остало.

Шон: Мислим да има смисла прво преговарати о великој ствари, као што је ваша плата, а онда можете да се бавите мањим стварима као што су ПТО или осигурање. На тај начин, са ким год да разговарате, неће се осећати као да вам је већ дао добре ствари ако прво преговарате о малим детаљима.

Лиз: За овај чланак смо интервјуисали Кваме Кристијана, који је главни у Америчком институту за преговоре. Рекао је: „Ако почнете са креативним опцијама, они се осећају као да су вам можда дали довољно. А новац је исцрпан, остало је у суштини неисцрпно."

Шон: То такође говори о психолошком елементу у преговорима, где ће вам дати неке погодности без обзира на све. Али желите да играте прилично тактичку игру комуницирања и добијања онога што желите прво, а онда можете да имате вишње на томе.

Лиз: Једна од других ствари које је Кристијан рекао је: „Ако си ти та која има више информација, ти дај прву понуду. Ако друга особа има више информација, она даје прву понуду."

А како се то обично одигра, ако покушавате да добијете посао и преговарате о плати, сачекајте да вам дају број, јер знају више о ситуацији. Ако већ имате посао, онда вероватно знате колико и друга особа, тако да можете бити први који ће навести број. Можете тражити повишицу, али сачекајте да они дају понуду за посао.

Шон: Такође желим да причам о преговорима када купујете ауто или кућу, када купујете хипотеку. А за мене, прошле године, када сам куповао хипотеке, провео сам доста времена цењкајући се и преговарајући на начин на који никада раније нисам. Узео сам доста времена да будем прилично методичан, где сам први пут почео да разумем тржиште различитих хипотекарних зајмодаваца који постоје и шта траже од потенцијалног зајмопримца, у смислу кредитног резултата, односа дуга и прихода, ствари онако.

А то је одузело много времена. Тако да сам себи дао времена да урадим ово истраживање и да сазнам шта они желе од потенцијалног зајмопримца. А онда сам довео свој новац у ред и уверио се да сам генерално у прилично доброј позицији. А онда сам се пријавио за пет различитих хипотека.

То је можда екстремно, и можда то не бих урадио да нисам био закључан у својој кући током пандемије. Али мислим да је то нешто што свако ко купује нешто попут кредита за аутомобил или хипотеке може да одвоји мало времена да уради. Неће вам требати недеље. Недељно поподне можете да посветите овако нечему. На тај начин имате различите понуде различитих зајмодаваца. И можете почети да преговарате са оним за кога мислите да би могао бити ваш преферирани зајмодавац - ствари као што су трошкови затварања. На пример, успео сам да уштедим преко 1.500 долара на трошковима затварања тако што сам се враћао назад са мојим жељеним зајмодавцем.

Лиз: То је сјајно. И мислим да многи људи не схватају да то могу да ураде, да постоји много простора за преговоре када купујете хипотеку или аутомобил - то је друга област - постоји где је веза можда мање важна. Није да покушавате да очувате везу са будућим шефом или да преговарате са партнером.

Али ипак, способност да будете љубазни, да тражите оно што желите, да будете јасни шта желите, а такође и да имате крајњу линију, тачку одласка — то је тако важно. Знати највише што желите да платите за аутомобил, или највише што желите да платите за ту хипотеку, у различитим облицима, веома је важно. Зато што је излазак кроз врата најмоћнија ствар коју понекад можете учинити у преговорима.

Шон: Нарочито у продавници аутомобила. Рећи ћу, када су у питању моји преговори о хипотеци, тражили су од мене рачуне на сваком кораку. Дакле, ако ћете рећи: „Ох, ја имам другу понуду са другог места“, боље је да имате ту другу понуду, јер у супротном се ваш аргумент распада и онда имате мање преговарачке моћи него што сте имали почети са.

Лиз: Али Шон, мислим да си се доста ценкао када си добијао намештај за своју нову кућу, зар не?

Шон: Јесам. Лутао сам овом апликацијом под називом ОфферУп, где људи објављују сопствене ставке. Признајем да ме је на неки начин инспирисала емисија коју сам много гледао током пандемије под називом Флеа Маркет Флип, где два тима иду на бувљу пијацу, купују гомилу ствари, окрећу их и продају на још једна бувља пијаца. И праве тешке погодбе. Они ће бити супер људи са малом лоптом и на крају су добили добар посао.

А ја сам намештао своју нову кућу. Нисам имао тону новца који сам желео да потрошим на намештај. Па сам помислио: „Могао бих и ово да пробам.„Видео бих предмет, попут прелепе столице за љуљање од ратана, то је било као мој предмет из снова. То би било око 150 долара. И то нисам хтео да потрошим. Тако да бих почео преговоре на пола тога. И на неки начин сам радио експеримент да видим колико ниску могу добити цену од некога. И заправо сам на крају добио ту столицу за љуљање од ратана за половину онога што су првобитно навели.

Лиз: Вау.

Шон: Да. И добио сам много таквих ствари. Понекад је било напред и назад, а други људи нису баш били вољни да преговарају јер је то управо било на листи. Али барем, у таквим апликацијама, открио сам да је већа вероватноћа да ће људи снизити цену ако је ставка наведена неколико дана. А ако сте и само фина особа, вероватније је да ће људи преговарати са вама. Обавестио бих их мало о мојој прошлости и покушао да изградим личну везу, колико год можете преко овакве апликације.

За мене, мислим да је то функционисало пристојно. Али једна ствар која је интересантна у вези са овим, а такође се односи и на моју причу о хипотекама, је да сам се икад стварно цењкао само преко интернета.

Лиз: Ах.

Шон: Идеја о личном цењкању је заиста застрашујућа. Пробао сам га једном на бувљој пијаци док сам студирао у иностранству у Риму. И сигуран сам да је постојала језичка баријера, али сам се осећао веома уплашено и на крају сам једноставно отишао. И још увек сањам о тој кожној јакни коју нисам добио.

Лиз: Ох.

Шон: Али знам да сте лично искусили ценкање. Дакле, шта мислите да људи могу да ураде? Како могу да приступе овоме?

Лиз: И доста сам се ценкала у иностранству, јер је одлазак на бувље пијаце једна од мојих омиљених ствари у иностранству.

Шон: О, да.

Лиз: Мислим да имајући на уму да можда нећете отићи са највећом погодбом коју сте икада имали, али увек постоји простор за преговоре. И мислим да почевши од половине, понекад то може бити мало екстремно. А ако имате идеју о распону цена, можете знати када је нешто прескупо. Али, опет, некако се тако осећаш.

Лиз: Можете да почнете са 50%, да видите каква је реакција, па да одете одатле. Ако се неко окрене и одбије да разговара са тобом, то је као: „Извини, нов сам овде. Стварно не разумем цене." То их може вратити. Али очекују да се цјенкаш. Само не желиш да будеш кретен због тога.

Шон: Једна ствар до које сам дошао са оваквим цењкањем ... и када бих могао да се вратим свом млађем ја, цењкајући се у Риму давно, рекао бих себи да задржим перспективу и препознам шараду која се цењка. Има мало песме и игре у целој ствари. Они имају нешто и ви то желите, али вам то није нужно потребно, али они желе одређену цену и ви такође имате одређену цену на уму. Дакле, ту је и плес.

И тако се само мало укључите, свесни тога. Мислим да ће то помоћи, барем мени, да задржим своју перспективу и знам када да одем или да знам како да се ангажујемо на начин који нам може помоћи да обоје добијемо оно што желимо од овог договора.

Лиз: Мислим да је то савршено речено, то је управо оно што тражите. И такође када ово радите у контексту бувље пијаце, обично то радите помало и из забаве.

Шон: Да. Да.

Лиз: Зато уживајте у процесу, помало је забавно.

Шон: Размишљам о томе, на пролеће следеће године — јер је у овом тренутку много бувљих пијаца овде затворено — вероватно ћу заронити, узети неке ситнице за своју кућу и преузети преговарајући лично.

Лиз: Ево.

Шон: У реду. И с тим, мислим да можемо прећи на сегмент питања новца у овој епизоди са Саром Ратхнер.

Лиз: У реду, хајде да урадимо то.

Шон: Питање ове епизоде ​​потиче из СМС поруке слушаоца. Ево га:

„Имам питање о вредности мог аутомобила. Пратим своје финансије преко Минт-а, а они додају вредност вашег аутомобила као део ваше нето вредности. Пратио сам вредност свог аутомобила од маја 2020. и значајно је варирала. Полако је опадала у вредности од маја 2020. А онда је у фебруару 2021. пао на 6.400 долара. Сада се враћа на 7.900 долара. Увек сам мислио да вредност твог аута увек пада. Зашто вредност тако драматично варира?

Хвала на помоћи."

Сара Ратхнер: Да би нам помогли да одговоримо на питање нашег посвећеног слушаоца, поново нам се придружују аутомобилски штребер, Фил Рид.

Шон: Хеј Фил, добродошао назад у подкаст.

Пхил Реед: Лепо је бити са вама. Хвала.

Шон: Драго ми је што сте сада укључени јер се тренутно дешава много неизвесности и чудности на тржишту аутомобила, посебно око половних аутомобила, што мислим да би могло да дође у игру са питањем нашег слушаоца.

Можете ли да објасните шта се тренутно дешава са аутомобилима и проценом вредности аутомобила?

Фил: Много тога потиче од недостатка микрочипова, који се користе у производњи нових аутомобила. Било је доста затварања током пандемије. А онда, очигледно — заправо сам сазнао да они не праве залихе делова. Дакле, када је овај недостатак наступио, то је само значило да је мање нових аутомобила долазило на паркинг. То је такође ставило велики притисак на половни аутомобил. Многи људи нису возили током пандемије. Сада сви желе да се пандемија заврши, била она или не. Дакле, било је много људи који су рекли: „Сада ћу узети тај ауто и желим да идем на пут."

Дакле, вредности аутомобила су заиста отишле кроз кров. Никада раније нисам видео нешто овако. Интервјуисао сам ветерана и он је рекао: „У послу сам 20 година и никада нисам видео ништа слично."

Шон: Па, посебно за половне аутомобиле. Заиста је изненађујуће јер сам купио аутомобил прошлог маја, изгледало је као да је то било дно тржишта пре него што су људи поново почели да купују половне аутомобиле. И за време од када сам купио свој ауто, прешао сам око 10.000 миља. Добио сам процену за њега пре неколико месеци и повећао се на вредности за 4.000 долара, што сам мислио да је шокантно с обзиром на то колико сам га возио, и да је годину дана старији, све ове ствари.

Фил: Ох, шокантно на добар начин.

Шон: Да. Да, за мене.

Фил: На питање овог слушаоца, никада раније није овако флуктуирано. Увек је добра идеја да пазите на вредност свог аутомобила јер аутомобили неће равномерно депресирати. Другим речима, ако то замислите као кривину, она се не спушта постепено – некако ће се спљоштити и онда ће опасти.

Има неколико пута у животу аутомобила када се брже амортизује. После три године, када се много изнајмљених аутомобила врати, то је време када је потребно. А онда са можда пет или шест година, поново опада. Дакле, праћење вредности ваших аутомобила је добра идеја.

Али проблем у овој клими је у томе што, рецимо, потражите свој ауто и то је као: „Вау, могу да добијем много новца за свој ауто." Па, ако покушате да га замените, сада кошта много више да купите заменски аутомобил. Дакле, то је гурање.

Шон: Читао сам чланак о Келлеи Блуе Боок-у и открили су да старији, јефтинији половни аутомобили нестају са тржишта. У њему се наводи да је „у ово време прошле године, 18% половних возила које је продаваоница имала цене испод 15.000 долара. И ове године је само 1% расположивих возила било испод те цене."

Фил: Па, много тога има везе са приступачношћу. Мислим, има много људи који купују друга кола, можда купују ауто за свог тинејџера. И они покушавају да купују у том ценовном рангу. Али такође, та заграда се померила. Дакле, аутомобили који су прошле године коштали 10.000 долара вероватно коштају најмање 15.000 долара ове године.

Сара: Питала сам се, јер је овај слушалац споменуо да редовно прате процену свог аутомобила као део своје нето вредности. То је заправо нешто што никада нисам урадио. Никада нисам нормално рачунао процену свог аутомобила у своју нето вредност јер возим стварно старе аутомобиле. Мислио сам да не вреде много.

Ако неко слуша код куће и пита се: „Вау, да ли је требало да радим ово све време?" Који савет имате о томе колико често да пратите и како да почнете?

Фил: Дакле, ако заиста постоји капитал у вашем аутомобилу, што значи да, рецимо да сте купили ауто од 25.000 долара, али сте га одложили, ми ћемо рећи 10.000 долара и почели сте да плаћате. Две године касније, имате можда 10.000 долара вредан капитал у аутомобилу. И то је нешто са чиме бисте могли нешто да урадите ако желите. Можете га искористити за куповину новог аутомобила. Можете га једноставно продати и почети возити бицикл или нешто слично.

Дакле, технички је то капитал, али, наравно, капитал никада није новац док вам заиста не затреба и не користите га. Ако возите стварно старе аутомобиле, прилично је тешко пратити вашу вредност. Не знам да ли би то било много значајно. Део проблема је у томе што када дођете до одређене тачке у животу аутомобила, он се у основи потпуно амортизује. Другим речима, то су само равне линије. А онда има толико других фактора који су важнији. Колико миља има? У каквом је стању? Како је одржано? Такве ствари ће бити заиста важне.

Смешно је, Сара, јер кажеш да не вреде много. Па, сваки ауто који ради много вреди. Можда не вреди много у готовини, али свакако због практичности - наводи вас на посао, све те заиста важне ствари. Пошто то често чујем од људи, то је као, „Мој ауто не вреди ништа, па ћу га вероватно поклонити“, или шта год. Што је у реду ако имате ту потребу. Али никада не би требало само да мислите: „Мој ауто не вреди ништа.'

Сара: То је заиста добра поента. Никада нисам размишљао о томе на тај начин. Вредност само у могућности да стигнете од тачке А до тачке Б је огромна.

Фил: Имао сам пријатеља који је сам одгајао ћерку. И аутобусом би ишли два сата да је одвезу у школу у Лос Анђелесу. И позајмио сам му ауто на неко време. Био је то стварно стар, пацов ауто. Нико то не би купио. То му је давало можда три сата назад свог живота сваки дан. То је врста вредности о којој људи не размишљају.

Шон: Имам једно питање у вези са капиталом. Много размишљамо о капиталу половних аутомобила, као што сте споменули. Али недавно сте ми говорили ио капиталу возила на лизинг, што је нешто са чиме раније нисам био упознат. Можете ли објаснити како то функционише?

Фил: Ово је нешто што се не дешава често, али се тренутно дешава веома често. Ако изнајмите аутомобил, компанија за лизинг, другим речима, она која пише уговор и носи титулу, предвиђа колико ће аутомобил вредети на крају лизинга три године касније.

Ове цене су деценијама биле веома стабилне. Дакле, ако изнајмите Хонда Аццорд, они знају колико ће Хонда Аццорд вредети за три године. Али нико није знао да пандемија долази, па сада када тих 30.000 долара Хонда Аццорд - па су на крају закупа рекли, "Вредеће 15.000 долара", заправо сада вреди око 20.000 долара. Сада је тај новац твој.

Сада, како то претворити у новац? То постаје мало лепљиво. Могуће је да га купите, а затим га продате. И можете га продати по вишој цени. Понекад га можете однети на места као што је ЦарМак и они ће обавити сву папирологију и дати вам капитал.

Али поента је да треба да знате за то, јер не желите само да кажете: „Па, мој закуп је истекао. Вратићу га продавцу." Лизаће своје котлете када то виде, јер знају да се могу окренути и продати.

Сара: Да, тачно. Полован аутомобил који излази из лизинга је као једнорог у овом тренутку, тако је добро збринут, релативно је нов.

Фил: То је заправо нека врста савета за купце, који гледају у онај трогодишњи ауто, то је некако слатко место. Одлазе из закупа, неки од њих можда имају продужену гаранцију, преостало је још неколико миља. Неки од њих пређу са прилично малим километрима јер не желе да прекораче дозвољену километражу. Тако да обично можете покупити прилично добар.

Сада, да се вратимо на питање закупа, међутим, у неким случајевима, оно што бисте можда желели да урадите је да само продужите закуп. Често можете продужити из месеца у месец уз исту месечну уплату. Зато што ће ова ситуација наставити да се одвија током јесени, вероватно почетком следеће године, да би се заиста вратила тамо где – чини се да реч нормално више не значи много – али стабилизујте, претпостављам, целу ситуацију са ценама.

Дакле, ако покушате да освојите тај капитал, само ћете се окренути и изгубити га када купите нови аутомобил. Али у ретким случајевима — ако је то други аутомобил и можете без другог аутомобила — само напред и продајте га сада, а затим сачекајте и замените га за пет или шест месеци од сада и тада ћете освојити капитал који је у њему.

Шон: Имам питање за вас о идеји да се вратите у "нормално" и када ће се то десити, потенцијално. Тренутно имам пријатеља који се очајнички нада да ће купити ауто. И све је прилично скупо и она није баш вољна да потроши сав овај новац, посебно ако добије кредит и потенцијално би била под водом за годину, годину и по, када се цена аутомобила мало смањи.

Дакле, претпостављам да је то питање из два дела. Прво, када мислите да ће ствари почети мало да се стабилизују? И шта је ваш савет за људе који желе да купе аутомобил управо сада?

Фил: Па, управо сам написао колумну, звала се отприлике: „Ово је најгоре време за куповину аутомобила. Али ако морате, ево шта можете да урадите."

Једна од важних ствари је да ништа не претпостављате. Мислим, чујете много новинских извештаја да су све цене порасле. Али није порастао равномерно. Постоје одређени сегменти тржишта који нису порасли. Постоје трговци који су можда преоптерећени одређеним типом аутомобила. Дакле, ово је место где ће вам ваше лично истраживање и рад од велике користи. Чак су и водичи за цене ових дана вероватно застарели, нису потпуно тачни. Дакле, једини начин да то урадите је да постанете стручњак за тржиште у овом тронедељном периоду док купујете.

Дакле, пре свега, мислим, не бих искључио куповину аутомобила сада, јер ће вероватно проћи најмање пет или шест месеци пре него што се вратимо у нормалу и цене почну да падају. Друга могућност за вашу пријатељицу је да купује на пијаци на којој је она. Дакле, ако је заиста скупо где год да је, покушајте у другом граду. Увек га можете купити. А ако купите нови аутомобил, можете га сервисирати у било којој продавници у оквиру франшизе.

И зависи од врсте аутомобила. Субаруси су веома популарни на северозападу Пацифика и Новој Енглеској. У Тексасу, не толико. Пикап камиони су веома популарни у Тексасу. Размислите о томе где аутомобил није популаран. Размислите о томе где би инвентар могао бити добар. И знајте да постоји много алата који ће вам уштедети много времена. Обично можете претраживати инвентар који имају продавци аутомобила у вашим областима. У неким случајевима можете претраживати читаво подручје.

Шон: Како то радите?

Фил: Већина дилера ових дана објављује скоро све на Ауто Традер-у. Дакле, ако само урадите своју марку и модел аутомобила који тражите, подесите растојање, а затим само проширите растојање док не пронађете оно што желите.

Мало је зезнуто када почнете да купујете аутомобил ван свог подручја јер желите да направите договор који ће они поштовати када стигнете тамо. Увек се осећам мало нервозно због тога. Дакле, желите да имате посла са неким у кога имате поверења. Желите да добијете све написмено пре него што кренете у ту вожњу или одлетите у далеки град и одвезете се кући.

Шон: То има смисла. Зато што сам недавно отишао у продавницу аутомобила и рекао: „Можете ли да платите мој аутомобил или да је смањите?" Рекли су да то не могу да ураде док не добију меки договор са мном да можда купе овај ауто. Потпуно су ме увезли. И отишао сам осећајући се мало превареним и помало превареним, да сам мислио да водим нормалан разговор о томе колико би овај ауто могао да кошта, а онда су три сата касније покушавали да ме натерају да потпишем папире за изнајмљивање овог аутомобила. У мери у којој ћете наћи некога коме можете веровати, то није лако учинити.

Фил: Волим да кажем људима „Радите све што можете да урадите на даљину. Јер када сте физички у продавници аутомобила, они су стручњаци у покушају да вас натерају да останете тамо. И изгубио си доста своје полуге.„Увек кажем људима: „Прођите кроз интернет одељење." Вибра интернет одељења, која у суштини само ради паралелно са продајним снагама. Ти људи, знају да разговарају са информисанијим купцем. И вероватно најважнија ствар коју треба да урадите, као купцу аутомобила, јесте да покажете да сте истраживали јер ће они то приметити. А онда почните са телефонским позивом.

Мислим, једна од ствари које видим је да људи заиста не верују својој интуицији. Имате однос ако особа добро одговара на ваша питања. А ако тражите бројке и они вам дају бројке, и то солидне бројке, на путу сте да постигнете добар посао.

У твом случају, Шоне, можда се то претворило у малу игру шкољке. Ево цене вашег аутомобила. Ево цене закупа. Ево колико је доле. И одједном ти се заврти у глави, зар не?

Шон: Тако је. Поготово зато што су покушавали да уложе капитал мог аутомобила на учешће у овом аутомобилу. Платио бих знатну уплату. Али, наравно, у разговору са њима, учинило им се да је нормално како изнајмљујете аутомобил од њих. И, наравно, они ће узети 4.000 долара које мој ауто има у капиталу и применити их. Само се завршило као лоша ситуација.

Дакле, то је само добра лекција о томе да будете што спремнији пре него што одете у заступство.

Фил: Па, добра вест је да сте отишли.

Шон: У томе је ствар, да знате и када да одете.

Фил: Да, то се зове преговарање ногама.

Савет за слушаоце је да имамо много калкулатора на НердВаллет-у да осмислите сопствени уговор о аутомобилу, одлучите колико ћете да одложите, одлучите колика ће вероватно бити куповна цена аутомобила.

Сара: Нешто о финансирању. Раније током пандемије, посебно на почетку, гледао сам ове луде уговоре од 0% камата на 72 месеца за финансирање аутомобила. Да ли су оне више тамо или је то само бљесак у тигању?

Фил: То је оно што они зову подстицај. И постоје различите врсте подстицаја. Ту је и поврат новца, што је многима познато. Сада, због историјски ниских каматних стопа, постоји више уговора о финансирању од 0% и финансирању са ниским каматама него што постоји поврат новца.

Наравно, морате имати врхунски кредит. Али ако то урадите, ово је добар разлог, добар подстицај да то урадите. Мислим да 72 месеца није добра идеја. За потпуно нов аутомобил, пет година је отприлике највише што желите. За половни аутомобил покушајте да га отплатите за три године. То су мерила са којима људи могу да раде.

Сада, ово се враћа на питање слушаоца, због депрецијације, ваш аутомобил обично — наглашавам, обично — губи много на вредности. Дакле, плаћате га јер губи вредност. И желите да останете испред тога и да будете сигурни да имате капитал, нисте наопачке.

Шон: Филе, као последње питање: шта мислите да би људи који су мало збуњени променљивом вредношћу аутомобила у овом тренутку требало да имају на уму?

Филип: Па, имајте на уму да се ово никада раније није десило. Флуктуације ће вероватно почети да се изједначавају. Али ово је време када, ако можете да искористите ову ситуацију, ако можете да идете без аутомобила четири, пет или шест месеци, можда би ово био занимљив експеримент за вас. Можда бисте могли да продате свој ауто. Има много места за то, Царвана, Зоом. Такође, ЦарМак ће вам дати солидну понуду и написати вам чек и обавити папирологију.

Ако можете то да урадите, узмите тај новац. Можда можете да користите Убер и Лифт. И онда можете проценити своју ситуацију почетком следеће године.

Шон: У реду. Па, хвала вам пуно што сте разговарали са нама.

Филип: Ох, задовољство ми је. Лепо је бити поново са вама.

Шон: И са тим, хајде да пређемо на наше савете за понети.

Шон: А Сара, хоћеш ли да нас избациш?

Сара: Број један, схвати тренутак. Садашње тржиште је без преседана. Дакле, знајте да чак и водич за цене може бити искључен.

Шон: Следеће, одложите ако можете. Ако не морате да купујете аутомобил тренутно, сачекајте до почетка следеће године.

Сара: Коначно, размислите о заменама. Ако излазите из закупа, могли бисте имати много капитала. Зато будите сигурни да га користите.

И то је све што имамо за ову епизоду. Имате ли своје питање новца? Окрените се Штреберима и позовите или нам пошаљите своја питања на 901-730-6373, то је 901-730-Н-Е-Р-Д. Такође можете да нам пошаљете е-пошту на [емаил протецтед. Посетите нердваллет.цом/подцаст за више информација о овој епизоди. И запамтите да се претплатите, оцените и рецензирате нас где год да добијате овај подкаст.

Шон: А ево нашег кратког одрицања одговорности, које је пажљиво осмислио правни тим НердВаллет-а. На ваша питања одговарају упућени и талентовани писци финансија, али ми нисмо финансијски или инвестициони саветници. Ове Штреберске информације су обезбеђене у опште образовне и забавне сврхе и можда се не односе на ваше специфичне околности.

Сара: И уз то речено, до следећег пута, окрени се Штреберима.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here