Смарт Монеи Подцаст: Шта људи греше у вези са кредитом и самозапосленим буџетом

Овонедељна епизода почиње дискусијом о томе шта људи греше када је у питању управљање својим кредитима - и како могу да побољшају свој кредит на прави начин.

Затим прелазимо на овонедељно питање о новцу из говорне поште слушаоца. Ево га:

„Здраво, зовем са питањем о људима који раде за себе и креирају буџет за то.

Мој муж ради за себе. Он је градитељ. Он је на неки начин проналазач, ради доста металних радова. Он зна да уради све што се тиче преуређења куће.

Он добија тако различите приходе. Добивам сталан приход јер сам запослени у компанији за коју радим. Нажалост, живимо од плате до плате. Понекад заправо не можемо да платимо кирију тог месеца на основу чињенице да су приходи мог мужа тако променљиви.

Знам тачно како да планирам буџет када су у питању моји приходи јер је то доследно. Знам шта ће доћи сваког месеца. Питам се само, како људи планирају буџет за себе када раде за себе и имају различите приходе? Хвала вам.”

Погледајте ову епизоду на било којој од ових платформи:

  • Аппле Подцастс

  • Спотифи

Наш став

Веровање у митове о кредиту може вас навести на погрешне кораке када покушавате да подигнете своје кредитне резултате. На пример, провера ваших кредитних резултата или кредитних извештаја не штети вашем кредитном резултату. У ствари, редовно прегледавање ваших кредитних резултата и извештаја може вам помоћи да пронађете могућности да побољшате свој кредит, као што је уклањање погрешних информација из ваших кредитних извештаја. Такође, ношење малог стања на кредитној картици не помаже вашем кредиту. Ова заблуда може навести људе да плаћају непотребну камату.

Буџетирање са нередовним приходима може бити изазов. Типични алати попут буџета 50/30/20 можда неће бити тако применљиви као обично. Али можете схватити своје финансије тако што ћете разумети основну линију буџета. То укључује прецизирање ваших минималних фиксних трошкова како бисте знали колико треба да зарадите месечно. Схватите како да платите и себи као власнику предузећа. Можете себи исплатити плату или дати себи оно што се зове „власнички извлачење“ где извлачите новац из профита ваше компаније.

И док би уштеда могла бити тешка на различитим приходима, давање приоритета овом финансијском циљу може вам помоћи да покријете трошкове у мршавијим месецима. У зависности од тога колико зарађујете и ваших трошкова, можда ћете желети да уштедите више од 50% свог прихода да бисте урачунали ствари као што су порези и да бисте себи дали јастук.

Наши савети

  • Упознајте основну линију буџета. Ако имате нередовне приходе, одредите свој основни буџет да бисте прецизно одредили минимални износ који треба да зарадите сваког месеца.

  • Дајте приоритет штедњи. Као власник предузећа, можда бисте желели да уштедите више од 50% свог прихода да бисте покрили трошкове попут пореза и дали себи јастук.

  • Бити флексибилан. Ниједан буџет није статичан, па се редовно проверавајте и прилагођавајте по потреби.

Желите бесплатан радни лист о буџету? Користите радни лист буџета 50/30/20 Нердс да видите како се ваш буџет слаже и уочите прилике за уштеду новца. ПРЕУЗМИТЕ БЕСПЛАТНО

Више о управљању кредитима и буџетирању на НердВаллет-у:

5 савета за смањење коришћења кредита

Колико новца треба да потрошим сваког месеца?

Плата предузетника: колико треба да платите себи?

Имате питање о новцу? Пошаљите нам поруку или нас позовите на 901-730-6373. Или нам можете послати е-пошту на [емаил протецтед. Да бисте чули претходне епизоде, идите на почетну страницу подкаста.

Транскрипт епизоде 

Шон Пајлс: Добродошли у подкаст НердВаллет Смарт Монеи, где одговарамо на ваша питања о личним финансијама и помажемо вам да се осећате мало паметније о томе шта радите са својим новцем. Ја сам Сеан Пилес.

Сара Ратхнер: Ја сам Сара Ратхнер, замењујем ове недеље за Лиз Вестон. Да бисте Штреберима послали своја питања о новцу, позовите нас или нам пошаљите СМС на хитној линији Нерд на 901-730-6373, то је 901-730-НЕРД, или нам пошаљите е-пошту на [е-маил заштићен и притисните дугме „претплати се“ дугме за испоруку нових епизода на ваше уређаје сваког понедељка. Ако вам се свиђа оно што чујете, оставите нам рецензију.

Шон: У овој епизоди, Сара и ја одговарамо на питање слушаоца о управљању буџетом док смо самозапослени. Али прво, у нашем сегменту „Ове недеље у вашем новцу“, копамо у новој НердВаллет студији о томе шта људи греше када је у питању управљање кредитом. Сара, можеш ли нам дати кратак преглед студије?

Сара: Желели смо да сазнамо како су Американци управљали својим кредитима током пандемије, тако да од марта 2020. до сада. Провели смо истраживање на мрежи уз помоћ Харрис Полл-а и питали 2.000 одраслих старијих од 18 година о њиховим кредитним навикама.

Шон: Добро, и шта смо сазнали? Шта људи праве, а шта греше?

Сара: Па, људи дефинитивно схватају много тога, али постоје неки прилично уобичајени митови о кредитном резултату и кредитни митови уопште који се преносе са генерације на генерацију.

Шон: Траума управљања кредитима међу генерацијама, или тако нешто.

Сара: Тачно, и ти митови, неки од њих могу бити штетни. Нису штетно по живот, али ће вас коштати тамо где не морате да трошите новац.

Шон: Да, или могу да доведу до тога да лоше управљате својим кредитом. Као, прво што смо видели је да људи мисле да ће им проверавање кредитног резултата шкодити, што једноставно није тачно. Открили смо да два од пет Американаца тако мисле. То заправо може ометати управљање кредитима људи, јер неће провјеравати своје кредитне резултате или извјештаје, а онда неће знати да ли је нешто погрешно у њиховим извјештајима, а онда ће и даље имати штету на својим кредитним извјештајима , што ће учинити да добијање будућег кредита буде скупље и теже за квалификовање.

Сара: Твој кредитни резултат, то је као да ти мериш температуру. То може бити индикација да се нешто дешава и да морате мало даље истражити. То би могао бити само знак да, ако ништа друго, можда постоје грешке у вашем кредитном извештају, што је шокантно уобичајено.

Сеан: Да.

Сара: Само решавањем тих грешака и пуштањем да прође неколико месеци, можда ћете почети да видите неке позитивне промене у вашем кредитном резултату. То може бити и резултат тога, можда сте заборавили да уплатите рачун за кредитну картицу или неки други зајам. Само ти је измакло с ума. Нисте подесили аутоматско плаћање. Ако, на пример, прође више од 30 дана након датума доспећа ваше кредитне картице, то може смањити ваш кредитни резултат за око стотину поена.

Шон: Да.

Сара: Понекад, ако сте пропустили термин, тај пад од сто поена могао би бити знак да морате да поправите ствари. Желите да пазите на тај број, јер то може бити знак вашег укупног кредитног здравља.

Шон: Да, и у овом тренутку постоји прилично безброј услуга – укључујући НердВаллет  – где можете добити свој бесплатни кредитни резултат сваке недеље.

Сара: Рећи ћу, добијање бесплатних кредитних резултата путем различитих сервиса као што је НердВаллет, даје вам слику о томе како је ваш кредитни резултат, али ако се пријављујете за зајам, као што је ауто зајам или хипотека, зајмодавац би могао да користи различите моделе бодовања како бисте одредили које врсте услова су спремни да вам дају, тако да се кредитни резултат који видите кроз различите апликације или различита средства можда неће подударати са кредитним резултатом који видите да ваш кредитор користи. То је само нешто што треба имати на уму. Није да је то погрешно, само је другачије.

Шон: Тачно.

Сара: Заиста, важно је да пазите на свој резултат само да приметите промене и да се уверите да било које флуктуације у вашем кредитном резултату имају објашњење које је за вас задовољавајуће. На тај начин, када се пријавите за кредит, имате општу представу о томе где се налазите.

Шон: Који је још један мит на који смо наишли?

Сара: Ох, ово ми слама срце. Мрзим ову. ОК момци, идем на ниво са вама. Не морате да носите стање на својој кредитној картици из месеца у месец да бисте помогли свом кредитном резултату.

Шон: Ово је веома распрострањен мит.

Сара: Не знам одакле је ово дошло. Чини се да људи мисле да то показује зајмодавцима да сте „одговорнији“ и да ће на тај начин повећати ваш резултат.

Сеан: Да.

Сара: Ево у чему је ствар. Ако носите мали износ из месеца у месец, али сваког месеца плаћате најмање минималну уплату на рачуну, одржаћете свој рачун у доброј репутацији, и стога ћете задржати свој кредитни резултат нетакнутим или чак побољшати то током времена. Да, то ради. Али, знате шта такође функционише? Плаћате свој рачун у потпуности и не плаћате камату на остатак. Исти резултат, не плаћате камату, а камата на кредитну картицу је скупа. Зашто бисте дозволили да се дуг сваког месеца претвори у све већу и већу снежну грудву када можете бесплатно да побољшате свој кредит?

Шон: Још једна ствар коју сам нашао изненађујуће из ове студије је да постоји мит да људи мисле да су њихови кредитни резултати у њиховим кредитним извештајима, за које интуитивно мислите да би ваш резултат требало да буде у вашем кредитном извештају, али у ствари, то су два различита, али повезана аспекта вашег кредитног профила.

Сара: Ваш кредитни резултат је заснован на информацијама које се појављују у вашим кредитним извештајима. Имајући то у виду, постоји много начина да приступите својим кредитним резултатима и пратите их, а такође бесплатно приступате свом кредитном извештају. Никада не желите да плаћате да бисте добили свој кредитни извештај, јер имате право да добијете његове копије од свих главних кредитних бироа.

Шон: До априла 2022., људи могу да приступе својим кредитним извештајима на АннуалЦредитРепорт.цом бесплатно недељно.

Сара: Можете да проверите једном недељно ако желите, али у најмању руку само проверите неколико пута годишње, посебно ако размишљате да се пријавите за кредит за пар месеци.

Шон: Желите да будете сигурни да немате погрешне или застареле информације, или информације које би требало да буду ван вашег кредитног извештаја јер је прошло време да се нађе у вашем кредитном извештају.

Сара: Ако приметите било који рачун за који мислите да нисте отворили, то може бити знак крађе идентитета, тако да је то такође нешто што треба да пријавите кредитним бироима да покушате да исправите ствари.

Шон: Разговарали смо о неколико ствари које људи погрешно разумеју у вези са кредитом. Хајде сада да им дамо неколико савета како да истински и самопоуздано подигну своје резултате. Шта мислиш, Сара?

Сара: Велики овде, плаћај рачуне на време. Рачуни кредитне картице, други рачуни за зајам сваког месеца, дакле студентски кредит, ауто кредит. Плаћајте своје рачуне за станарину и комуналије на време, јер се понекад и они пријављују кредитним бироима, а то би могао бити начин да помогнете у добијању кредита ако немате кредитну картицу. Желите да будете у току са исплатама на време. Ако имате проблема са овим, подесите упозорења, користите аутоматско плаћање. Учините то тако да у суштини не можете да зезнете ово, јер је то огромно.

Шон: Још један добар савет за људе је да олако користе свој кредит. То у основи значи да не користите више од 30% ваших кредитних лимита. Иако је заправо остати испод 10% вашег кредитног лимита идеално зато што је ова ствар која се зове коришћење кредита – колико вашег доступног кредита користите – прилично велики фактор који се може мењати из недеље у недељу, из месеца у месец, што ће утицати Ваш резултат.

Сара: Ако откријете да се борите са коришћењем кредита и приближавате се максималном искоришћењу своје картице или трошењу изнад тог односа од 30% сваког месеца, можда постоје неке ствари које можете да урадите. Пре свега, морате искрено да погледате своју потрошњу, а једна ствар коју можете да урадите је да користите своју кредитну картицу за неколико својих месечних трошкова, али не све. Само наплатите део онога што потрошите сваког месеца, а затим користите своју дебитну картицу или готовину да платите остатак. На тај начин можете да користите своју кредитну картицу на начин који вам помаже да изградите свој кредит, али и даље планирате трошкове који превазилазе коришћење ваше кредитне картице. Друга ствар је, ако су вам приходи порасли, добро је да то пријавите издаваоцима ваших кредитних картица, јер можда имате право на повећање кредитног лимита. Ако имате повећање кредитног лимита, али ваша потрошња остаје непромењена, постаје много лакше избећи максимално коришћење кредитне картице сваког месеца.

Шон: Ако сте у позицији да то урадите, исплата средстава на кредитној картици сваког месеца ће такође помоћи да искоришћеност кредита буде ниска, а то је и одличан начин да уштедите на камати.

Сара: Јесте, и то је корисно за још један важан однос, а то је ваш однос дуга и прихода. Ако размишљате да се пријавите за било коју другу врсту кредита, веома је корисно ако немате тону дуга у односу на то колико новца зарађујете. То вам такође може помоћи да се квалификујете за боље услове кредита, што ће вам уштедети новац.

Шон: Последњи савет који мислим да људи можда неће у потпуности ценити је да је за људе сјајно да своје најстарије кредитне рачуне држе отвореним. Сара, можеш ли објаснити зашто је то тако?

Сара: Желите да ваши кредитни рачуни старе као добро вино, јер просечна старост ваших налога може помоћи да побољшате ваш кредитни резултат. Ако имате кредитну картицу коју више не користите, могло би бити примамљиво да Мари Кондо свој новчаник откаже и исече, уместо да је држите у фиоци и држите рачун отворен. Али, ако држите рачун отвореним и можда користите картицу неколико пута годишње да бисте одржали налог активним, можете дозволити да та просечна старост ваших налога настави да расте. То је заиста добро за ваш кредитни резултат. Ако не желите да држите картицу отвореном јер плаћате годишњу накнаду на њу и не мислите да добијате велику вредност од картице, можете да видите да ли је могуће је вратити свој налог на верзију исте картице без накнаде. Омогућава вам да држите исти рачун отворен, али престајете да плаћате ту годишњу накнаду. У реду, с тим, мислим да можемо да пређемо на овонедељно питање новца.

Шон: Хајде да то урадимо.

Сара: Питање ове епизоде ​​долази из говорне поште слушаоца. Ево га:

Говорна пошта слушаоца: Здраво. Зовем са питањем о људима који раде за себе и креирају буџет за то. Мој муж ради за себе. Он је градитељ. Он је на неки начин проналазач, ради доста металних радова. Он зна да уради све, што се тиче преуређења дома. Он добија тако различите приходе. Добивам сталан приход јер сам запослени у компанији за коју радим. Нажалост, живимо од плате до плате. Понекад заправо не можемо да платимо кирију тог месеца на основу чињенице да су приходи мог мужа тако променљиви. Знам тачно како да планирам буџет када су у питању моји приходи јер је то доследно. Знам шта ће доћи сваког месеца. Питам се само, како људи планирају буџет за себе када раде за себе и имају различите приходе? Хвала вам.

Шон: У реду, и да би нам помогли да одговоримо на питање нашег слушаоца, придружује нам се штребер из малих предузећа Келси Шихи.

Сара: Добродошли у подцаст, Келсеи.

Келсеи Схеехи: Хвала што сте ме примили.

Шон: Лепо је имати те. Знам да се много тога дешава у питању нашег слушаоца, али желео сам да почнем говорећи о неким од јединствених изазова управљања буџетом као самозапослена особа. Какве ствари доживљавају и решавају проблеме?

Келсеи: Ово је одлично питање. Прво, ипак, желим да истакнем неколико ствари да ваш слушалац ради како треба. Прво, она има буџет. То је сјајно. Она већ одлаже новац. Проблем са којим се она сусреће је што традиционални буџети често једноставно не раде за слободњаке и самозапослене људе, јер не знате када ће новац стићи или да ли иде да уопште дође у датом месецу. Ви сте донекле на милости својих купаца. Било да купују ваш производ или чак плаћају своје фактуре на време. То га чини заиста изазовним.

Шон: Претпостављам да би нерегуларни приход заиста отежао буџетирање, делом зато што се ваш приход мења из месеца у месец, али се ваши трошкови не мењају толико из месеца у месец.

Келсеи: Тако је. И даље морате да платите своје рачуне и ставите храну на сто, било да имате добар месец или мршав месец, и да видите податке који потврђују да је ово заиста тешко за људе који имају променљиве приходе. Студија Федералних резерви показала је да, међу онима чији приходи варирају из месеца у месец, 37% се борило да плати своје рачуне барем једном у последњих 12 месеци. То је много.

Сара: Ово не доживљавају само људи који су самозапослени. Постоји много индустрија у којима радници имају волатилност прихода. Јел тако?

Келсеи: Апсолутно. Није само самозапослена. Размишљате о људима који раде уз провизију или напојницу, који имају сезонске послове или који имају послове који подлијежу скраћењу радног времена из једне седмице у другу. Ово покрива много више од самозапослених људи.

Шон: Тачно. Размишљајући о традиционалним буџетима у односу на буџете за људе који имају променљиве приходе, размишљам о буџету 50/30/20, где би половина вашег прихода ишла за покривање ствари као што су изнајмљивање и плаћање аутомобила, 30% иде на жели а 20% иде на отплату дуга и штедњу. Шта мислите како би се ова структура односила на некога са променљивим приходима?

Келсеи: Правило 50/30/20 заиста добро функционише ако знате колики су ваши приходи сваког месеца, тај стални, познати приход. То не функционише тако добро за људе који можда немају никакав приход у датом месецу. Оно што треба да узмете у обзир док састављате свој буџет је да заиста дате приоритет уштедама, укључујући порезе ако сте самозапослени. Ово ће звучати лудо, али понекад ћете желети да уштедите чак 50% свог прихода сваког месеца, јер ће вам то дати јастук за оне мршаве месеце у којима немате прихода. Такође, нека одвојите новац за тромесечне порезе, јер ако сте самозапослени, морате да уштедите најмање 20% свог прихода за порез.

Шон: Мислим да би вероватно било од помоћи људима који су у ситуацији да имају веома наменски штедни рачун за ствари као што су порези, а можда чак и трошкови здравствене заштите, на које могу да уложе новац сваког месеца. На тај начин, ако имају месец дана када зарађују мало више него обично, могу да почну да граде тај јастук, да уложе још толико. На тај начин, када је мршав месец, не морају да брину да ли ће моћи да покрију те трошкове.

Келсеи: Осим што имате посебан налог, заиста је важно имати пословни налог. Желите да свој посао третирате као посао, да имате пословни текући рачун, да имате пословну кредитну картицу, тако да своје пословне приходе и трошкове можете држати одвојено од личних финансија. То ће знатно олакшати праћење ваших трошкова и могућих пореских олакшица, али и издвојити новац за те кварталне порезе и изградити резерву која ће вас покрити у тим мршавим месецима. Чување свега на засебном пословном рачуну олакшава управљање осекама и токовима вашег прихода.

Сара: Ако имате нередовне приходе, али још нисте у буџету, како да почнете?

Келсеи: Прва ствар коју треба да урадите је да заиста погледате колико новца зарадите у датом месецу. Ако већ не пратите ово, вратите се и погледајте, јер желите да базирате свој буџет ако тек почињете са најслабијем месецом, или чак са просечним месецом, а затим успоставите основну линију за своје трошкове. Желите да израчунате голи буџет, тако да знате минимум који треба да зарадите сваког месеца. Наш слушалац, она овде има једну предност. У њеном домаћинству постоји једна особа која има сталне приходе. У мери у којој је то могуће, користите тај познати поуздан приход за плаћање тих трошкова о којима се не може преговарати као што су становање, струја, храна. Затим, приход њеног партнера, нека врста помоћи у уштеди и дискреционој потрошњи као што је кабловска, вечера у ресторану, друге забавне ствари које нису неопходне да би светла била упаљена.

Сара: Оно што ме је издвојило у питању нашег слушаоца је да понекад имају проблема са плаћањем стана. Питам се како мислите да би могли да почну да стабилизују своје трошкове, или да повећају своје приходе како би покушали да то обрачунају, и да имају поузданији начин да покрију своје становање.

Келсеи: Толико је стресна позиција бити у. Прва ствар ако имате проблема да сваког месеца извршите неопходна плаћања је да се вратите и погледате све своје трошкове, заиста прочешљате своју потрошњу и пронађете било који начин да смањите. То ће увек бити прво место за тражење, да ли можете да смањите своје трошкове? Следећа ствар је да ли можете повећати приход? Уз променљиве приходе њеног партнера, постоје ли начини на које он може да прати шта долази и шта се дешава? Има ли неизмирених фактура? Може ли радити да би добио плату за пројекте у краћем временском оквиру или бржем распореду? Можда чак и жели да му се исплати део провизије унапред, наспрам свега на крају, ако тако функционише његов распоред плаћања.

Сара: То је велика ствар када сте самозапослени или слободњак, лов на своје клијенте и примање новца може бити тешко. То значи да постоји новац који сте дужни, а не можете га потрошити на свој живот или на посао, јер га још нисте добили. Заиста ми се свиђа идеја да се скрати временски оквир који клијент мора да вам плати, или да клијент положи депозит пре него што се посао заврши.

Шон: Не волим да препоручујем људима да се задужују када им није потребно, али се питам да ли би нешто попут пословне кредитне линије била добра опција за партнера нашег слушаоца који има недоследан приход од свог пословања. Шта мислите о томе?

Келсеи: Пословна кредитна линија има предности ако вам је потребан почетни капитал или обртни капитал. Али заиста желите да будете сигурни да ћете само водити рачуна о својој потрошњи, јер можете да узмете пословни зајам или кредитну линију да бисте помогли да покријете трошкове или да купите залихе, али и даље морате да имате свој лични буџет у ред. То звучи као да је ово заиста борба за нашег слушаоца, да ли је тај лични буџет и могућност плаћања кућних трошкова, што заиста не можете да урадите са пословним кредитом.

Шон: Да, не желите да зајам покушате да надокнадите чињеницу да основа личних финансија није баш тамо где треба да буде.

Келсеи: Управо тако. Кључна ствар ће бити да се ти трошкови процене и контролишу, и да се ради на наплати и протоку новца који долази. Ако већ немате систем у којем пратите сваки појединачни пројекат, сваку неплаћену фактуру, подесите то тако да знате тачно ко вам дугује новац и када доспева, и заиста можете бити стратешки у вези старајући се да те фактуре буду плаћене на време.

Шон: Реч „систем“ ми је заиста истакла у ономе што сте управо рекли, јер мислим да је то нешто од чега би они имали велике користи, а то је могућност да ближе прате своје приходе и трошкове на личним финансијама на страни, а затим и на пословној страни, јер изгледа као да тренутно нису сасвим сигурни шта долази, шта излази, а на крају месеца, они су мало везан за готовину.

Келсеи: Не мора бити компликовано. Нешто једноставно као Гоогле документ који има наведен сваки пројекат, када доспева уплата и какав је статус — да ли је плаћен или не. Због тога је много лакше отићи и погледати и видети: „ОК, ево шта би требало да дође овог месеца. Хајде да пратимо и уверимо се да они буду плаћени на време."

Сара: Заиста је важно одвојити време и за ово. Када водите посао, то је зато што сте добри у свом занату, али то не значи да сте нужно добри у стварима које треба да урадите да бисте водили свој посао. Понекад то изнајмите, али ако не можете или одлучите да не желите, заиста је важно да одвојите пола сата недељно, чак и само да погледате ту табелу и обавите неколико позива или пошаљете неколико е-порука , само да подсетите своје клијенте да вам дугују новац.

Келсеи: Уместо да га изнајмите, постоји и много сјајних бесплатних књиговодствених алата који ће вам помоћи да пратите фактуре, плаћања, сав новац који долази и излази са тог пословног рачуна, и подесити вас за позицију на којој можете почети да исплаћујете себи плату. Иако вам се приходи мењају из месеца у месец, где можете да дођете у позицију у којој можете себи да исплаћујете плату сваког месеца која ће покрити вашу основну линију, тај голи буџет, плус било какву дискрециону потрошњу као што је вечера, а такође и ваша уштеђевина. Ако свој буџет заснивате на том најслабијем месецу, сваки вишак прихода који добијете у датом месецу може да иде на изградњу тог бафера, отплату било каквог токсичног дуга и повећање ваших циљева штедње.

Сара: Свиђа ми се идеја да и себи плаћате плату, јер се враћа на то раздвајање пословних и личних рачуна. Знате да имате одређени износ новца који долази на ваш лични рачун да бисте платили своје рачуне, док одржавате новац за реинвестирање у свој посао, а они се не мешају.

Шон: Па, и са правног становишта, зар не постоје одређене предности да ваше пословне финансије буду јасно одвојене од личних финансија, ако сте власник предузећа?

Келсеи: То чини много једноставнијим плаћање пореза. Ако желите да узмете пословни кредит, на пример, мораћете да покажете своје приходе, своје трошкове, све ове финансијске извештаје. Не можете их покренути лако ако све то иде и преко вашег личног налога. Постављање засебног налога омогућава вам да се према послу понашате као према послу и да на крају платите себи. То је циљ. Уместо да узимам новац како бих могао да платим рачуне, знаш да је то оно што плаћам себи сваког месеца. Ако постоје прилагођавања која су неопходна, можете их направити успут, али то је лакше него покушавати да се прилагодите у ходу и схватите да немате новца да покријете ствари попут станарине.

Шон: Такође је важно када људи покушавају да реше како би њихов буџет могао да изгледа да схвате да буџети нису статични. Проверите можда тромесечно или можда два пута годишње, једном годишње, шта год вам одговара, да видите како су се ваши приходи и расходи променили у последњих неколико месеци, а затим извршите прилагођавања по потреби.

Сара: Поменули сте и дискрециону потрошњу. Можете да радите забавне ствари попут вечере, забаве, путовања у свој буџет тако да не морате да се лишавате тих ствари, већ једноставно планирате унапред за њих.

Келсеи: Тако је. Још је важније када сте самозапослени или имате тако променљив приход. Напорно радите. Желите да можете да радите забавне ствари. Али, добра је идеја за свакога, планирати те ствари, тако да не уроните у штедњу или се задужујете на кредитној картици да бисте то урадили. Затим, као што је Шон поменуо, буџети нису постављени у камену. Требало би да их прегледате квартално, полугодишње, али такође бисте требали да их проверавате сваког месеца током целог месеца, а не само на крају месеца да видите да ли сте прешли или сте били испод буџета. Морате да се бавите својим буџетом на недељној бази, чак и да знате да ли треба да извршите прилагођавања и кажете: „У реду, ми заправо не можемо да идемо на вечеру следеће недеље јер смо заиста чврсто овог месеца." Или, као, "Хеј, имамо мало вишка новца. Хајде да ставимо нешто у уштеђевину и онда се почастимо."

Сара: Много људи са којима сам разговарала ми је рекла да нешто што им помаже није да размишљају о буџету као о месечној ствари, већ да о њему размишљају из недеље у недељу као што сте споменули, јер толико рачуна се наплаћује месечно, као што су комуналије, мобилни телефон, сличне ствари, али понекад је лакше замотати главу око буџета ако то поделите на четири различита дела и размишљате о свом новцу за недељу дана седмичној основи, посебно ако сте плаћени сваке две недеље, чак и сваке недеље.

Шон: Имати буџет је заиста као свакодневна пракса разумевања и усмеравања куда иде ваш новац.

Келсеи: Понекад је корисно размишљати о томе више као о плану потрошње него о буџету, који може бити ограничен. Ако пропустите свој буџет једног месеца, то ми није успело, и имате жељу да једноставно одбаците целу ствар ако пропустите свој буџет једног месеца. Неће вам бити добро из првог пута. Биће потребно мало подешавања и прилагођавања, а ви морате редовно да проверавате своју потрошњу и уштеђевину током месеца да бисте знали да ли сте на правом путу и ​​да ли треба да се прилагодите. Уместо да реагујете на промене, можете их планирати и бити спремни за њих.

Шон: Па, Келси, хвала ти пуно што си разговарала са нама.

Келсеи: Хвала што сте ме примили. Ово је била велика дискусија.

Шон: Уз то, хајде да пређемо на наше савете за понети, и ја ћу нас избацити. Прво, знајте свој основни буџет. Ако имате нередовне приходе, знајте свој основни буџет да бисте прецизно одредили минимални износ који треба да зарадите сваког месеца.

Сара: Следеће, дајте приоритет чувању. Као власник предузећа или слободни радник или сезонски радник, можда бисте желели да уштедите више од 50% свог прихода да покријете трошкове као што су порези и да себи пружите јастук.

Шон: На ​​крају, будите флексибилни. Ниједан буџет није статичан, па се редовно проверавајте и прилагођавајте по потреби.

Сара: То је све што имамо за ову епизоду. Имате ли своје питање новца? Окрените се Штреберима и позовите или нам пошаљите своја питања на 901-730-6370. То је 901-730-НЕРД. Такође можете да нам пошаљете е-пошту на [емаил протецтед

Шон: Ево нашег кратког одрицања одговорности, које је пажљиво осмислио правни тим НердВаллет-а. На ваша питања одговарају упућени и талентовани писци финансија, али ми нисмо финансијски или инвестициони саветници. Ове Штреберске информације су обезбеђене у опште образовне и забавне сврхе и можда се не односе на ваше специфичне околности.

Сара: Уз то речено, до следећег пута, окрени се Штреберима.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here