Најпаметнији начин да користите поклон картице

Ако сте добили поклон картицу током празника, велике су шансе да сте срећни због тога. Уосталом, шта се не свиђа? Поклон картице омогућавају примаоцима да купују ствари без узимања новца из џепа — барем у теорији.

Али поклон картице могу бити мешовити благослов. Заборавите да га имате и може да стоји у вашој фиоци, неискоришћен, годинама. Примите га за продавницу до које вам није стало и можда ћете се наћи да купујете ствари које заиста не бисте волели. Или ћете можда превише потрошити и открити да користите поклон картицу Поттери Барн од 20 УСД за абажур од 50 УСД који вам заиста није потребан.

Ево начина да осигурате да ваше поклон картице буду благослов, а не проклетство.

Потрошите га пре него касније

Ако намеравате да користите своју поклон картицу, боље је да реагујете брзо. Продавнице могу да престану са радом, можда неће поштовати преостале поклон картице након подношења захтева за банкрот или могу да затворе своју једину локацију у вашој близини.

„Скоро милијарду долара поклон картица је остало неискоришћено у 2015, према ЦЕБ Товер-у.”

То је посебно тачно јер се обрасци куповине потрошача настављају мењати и продавци на мало затварају своја врата - 2017. видели су малопродајне гиганте, укључујући Ј.Ц. Пеннеи анд Маци'с најављују затварање продавница широм земље.

И што брже користите поклон картицу, мања је вероватноћа да ћете је заборавити. Скоро милијарду долара поклон картица је остало неискоришћено 2015, према консултантској компанији ЦЕБ Товер. То је значајна сума новца која је остала на столу.

Не желите да трошите? Поклоните, препродајите или донирајте

Ако добијете поклон картицу за продавницу која нема оближњу локацију или за коју једноставно немате интереса да посетите, можете је се ослободити поновним поклоном, препродајом или донирањем.

„Важно је да од почетка дате искрену процену и размислите: „Хоћу ли ово заиста да користим или је ово натезање?'” каже Схеллеи Хунтер, портпарол Гифтцардс-а.цом, веб локација која продаје поклон картице.

Пронађите пријатеља или члана породице који ће ценити ваш нежељени поклон. А ако не можете, продајте га неком другом. Сајтови попут Раисе.цом или Цардпоол.цом омогућава корисницима да препродају поклон картице на мрежи. Иако вероватно нећете добити назад пуну вредност картице – кеш који добијете може да се креће од 60% до више од 90% првобитног износа – Хунтер каже да би се исплатило да нисте свеједно ће га потрошити. Вероватно ћете се приближити пуној вредности за продавнице које имају отиске широм земље и продају широк спектар робе, као што су Таргет или Валмарт, каже Хунтер.

„Размислите о донирању своје поклон картице локалној школи, програму ван школе или склоништу за бескућнике.”

Или размислите о донирању своје поклон картице локалној школи, програму ван школе или склоништу за бескућнике.

Донације могу да испуњавају услове да се користе као порески одбитак.

Избегавајте прекомерну потрошњу - и премало

Студија компаније за технологију плаћања Фирст Дата открила је да 75% потрошача претерује вредност своје поклон картице у просеку за 38 долара. То није нужно лоша ствар - поклон картица може да смањи износ који потрошите на нешто што сте желели, али не бисте могли да приуштите другачије.

Међутим, чувајте се „промашања поклон картице“ — превише трошите на нешто што заправо нисте желели, само зато што је картица чини релативно приступачном. Планирајте унапред и запитајте се да ли заиста цените предмет. Да бисте добили најбољу понуду, такође бисте требали потражити купоне и куповати када продавац има промоцију.

Шта ако сте се приближили ограничењу своје поклон картице и имате мали износ на картици? Одређене државе захтевају од продаваца да замене вредност картице за готовину ако падне испод прага. Иако је праг од 5 долара за многе државе које следе ову политику, он се креће од 1 долара у Вермонту и Роуд Ајленду до 10 долара у Калифорнији. Неке продавнице такође могу имати смернице за рефундирање ниских вредности за готовину, без обзира у којој се држави налазе.

» ПРОЧИТАЈТЕ:  6 начина да добијете бесплатан новац од владе

Пробати нове ствари

Поклон картице могу бити терет ако се осећате приморани да трошите новац на ствари које никада нећете користити. Али они вас такође могу натерати да испробате нове ствари.

„Не дајеш поклон, дајеш искуство“, каже Хантер о поклањању некоме ваучера за продавницу. Зато изађите на крај - пробајте тај нови локални ресторан, идите на часове кувања или прегледајте ону продавницу одеће коју сте намеравали да проверите. Можда ћете открити да вам ваша поклон картица доноси већу вредност од њене вредности у доларима и центима.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here