Труст за посебне потребе (СНТ): шта је то и како га покренути

Поверење за посебне потребе познато и као „допунско поверење за потребе“ је начин да вољена особа са инвалидитетом или функционалним потребама добије финансијску подршку без негативног утицаја на било какве државне бенефиције које примају на основу провере имовинског стања.

Ако вам је планирање унапред и стварање финансијске сигурности за њих главни приоритет, ево више информација о томе како ови трустови функционишу.

Шта је поверење за посебне потребе?

Поверење за посебне потребе, такође познато као поверење за додатне потребе, је алат за планирање имовине који омогућава особи са инвалидитетом или функционалним потребама да држи имовину и да и даље прима додатни безбедносни приход и/или Медицаид.

Пошто владине бенефиције засноване на потребама имају ограничења прихода и имовине, примање финансијских поклона или имовине може смањити или елиминисати подобност.

То значи да ако имате одраслу ћерку са аутизмом на ССИ бенефицијама и желите да јој дате новац да покрије своје животне трошкове, она би могла бити дисквалификована из примања државних бенефиција заснованих на потребама. Исто тако, ако умрете и оставите јој свој Ротх ИРА вредан стотине хиљада долара или било који износ који премашује ограничење имовине, она више не може примати ССИ или Медицаид.

Али ако своју ћерку ставите у поверење за посебне потребе, она може задржати своје бенефиције и примати вашу финансијску подршку до краја живота.

Шта поверење са посебним потребама може да плати? Новац у фонду за посебне потребе треба да буде додатни ресурс, што значи да треба да покрије трошкове који нису већ покривени државним бенефицијама. Тачније, корисник треба да користи новац за друге трошкове осим хране и склоништа. Морате осигурати да је новац потрошен у складу са смерницама пореске управе, тако да држите рачуне или направите табелу да бисте пратили.

„Морате да водите рачуна о томе како се новац троши сваки пут у години када извучете новац из њега“, каже Лиса Бамбург, регистровани саветник за инвестиције и оснивач и сувласник Инсуранце Адвантаге и ЛМА Финанциал Сервицес у Џексонвилу, Арканзас.

» Сазнајте више о планирању имања 

Предности поверења за посебне потребе

Оснивање поверења за посебне потребе за некога може вам помоћи да побољшате квалитет њиховог живота и да вам пружи мир. Ови фондови осигуравају да ће особа са функционалним потребама добити финансијску подршку која им је потребна током свог живота, без обзира да ли сте овде или не.

Ево неколико кључних предности поверења за посебне потребе:

 • Ваша вољена особа и даље може да прима државне бенефиције засноване на потребама.

 • У неким ситуацијама, повериоци или победници у парницама не могу да приступе средствима или имовини у повереништву.

 • Повереничка средства могу уложити повереник или финансијски саветник.

 • Можда ћете моћи да контролишете ко ће наследити поверење када корисник умре.

 • Трустови пружају заштиту од финансијске злоупотребе, јер повереници имају фидуцијарну дужност да делују у најбољем интересу корисника.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Врсте фондова за посебне потребе

Постоје различите врсте трустова за посебне потребе, али трустови за посебне потребе трећих страна су обично чешћи. Начин на који планирате да финансирате поверење ће одредити који тип је најпогоднији за вашу вољену особу.

Поверење са посебним потребама треће стране

Ову врсту поверења за посебне потребе финансира неко други, а не корисник, и може бити опозив или неопозив. Пример из стварног живота био би родитељ, деда или старатељ који отвара и финансира фонд.

Фондови трећих страна за посебне потребе нису само за особе са инвалидитетом; могу се користити и за некога ко се бори да управља својим финансијама. Према Патрику Симаску, старијем адвокату и лиценцираном агенту за осигурање у Јутици, Мичиген, они се могу користити за појединца који се бави злоупотребом супстанци, зависношћу од коцкања или било чим другим што би их могло ометати у управљању сопственим новцем. У овом случају, труст се назива расипнички труст.

Предност поверења треће стране за посебне потребе је што можете да именујете секундарне кориснике да наследе преостала средства када првобитни корисник умре.

Постоје два начина на која можете поставити поверење за посебне потребе треће стране:

 • Самостално поверење: Ако планирате да финансијски подржавате своју вољену особу током целог живота и имате друге рођаке или пријатеље који такође желе да допринесу, ово би могла бити најбоља опција. Није креиран као део тестамента или поверења, тако да корисник може да приступи средствима пре ваше смрти — ова врста поверења може одмах да ступи на снагу.

 • Тестаментарно поверење: Ово би могло бити прикладније ако планирате имовину и желите да оставите поверење као наследство, али не желите да одмах дате кориснику приступ повереништву. За разлику од самосталног поверења, овај метод ствара поверење за посебне потребе под вашом вољом или поверењем, тако да се не финансира док не умрете.

Поверење са посебним потребама прве стране

Разлика између поверења прве стране за посебне потребе и поверења за посебне потребе треће стране је у томе што се верзија прве стране финансира сопственим средствима корисника. Захваљујући одељку у Закону о лековима у 21. веку, од децембра 2016., ако је особа са функционалним потребама ментално способна, она може да успостави и финансира сопствено поверење прве стране. Алтернативно, рођак, старатељ или суд може основати труст и финансирати га средствима корисника.

За разлику од трустова за посебне потребе трећих страна, верзија прве стране обично мора да има одредбу о отплати за Медицаид. То значи да када корисник умре, сав преостали новац иде на отплату Медицаид-а, а ако нешто остане, иде наведеним корисницима. Такође, у неким државама имовина у трусту није заштићена од поверилаца.

Ипак, особа са функционалним потребама могла би да изабере ову врсту поверења ако је добила неочекивани приход, као што је нагодба за медицински немар или наследство. Такође може бити идеалан за појединца који има постојећу имовину, који је инвалид, али треба да се квалификује за бенефиције засноване на имовинском стању.

Да би се квалификовао за поверење прве стране за посебне потребе, корисник мора имати инвалидитет, бити млађи од 65 година када је поверење основано, а поверење мора бити неопозиво.

Удружено поверење

Као што име сугерише, обједињени трустови комбинују поверења за више корисника и могу бити повереништва прве или треће стране. Обједињеним трустовима се обично управља и улаже као један, са подрачунима за сваког корисника.

Обједињене фондове такође мора да успостави и њима управља непрофитна организација. Непрофитна организација делује као повереник, управља средствима, доноси одлуке о улагању и испуњава пореске обавезе. Ова погодност и надзор су често разлог зашто људи бирају удружене трустове.

Шта се дешава са средствима у удруженом фонду када корисник умре? То често зависи од државе у којој живите и да ли се ради о заједничком поверењу прве или треће стране.

 • Обједињено поверење прве стране: У зависности од државе, поверење може задржати део или сва средства. Сва преостала средства морају да иду у Медицаид ради надокнаде трошкова. Ако нешто остане након тога, обично иде одређеним корисницима.

 • Обједињено поверење трећих страна: Корисници обично нису обавезни да отплаћују Медицаид. Међутим, део преосталих средстава може и даље отићи непрофитној организацији.

Како успоставити поверење за посебне потребе

1. Размислите о својим жељама за вољену особу

Ово је један од најважнијих корака, јер одређује како ће се средства расподелити. Размисли о:

 • Колико им новца треба и колико треба да траје.

 • Колико често желите да примају новац.

 • Колико желите да добију.

 • Које потребе се могу задовољити новцем.

 • Шта ће се десити са преосталим новцем у фонду када умре.

 • Да ли ће имати контролу над имовином.

2. Изаберите поверенике

Повереник ће вам помоћи да управљате, улажете и исплаћујете средства за вашу вољену особу, зато бирајте мудро. Такође можете изабрати контингентне поверенике, тако да имате резервну копију у случају да се некоме нешто догоди. Када изаберете своје поверенике, мораћете да потпишете поверење да бисте пренели имовину на повереника.

Многи људи бирају рођака од поверења. Док адвокат или банка могу служити као повереници, Симаско каже да бисте можда желели да размотрите импликације трошкова.

„Неки адвокати ће вам препоручити да њих изаберете за повереника или да изаберете банку за повереника и они ће апсолутно обавити прави посао. Али накнаде ће бити толико скупе да ће банка бити један од главних корисника ваше имовине, само због накнада које наплаћују“, каже Симаско.

3. Створите своје поверење

Иако можете сами да успоставите поверење за посебне потребе, формулација која се користи у документима поверења је важна. Погрешна формулација може створити проблеме који дисквалификују кориснике да примају бенефиције. Из тог разлога, Симаско предлаже да ангажујете адвоката специјализованог за фондове за посебне потребе или адвоката за посебне потребе који ће вам помоћи да га успоставите.

Када саставите поверење на основу ваших жеља за вашу вољену особу, све стране морају да потпишу и обично мора бити оверено код нотара. Не заборавите да га региструјете код пореске управе за пореске сврхе.

4. Финансирајте то

Након што све стране потпишу документе о поверењу, време је да финансирате своје поверење за посебне потребе. Можете га финансирати средствима као што су готовина, инвестиције, полисе животног осигурања које се исплаћују када власник полисе умре. Такође можете да одредите имовину коју желите да држите у повереништву за посебне потребе путем свог тестамента, именовања корисника на банковним или брокерским рачунима или планова за пензионисање.

Имајте на уму да обично не постоји минимални износ потребан за финансирање фонда за посебне потребе.

Финансирање поверења за посебне потребе може изгледати као очигледан корак, али Симаско каже да је то корак који људи често заборављају.

„Ако потрошите сав овај новац да створите ово дивно поверење, али га не финансирате, поверење је неважеће јер нема никакву имовину у њему. Морате на одговарајући начин финансирати поверење да би оно функционисало како треба.”

5. Уложите своја средства

Како да инвестирате средства у повереништво за посебне потребе? Бамбург предлаже умерена улагања како би ваша вољена особа могла да приступи средствима када се укаже потреба. „Желите да погледате више умерену стратегију улагања. На пример, не желите да користите нешто попут некретнина које би могле бити променљиве.”

Такође, неки провајдери рачуна повереничких фондова имају правила о томе којим инвестицијама можете финансирати своје поверење, каже Бамбург, па проверите пре него што изаберете провајдера.

» Сазнајте више о томе како да успоставите поверење 

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.30%

Накнада за управљање

Накнаде

Зависи од саветника

Накнаде

150 долара и више

месечно (бесплатне почетне консултације)

Минимум налога

$50,000

Минимум налога

100.000 долара

Минимум налога

500 долара

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

15% попуста

једна година финансијског планирања (захтева годишње плаћање унапред)

Накнаде и порези повереничких фондова за посебне потребе

Као и код већине трустова, желите да узмете у обзир порезе и накнаде пре него што уђете. Разговарајте са финансијским саветником или адвокатом за савет о томе како да минимизирате трошкове. Уопштено говорећи, оснивање труста за посебне потребе могло би коштати неколико хиљада долара — Бамбург каже да је платила око 4.000 долара за оснивање једног за свог сина — а можда постоје и текуће накнаде, које ће се разликовати од финансијске институције.

Пореске импликације су такође сложене, па би било мудро радити са пореским саветником да планира унапред и креира стратегију за смањење пореза ако је могуће.

» Све што треба да знате о порезу на наследство

Овај чланак има за циљ да пружи основне информације и не треба га сматрати правним упутством.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here