Стаблецоинс: шта су и како раде

Коцкање може бити добар провод, али вредност биткоина падне за више од 50% за само неколико месеци? Таква врста коцкања није за свакога. Унесите стабилне цоинс: Имају технологију сличну традиционалним криптовалутама, али су подржани средствима из стварног света, што их чини мање склоним значајном паду вредности у поређењу са њиховим веома нестабилним рођацима.

Дефиниција: Шта су стабилни ковани?

Стаблецоинс су врста криптовалуте која је направљена да понуди већу стабилност од других криптовалута јер је подржана средствима попут У.С. долара или злата. Друге криптовалуте, као што је биткоин, нису везане за стабилну имовину; њихова вредност је изведена из комбинације пеер-то-пеер технологије и софтверски вођене криптографије.

» Сазнајте више: Шта је криптовалута? 

Најбољи стабилни новчићи по тржишној капитализацији

Ово је 10 највећих трговачких стабилних кованица по тржишној капитализацији коју прати ЦоинМаркетЦап, добављач података и аналитике за криптовалуте.

криптовалута

Тржишна капитализација

Тетхер

$72.6 милијарди

УСД Цоин

$34.3 милијарде

Бинанце УСД

$13.6 милијарди

Даи

$6.5 милијарди

ТерраУСД

$2.9 милијарди

ТруеУСД

$1.3 милијарде

Пак Доллар

945 долара.6 милиона

Неутрино УСД

577 долара.2 милиона

Ресерве Ригхтс

575 долара.6 милиона

Феи УСД

$423.3 милиона

Подаци актуелни од новембра. 8, 2021.

Крипто линго

Криптовалута није баш лако сварљива. Ево неких уобичајених крипто термина и шта они значе.

  • Блоцкцхаин: Све криптовалуте се покрећу помоћу отвореног кода познатог као блоцкцхаин. Блоцкцхаинс су дељене јавне књиге где групе трансакција чине „блок“ који је „везан“ кодом за претходни блок, стварајући трајни запис сваке трансакције. Ово отежава људима да хакују или мењају књигу.

  • Дигитални новчаник: Функционише слично традиционалном новчанику, али уместо папирне валуте, садржи доказ ваше криптовалуте. Ови новчаници могу бити различитих облика. Уређаји, програми у апликацији или веб локацији или услуге које нуде крипто берзе могу се користити као новчаници.

  • Децентрализован: Децентрализовани финансијски систем је пеер-то-пеер систем који не контролише ниједна појединачна институција као што је брокерска кућа или банка. Крипто ентузијасти често описују традиционалне финансијске институције као препреку демократскијем систему: централизовани системи могу блокирати трансакције или одбити кредите, спречити људе да отворе банковне рачуне или шаљу новац и раде током одређених сати у одређеним временским зонама. Децентрализоване финансије избегавају многа од тих питања.

» Сазнајте више: Који је најбољи крипто новчаник за вас?

Како функционишу стабилни ковани?

Стаблецоинс су подржани из више извора, укључујући фиат валуту (што значи традиционалне валуте попут У.С. долара на вашем банковном рачуну), друге криптовалуте, племените метале и алгоритамске функције. Али извор подршке криптовалуте може утицати на ниво ризика: стабилни коин са фиат-ом, на пример, може бити стабилнији јер је повезан са централизованим финансијским системом, који има ауторитет (попут централне банке) који може укључите се и контролишете цене када су процене променљиве. Стаблецоинс који нису повезани са централизованим финансијским системима, попут стабилцоина који подржава биткоин, могу се драстично и брзо променити делимично зато што не постоји регулаторно тело које контролише за шта је стабилцоин везан.

Стаблецоинс подржани од фијата су описани као ИОУ – користите своје доларе (или другу фиат валуту) за куповину стабилних кованица које можете касније да искористите за своју оригиналну валуту. За разлику од других криптовалута, са вредношћу која може да варира, стабилни цоин-ови са фијатом имају за циљ да имају веома мале флуктуације цена. Али то не значи да су стабилни ковани потпуно сигурна опклада – они су још увек релативно нови са ограниченим искуством и непознатим ризицима, и у њих треба улагати са опрезом. Берза криптовалута Цоинбасе нуди стабилни коин са фиат-ом под називом УСД цоин, који се може заменити у односу 1 према 1 за једну У.С. долара.

Крипто-подржани стабилни ковани су подржани другим крипто средствима. С обзиром на то да пратећа имовина може бити променљива, стабилни цоин-ови са криптовалутом су прекомерно обезбијеђени како би се осигурала вредност стабилног новца. На пример, стабилцоин са криптовалутом од 1 долара може бити везан за основну крипто имовину вредну 2 долара, тако да ако основни криптовалут изгуби вредност, стабилцоин има уграђени јастук и може остати на 1 долар. Ова средства су мање стабилна од стабилних цоин-а са фиат-ом и добра је идеја да пратите како функционише основна крипто имовина која стоји иза вашег стабилцоина. Један стабилни коин са криптовалутом је даи, који је везан за У.С. долара и ради на блокчејну Етхереум.

Стајл кованице са подлогом од племенитих метала користе злато и друге племените метале да помогну у одржавању њихове вредности. Ови стабилни новчићи су централизовани, што делови крипто заједнице могу видети као недостатак, али их такође штите од крипто волатилности. Злато се дуго сматрало заштитом од волатилности берзи и инфлације, што га чини атрактивним додатком портфеља на флуктуирајућим тржиштима. Дигик је стабилцоин подржан златом који даје инвеститорима могућност да улажу у племенити метал без потешкоћа у транспорту и складиштењу.

Алгоритамски стабилцоини нису подржани никаквом имовином – што их можда чини стабилним цоинима који је најтеже разумети. Ови стабилни новчићи користе компјутерски алгоритам како би спречили да вредност новчића превише флуктуира. Ако је цена алгоритамског стабилцоина везана за 1 УСД, али стабилцоин расте, алгоритам би аутоматски пустио више токена у понуду како би смањио цену. Ако падне испод 1 долара, то би смањило понуду да би се цена поново подигла. Колико токена поседујете ће се променити, али ће и даље одражавати ваш удео. Један алгоритамски стабилцоин је АМПЛ, за који његови креатори кажу да је боље опремљен да се носи са шоковима у потражњи.

» Желите више опција? Научите како да купите Битцоин.

Зашто људи користе стабилне цоинс?

Интерес за стабилне цоинс је да су направљени да издрже волатилност на начин на који друге криптовалуте нису, али ипак нуде мобилност и приступачност. Стабилнија криптовалута која је децентрализована, што значи да није у складу са правилима и прописима централизованог система, привлачна је из других разлога: бржи трансфер новца, приступ финансијским услугама без апликација, чување приватних финансијских података и избегавање финансијских услуга накнаде. Централизовани стабилни новчићи пружају дигиталну опцију уз подршку традиционалне валуте.

Стаблецоинс можда нису инвестиција као што су други криптовалути: они су инхерентно направљени да одрже стабилне цене, а не да расту у вредности. На пример, кованица у доларима једва да је скренула са своје вредности од 1 долара за све време свог постојања. У међувремену, почетком 2019., биткоин је лебдео близу 4.000 долара, али је у мају 2021. био преко 60.000 долара. Стаблецоинс се може боље користити као облик дигиталног новца, а не као шпекулативна инвестиција.

Где могу да купим стабилне цоинс?

Да бисте купили стабилне цоин-е, требаће вам налог са крипто берзом или дигитални новчаник где можете директно купити крипто. Неке услуге можда нису доступне на свим локацијама, па обавезно проверите да ли су опције које желите доступне тамо где живите. Берзе попут Цоинбасе-а могу понудити неке стабилне цоин-е, али такве централизоване берзе могу да наводе само верзије које подржавају фиат. За више опција, можете користити децентрализовану размену за замену свих постојећих токена за већину стабилних кокова.

» Спремни за улагање? Ево наших избора за најбоље размене биткоина и криптовалута.

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

0.5% - 4.5%

варира у зависности од врсте трансакције; могу се применити друге накнаде

Накнаде

2.86% - 3.81%

могу се применити друге накнаде

Накнаде

0.5% - 3.99%

у зависности од начина плаћања и платформе

Минимум налога

$2

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Зарадите 5 долара

у биткоину за почетак рада на Цоинбасе-у

Промоција

Ниједан

тренутно није доступна промоција

Промоција

20 долара БТЦ-а

за нове кориснике након трговања од 100 долара или више у року од 30 дана

Треба ли купити стабилне цоинс?

Упркос чињеници да су стабилни цоинс можда сигурнији од других облика криптовалуте, они и даље користе новију технологију. Ако планирате да своју уштеђевину уложите у криптовалуте у нади да ћете зарадити милионе, то би могла бити веома опасна опклада, посебно зато што су стабилни цоинс направљени да остану стабилни. Уместо тога, ако сте радознали за стабилне цоине, размислите о томе да одвојите нешто  „забавног новца“ — оних долара који вам преостају након што сте изградили своју уштеђевину и платили основне трошкове — за коришћење, поред прављења бунара -диверзификовани портфолио. Ако желите да додате неку ризичнију имовину у свој портфељ, појединачне акције могу попунити ту празнину са мањим ризиком од криптовалута.

» Погледајте наше најбоље изборе за најбоље берзанске брокере на мрежи.

Откривање: Аутор није имао никакве позиције у горе наведеним хартијама од вредности у првобитно време објављивања.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here