Започните празничну уштеду сада и прескочите жаљење касније“,

Укључивање трошкова за одмор у ваш буџет током целе године је ефикасно за избегавање дугова, али није увек изводљиво са ограниченим буџетом или непредвиђеним трошковима.

Када је то случај, недостатак стратегије за празничну потрошњу може вас оставити рањивим на дугове и прекомерну потрошњу која одлаже финансијске циљеве. Али још није касно да смислите план у последњем тренутку да уштедите новац за празнике.

Мали прозор на крају године може понудити мало времена за прављење новчаних потеза који помажу у спречавању мамурлука због празничног дуга.

» ВИШЕ: Како користити кредитне картице за управљање буџетом

1. Ускладите свој празнични буџет са финансијским циљевима

Када одлучујете колико ћете потрошити током празника, почните са својим буџетом, предлаже Џејсон Специнер, сертификовани финансијски планер у фирми за финансијско планирање Форт Колинс.

„Почните од тога колико новца сте спремни да потрошите – и колико сте у могућности да потрошите – на давање поклона, а затим укључите своју листу у то“, каже он. „Не стављајте колица испред коња и на крају ћете потрошити превише јер сте, знате, ставили десетине људи на своју листу поклона“, каже он.

Ако ваш дуг или буџет не остављају места за расходе за одмор, планирајте да проведете време са људима кроз бесплатне празничне активности, правите поклоне или уштедите уз тајну размену поклона. Рано поставите очекивања тако што ћете упозорити људе на своје планове.

Додавање на гомилу дугова током празника постаје скупо и траје дуже да се отплати.  Одредите стратегију како ћете отплатити дуг и прво одредите дуг са високим каматама. Са добрим кредитом (ФИЦО резултат од 690 или више), кредитна картица за трансфер стања омогућава вам да преместите дуг са кредитне картице са високом каматом на ону са нижом каматном стопом, вероватно са 0% уводног АПР-а. Обично се процењује накнада од 3% до 5% за сваки трансферисани износ. Без камате, ваше месечне уплате се примењују директно на ваше стање, смањујући време потребно за отплату дуга. Са кредитом који је мање од идеалног, план управљања дугом преко акредитоване непрофитне агенције за кредитно саветовање може понудити олакшање ако се борите да напредујете.

2. Искористите сезону погодну за бонусе

Ако немате дугова и планирате да добијете нову кредитну картицу, потражите је са бонусом за регистрацију који може понудити додатни новац или награде за покривање трошкова одмора. Бонуси за регистрацију обично нуде период од три месеца да би се испунили захтеви за потрошњу, а може бити лакше доћи до њих ако наплаћујете свакодневне и празничне трошкове. Картица са 0% АПР-а на куповину такође може да уштеди новац на камати неко време.

» ПРОЧИТАЈТЕ: Како знати да ли је бонус за регистрацију кредитне картице вредан тога

3. Зарадите награде помоћу апликација за повраћај новца

Апликација за повраћај новца може зарадити додатну вредност на свакодневним куповинама. Можда ће бити потребно отпремање признаница, али за Кристал Шарп, тренера купона и креатора блога Крис тхе Макимизер, вреди труда. Она користи Иботта, Фетцх Ревардс и друге апликације да заради поврат новца или поклон картице. Ове апликације вам омогућавају да додате понуде у продавници или на мрежи од одређених продаваца и зарадите новац назад на купљеним артиклима који испуњавају услове. Или можете да отпремите признаницу да бисте искористили одређене понуде. Такође можете зарадити подстицаје за упућивање других људи. За већу вредност, Схарп користи наградну кредитну картицу за куповину и слагање зараде.

„Покушавам много да се фокусирам на то како могу да зарадим поклон картице, како да добијем препоруке, како да уштедим довољно у продавници и користим своје награде за куповину ствари које су нам потребне за празнике“, она каже.

У зависности од тога колико потрошите, могуће је зарадити 20 до 25 долара за недељу или две свакодневним куповинама, а то је обично довољно за исплату, према Схарпу. Зарада се временом повећава.

» ВИДИ: Наши избори за најбоље апликације за поврат новца

4. Сачувајте уз 'изазов без потрошње'

Поуздан начин уштеде је да се уздржите од непотребних куповина током одређеног временског периода. Можете испробати месец без трошења, недеље без трошења или викенде без трошења, у зависности од ваших жеља. Уштеђени новац може надокнадити потенцијалне трошкове током празника.

За Кортни Кларк, креаторку садржаја са седиштем у Њујорку на ИоуТубе каналу ТхеЛифеОфЦо, „новембар без трошења“ помогао јој је да остане на правом путу са својим дуговима у 2020. Месец дана трошила је само на основне ствари, избегавајући једење у ресторану и активности које коштају новац.

„Дефинитивно не могу да кажем да сам био савршен по том питању, али то је само лепо ресетовање за преобуку вашег мозга“, каже Кларк. „То је само уверавање да покушавате да извучете најбоље из тога.”

Признаје да је трошила на исхрану када није било довољно времена за припрему оброка, али чак и након што је повремено залутала, ипак је уштедела преко 300 долара тог месеца.

5. Пожурите са стране

Зарадите новац за празнике тако што ћете одмах добити помоћни посао или расчистити свој дом. Када је у питању посао на свиркама, постоји много флексибилних споредних послова које можете обавити у слободно време од дељења вожње до испоруке. Или ако више волите да уштедите време, продајте те предмете који скупљају прашину у свом орману продавницама за пошиљке.

„Продао сам гомилу ствари Платоновом ормару и Било једном детету да бих их се решио“, каже Шарп. Она процењује да просечно кошта око 50 долара по путовању или 200 до 300 долара годишње.

» ВИШЕ: Доста гужве са стране? Можда имате погрешну кредитну картицу

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here