Почетни дом или Заувек дом: Како одабрати своју прву кућу

Најтежа питања су она на која нема тачних или погрешних одговора. Ево једног тешког са којим ћете се суочити као први купац куће: да ли да купите почетни дом да бисте постали власник куће што је пре могуће или да сачекате да уштедите довољно да приуштите заувек дом?

Неки купци се овде заглаве, али ви не морате. Враћање на основе — ваш буџет и циљеве — помоћи ће вам да отворите пут ка напредовању.

Ево шта треба да знате и како да размислите о одлуци.

Шта је почетни дом?

Почетна кућа је кондоминијум, градска или породична кућа коју купац први пут може приуштити, али може прерасти. Типично мале и скромне, почетне куће служе основним потребама многих власника кућа и углавном су на нижем крају распона цена на локалном тржишту некретнина. То могу бити старије куће, поправљачи или потпуно нове куће на почетку.

Почетни дом вероватно не садржи све погодности о којима сањате једног дана, али је довољно добар дом у догледној будућности.

Неки купци се одлучују за почетне куће са циљем да се касније преселе у веће, скупље или боље лоциране куће. Други на крају поседују своје "почетне домове" до краја живота.

» ВИШЕ: Савети за купце куће први пут

Шта је заувек дом?

Заувек дом је онај који ће задовољити ваше потребе дуги низ година. Заувек куће долазе у свим величинама и стиловима. Не постоји стандард за то како изгледа заувек дом или колико кошта јер свако има јединствену визију о томе како и где ће живети у деценијама које долазе. Заувек дом би могао да буде поправка коју купац планира да реновира у кућу из снова у свом омиљеном крају, или у неуређеној кући у којој пар који планира породицу може да одгаја своју будућу децу.

Заувек куће нису нужно луксузне, али обично пружају простор за раст у комшилуку где желите да пустите корење.

» ВИШЕ: Израчунајте колико куће можете приуштити

Почетни дом вс. заувек дом

Одлучивање да ли да се задовољите почетним домом или чекате заувек дом је балансирање. Размотрите предности и недостатке сваког од њих:

Почетни домови

Предности

Будући да су почетни домови обично на доњем крају свог тржишног распона цена, уштеда за учешће може потрајати мање времена. То би вам могло омогућити да купите и почнете да градите капитал раније него да чекате док не будете могли да приуштите заувек дом. У идеалном случају, до тренутка када будете спремни за већу кућу, можете да продате стартер и примените капитал који сте стекли на следећу куповину.

Недостаци

Купци често прерасту почетнике. Они се венчавају или имају децу, или желе више простора за забаву, хобије или кућне канцеларије. Куповина другог дома ће захтевати продају или изнајмљивање стартера, плаћање трошкова затварања друге хипотеке и суочавање са стресом и трошковима пресељења.

Заувек домови

Предности

Са заувек домом, можете се сместити на дуге стазе, уживати у додатном простору и, осим ако се не догоди нешто непредвидиво, не размишљати о селидби дуго времена. Можете уредити кућу онако како желите, а да не бринете о томе да ли ћете угодити потенцијалним купцима неколико година касније.

Недостаци

Заувек дом често кошта више од куће за почетнике, тако да може потрајати дуже да се уштеди за учешће, што би могло одложити куповину и изградњу капитала. Док сте уштедели више новца, цене станова и хипотекарне стопе су можда порасле, стављајући заувек дом поново ван домашаја.

Добијте унапред одобрење за вашу хипотеку

Савети за паметан избор

Ево неких ствари које треба имати на уму када вагате да ли да купите стартер или заувек дом.

Трошите само оно што можете приуштити

Прво, схватите шта можете приуштити. Онда нека то води вашу одлуку. Добро правило је да не трошите више од 28% свог бруто месечног прихода на трошкове становања и не више од 36% на дугове, укључујући хипотеку, кредитне картице и друге кредите.

Да бисте утврдили колико можете да приуштите, узмите у обзир своје месечне приходе и трошкове, кредитни профил и уштеђевину да бисте покрили учешће и трошкове затварања. НердВаллетов калкулатор приступачности код куће може вам помоћи да почнете.

» ВИШЕ: Погледајте НердВаллет-ове изборе најбољих хипотекарних кредитора

Планирајте да поседујете било који дом најмање неколико година

Куповина заувек куће природно укључује дугорочно планирање. Али куповина куће за почетнике такође захтева размишљање унапред. Што дуже поседујете кућу, већа је шанса да ће раст вредности куће и капитала који сте изградили премашити трошкове куповине и продаје, укључујући трошкове затварања хипотеке и провизије за некретнине.

Прерана продаја би вас могла учинити подложним порезу на капиталну добит ако кућа поскупи. Обично можете искључити до 250.000 долара (500.000 долара ако сте у браку и заједнички подносите документе) капиталне добити на некретнинама. Али обично искључење нестаје ако сте били власници куће мање од две године или нисте живели у њој најмање две године у периоду од пет година пре продаје.

» ВИШЕ: Куповина куће 2021

Размотрите потенцијал препродаје

Добра је идеја размишљати о дугорочној вредности сваки пут када купујете кућу, посебно почетни дом који планирате да продате за неколико година. Добро одржаване куће на добрим локацијама имају пристојну шансу да цене. Радите са својим агентом за некретнине да бисте пронашли куће са добрим потенцијалом за препродају.

Можда бисте такође желели да размислите о вредности коју можете додати дому. Куповина горњег дела за фиксирање може бити паметан начин да постигнете повољну цену, али ћете желети да будете сигурни да разумете обим и цену реновирања пре него што дате понуду.

» ВИШЕ: Шта треба да знате о куповини горњег дела за фиксирање

Задржите 'заувек' у перспективи

Кућа која ће заувек задовољити ваше потребе слична је савршеној кући из снова - неухватљива мета, посебно за купца који први пут купује. Скините притисак са куповине.

Заувек није баш заувек када су у питању некретнине. Послови се мењају, породице расту и смањују се, укуси се мењају. Размислите о „дугорочно“ уместо на „заувек“ и довољно добро у односу на савршен дом.

Као и већина ствари, домови не спадају увек у категорију или-или. Ваш први дом може бити негде на спектру између голих почетника и заувек срећног дома. Зато будите отворени и забавите се у куповини.

» ВИШЕ: Колико времена је потребно за куповину куће?

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here