Основе берзе: Шта инвеститори почетници треба да знају

Ако нисте добро упућени у основе берзе, информације о трговању акцијама које избацује ЦНБЦ или део о тржиштима ваших омиљених новина могу се граничити са бесмислицом.

Фразе као што су „покретачи зараде“ и „унутардневни максимуми“ не значе много просечном инвеститору, а у многим случајевима и не би требало. Ако сте у томе на дужи рок — са, рецимо, портфељом заједничких фондова усмереним ка пензији — не морате да бринете шта ове речи значе, или о блесцима црвене или зелене боје који прелазе дну вашег ТВ екрана. Можете добро проћи и без разумевања тржишта акција.

Ако, с друге стране, желите да научите како да тргујете акцијама, морате да разумете тржиште акција и бар неке основне информације о томе како трговина акцијама функционише.

Основе берзе

Берза се састоји од берзи, попут Њујоршке берзе и Насдака. Акције се котирају на одређеној берзи, која окупља купце и продавце и делује као тржиште за акције тих акција. Берза прати понуду и потражњу — и директно повезану цену — сваке акције.

» Морате да направите резервну копију? Прочитајте наше објашњење о акцијама.

Али ово није ваше типично тржиште и не можете да се појавите и покупите своје акције са полице на начин на који бирате производе у продавници. Појединачне трговце обично представљају брокери — ових дана, то је често онлајн брокер. Своје акције обављате преко брокера, који се затим бави разменом у ваше име. (Потребан је брокер? Погледајте нашу анализу најбољих берзанских посредника за почетнике.)

НИСЕ и Насдак су отворени од 9:30.м. до 4 стр.м. Источни, са такође доступним трговачким сесијама пре тржишта и после радног времена, у зависности од вашег брокера.

» Сазнајте више: Како инвестирати у акције

Реклама
НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација.
Сазнајте више Сазнајте више Сазнајте више

Накнаде

$0

по трговини за онлајн У.С. акције и ЕТФ-ови

Накнаде

$0

по трговини

Накнаде

$0

по трговини

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Минимум налога

$0

Промоција

Узми 100 долара

када отворите нови Фиделити налог који испуњава услове са 50 долара или више. Користите код ФИДЕЛИТИ100. Ограничено време понуда. Примењују се услови.

Промоција

5 до 1000 долара

на бесплатним залихама за кориснике који се пријаве преко мобилне апликације

Промоција

Узмите 600 долара или више

када отворите и финансирате Е*ТРАДЕ рачун са кодом: БОНУС21

Разумевање тржишта акција

Када људи говоре да је берза у порасту или пада, они углавном мисле на један од главних тржишних индекса.

Тржишни индекс прати учинак групе акција, које или представљају тржиште у целини или одређени сектор тржишта, попут технологије или малопродајних компанија. Вероватно ћете највише чути за С&П 500, Насдак композит и Дов Јонес Индустриал Авераге; често се користе као прокси за перформансе целокупног тржишта.

Инвеститори користе индексе да упореде перформансе свог портфолија и, у неким случајевима, да информишу своје одлуке о трговању акцијама. Такође можете улагати у цео индекс преко индексних фондова и фондова којима се тргује на берзи, или ЕТФ-ова, који прате одређени индекс или сектор тржишта. Прочитајте више о ЕТФ-овима овде.

» Сазнајте више: Како функционише тржиште

Информације о трговању акцијама

Већина инвеститора би била добро саветована да изграде разноврсни портфолио акција или фондова за индексе акција и да га задрже у добрим и лошим временима. Али инвеститори који воле мало више акције баве се трговином акцијама. Трговање акцијама укључује честу куповину и продају акција у покушају да се одреди време на тржишту.

Циљ трговаца акцијама је да капитализују краткорочне тржишне догађаје како би продали акције за профит или купили акције по ниској цени. Неки трговци акцијама су дневни трговци, што значи да купују и продају неколико пута током дана. Други су једноставно активни трговци, који остварују десетак или више трансакција месечно. (Заинтересовани за појединачне акције? Погледајте нашу листу акција са најбољим учинком ове године.)

Инвеститори који тргују акцијама врше опсежна истраживања, често посвећујући сате дневно праћењу тржишта. Они се ослањају на техничку анализу акција, користећи алате за зацртавање кретања акција у покушају да пронађу могућности и трендове за трговање. Многи брокери на мрежи нуде информације о трговању акцијама, укључујући извештаје аналитичара, истраживање акција и алате за цртање. (Научите основе како да читате графиконе акција.)

» Наш водич за трговање акцијама

Биковска тржишта вс. медведа тржишта

Нити није животиња на коју бисте желели да налетите на шетњи, али тржиште је изабрало медведа као прави симбол страха: тржиште медведа значи да цене акција падају — прагови варирају, али генерално до 20% или више — у неколико индекса на које се раније позива.

Биковска тржишта прате медведја тржишта, и обрнуто, при чему оба често сигнализирају почетак већих економских образаца. Другим речима, биковско тржиште обично значи да су инвеститори сигурни, што указује на економски раст. Тржиште медведа показује да се инвеститори повлаче, што указује да би и привреда то могла учинити.

Добра вест је да просечно биковско тржиште далеко надмашује просечно тржиште медведа, због чега на дужи рок можете повећати свој новац улагањем у акције.

С&П 500, који држи око 500 највећих акција у САД.С., је историјски враћао у просеку око 7% годишње, када узмете у обзир реинвестиране дивиденде и прилагодите инфлацији. То значи да ако сте уложили 1.000 долара пре 30 година, данас бисте могли да имате око 7.600 долара. (Истражите ово даље са НердВаллет-овим инвестиционим калкулатором.)

Слом берзе вс. исправка

Корекција на берзи се дешава када тржиште акција падне за 10% или више. Слом берзе је изненадни, веома оштар пад цена акција, као у октобру 1987. када су акције пале за 23% у једном дану.

Иако крахови могу најавити медведје тржиште, запамтите оно што смо споменули горе: већина биковских тржишта траје дуже од медведих тржишта — што значи да тржишта акција имају тенденцију да расту у вредности током времена.

Ако сте забринути због судара, помаже вам да се фокусирате на дугорочну. Када берза опада, може бити тешко гледати како се вредност вашег портфеља смањује у реалном времену и не предузимати ништа поводом тога. Међутим, ако улажете дугорочно, не радити ништа је често најбољи начин.

Тридесет два процента Американаца који су уложени у берзу током најмање једног од последњих пет финансијских криза повукли су део или цео свој новац са тржишта. То је према анкети коју је наручио НердВаллет, а коју је на мрежи спровела Тхе Харрис Полл од више од 2.000 У.С. одрасли, међу којима је преко 700 инвестирано на берзи током најмање једног од претходних пет финансијских криза, у јуну 2018. Истраживање је такође показало да 28 одсто Американаца не би држало свој новац на берзи ако би данас дошло до краха.

Вероватно би неки од ових Американаца могли поново да размисле о повлачењу новца када би знали колико брзо портфолио може да се врати са дна: тржишту је требало само 13 месеци да поврати губитке након последње велике распродаје у 2015. Чак је и Велика рецесија — разарајући пад историјских размера — забележила потпуни опоравак тржишта за нешто више од пет година. С&П 500 је затим објавио сложену годишњу стопу раста од 16% од 2013. до 2017. (укључујући дивиденде).

Ако се питате зашто бисте годинама чекали да се ваш портфолио врати на нулу, запамтите шта се дешава када продајете инвестиције у паду: закључавате своје губитке. Ако планирате да поново уђете на тржиште у сунчаније време, готово сигурно ћете платити више за привилегију и жртвовати део (ако не и све) добити од одскока.

Занима ме колико би времена било потребно да повратите своје губитке након неких од великих падова на берзи? Користите наш калкулатор да сазнате.

Значај диверзификације

Не можете избећи медведа тржишта као инвеститор. Оно што можете избећи је ризик који долази из недиверзификованог портфеља.

Диверзификација помаже у заштити вашег портфеља од неизбежних тржишних застоја. Ако уложите сав свој новац у једну компанију, рачунате на успех који се брзо може зауставити регулаторним проблемима, лошим вођством или Е. цоли избијање.

Да би изгладили тај ризик специфичан за компанију, инвеститори се диверзификују тако што удружују више врста акција заједно, уравнотежујући неизбежне губитнике и елиминишући ризик да ће контаминирана говедина једне компаније избрисати цео ваш портфолио.

Али изградња диверсификованог портфеља појединачних акција захтева много времена, стрпљења и истраживања. Алтернатива је заједнички фонд, поменути ЕТФ или индексни фонд. Они садрже корпу инвестиција, тако да сте аутоматски диверзификовани. Индексни фонд С&П 500, на пример, имао би за циљ да одрази учинак С&П 500 инвестирањем у 500 компанија у том индексу.

Добра вест је да можете комбиновати појединачне акције и фондове у једном портфељу. Један предлог: Посветите 10% или мање свог портфеља одабиру неколико акција у које верујете, а остатак ставите у индексне фондове.

МЕТОДОЛОГИЈА

Ово истраживање је спроведено онлајн у Сједињеним Државама од стране Тхе Харрис Полл у име НердВаллет-а од 14. до 18. јуна 2018. године, међу 2.024 У.С. одрасли од 18 и више година, међу којима је 787 уложено на берзи током најмање једног од последњих пет финансијских криза. Ова онлајн анкета није заснована на узорку вероватноће и стога се не може израчунати никаква процена теоријске грешке узорковања. За комплетну методологију истраживања, укључујући варијабле пондерисања и величине узорака подгрупа, контактирајте Меган Катз на [емаил протецтед

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here