Трговање акцијама: како почети, како преживети

Није свако ко купује и продаје акције трговац акцијама, барем у нијансираном језику услова улагања. У зависности од тога колико често купују и продају акције, већина пада у један од два табора: трговци или инвеститори.

Карикатура трговца је она помахниталог Волстритера испред монитора и скролујућих тикета, који купује и продаје током целог дана. Инвеститори су, с друге стране, обично у томе на дуге стазе, купују у редовним интервалима и продају много ређе — или уопште не, барем до пензионисања.

Међутим, трговина акцијама није увек оно што видите на спрату Њујоршке берзе и могуће је да почнете из удобности свог кауча. Али боље је да знате шта радите пре него што извршите своју прву трговину.

Шта је трговање акцијама?

Трговци акцијама купују и продају акције како би искористили дневне флуктуације цена. Ови краткорочни трговци се кладе да могу зарадити неколико долара у следећем минуту, сату, дану или месецу, уместо да купују акције у компанији са плавим чиповима које ће држати годинама или чак деценијама.

Постоје две главне врсте трговања акцијама:

Активно трговање је оно што ради инвеститор који пласира 10 или више трансакција месечно. Обично користе стратегију која се у великој мери ослања на темпирање тржишта, покушавајући да искористе краткорочне догађаје (на нивоу компаније или на основу флуктуација на тржишту) како би остварили профит у наредним недељама или месецима.

Дневно трговање је стратегија коју користе инвеститори који играју врући кромпир са акцијама — купују, продају и затварају своје позиције исте акције у једном трговачком дану, мало бринући о унутрашњем функционисању основних предузећа. (Позиција се односи на износ одређене акције или фонда који поседујете.) Циљ дневног трговца је да заради неколико долара у наредних неколико минута, сати или дана на основу дневних флуктуација цена.

» Прочитајте више: Како трговати дневно

Како трговати акцијама

Ако се први пут окушате у трговању акцијама, знајте да је већини инвеститора најбоље послужити ако ствари буду једноставне и улажу у разноврсну комбинацију јефтиних индексних фондова како би постигли – а ово је кључно – дугорочно надмашност.

Уз то, логистика трговања акцијама своди се на шест корака:

1. Отворите брокерски рачун

Трговање акцијама захтева финансирање брокерског рачуна — специфичне врсте рачуна дизајнираног за држање инвестиција. Ако још немате налог, можете га отворити код брокера на мрежи за неколико минута. Али не брините, отварање рачуна не значи да још увек улажете свој новац. То вам само даје могућност да то урадите када будете спремни.

» Погледајте НердВаллет-ову ранг листу најбољих берзанских брокера за почетнике

Реклама

ТрадеСтатион

4.0

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Накнаде и минимуми:
  • $0 трговинских накнада. 0 УСД годишње накнаде. $50 накнада за неактивност.
  • Минимум рачуна од 0 УСД.
Промоција: До 5.000 УСД готовинског кредита са квалификованим депозитом. Сазнајте више на ТрадеСтатион Позовите ТрадеСтатион на 1-800-328-1965

Реклама

ТрадеСтатион

4.0

НердВаллет оцена Оцене НердВаллет-а одређује наш уреднички тим. Формула за бодовање за онлајн брокере и робо-саветнике узима у обзир преко 15 фактора, укључујући накнаде и минимуме рачуна, изборе улагања, корисничку подршку и могућности мобилних апликација. Накнаде и минимуми:
  • $0 трговинских накнада. 0 УСД годишње накнаде. $50 накнада за неактивност.
  • Минимум рачуна од 0 УСД.
Промоција: До 5.000 УСД готовинског кредита са квалификованим депозитом. Сазнајте више на ТрадеСтатион Тапните да бисте директно позвали ТрадеСтатион

2. Поставите буџет за трговање акцијама

Чак и ако пронађете таленат за трговање акцијама, додељивање више од 10% вашег портфеља појединачним акцијама може изложити вашу уштеђевину превеликој волатилности. Али ово није једино правило за управљање ризиком. Друге ствари које треба и не треба укључивати:

  • Уложите само износ новца који можете себи приуштити да изгубите.

  • Не користите новац који је намењен за краткорочне трошкове које морате платити, као што су учешће или школарина.

  • Смањите тих 10% ако још немате здрав фонд за хитне случајеве и 10% до 15% вашег прихода пребачено на штедни рачун за пензију.

3. Научите да користите тржишне налоге и ограничене налоге

Једном када имате свој брокерски рачун и буџет, можете да користите веб локацију свог брокера на мрежи или платформу за трговање да бисте поставили своју трговину акцијама. Биће вам представљено неколико опција за типове налога, које диктирају како ће се ваша трговина одвијати. Детаљно их пролазимо у нашем водичу за куповину акција, али ово су два најчешћа типа:

  • Тржишни налог: Купује или продаје акције што је пре могуће по најбољој доступној цени.

  • Ограничени налог: купује или продаје акције само по или боље од одређене цене коју сте поставили. За налог за куповину, гранична цена ће бити највише што сте спремни да платите и налог ће проћи само ако цена акција падне на или испод тог износа.

4. Вежбајте са виртуелним рачуном за трговање

Не постоји ништа боље од практичног искуства под ниским притиском, које инвеститори могу добити преко виртуелних алата за трговање које нуде многи онлајн берзански брокери. Трговање на папиру омогућава клијентима да тестирају своју трговачку способност и да остваре резултате пре него што ставе праве доларе на коцку.

Неколико брокера које прегледамо нуде виртуелно трговање, укључујући ТД Америтраде и Интерацтиве Брокерс.

5. Измерите свој принос у односу на одговарајућу референтну вредност

Ово је суштински савет за све врсте инвеститора - не само за активне. Крајњи циљ одабира акција је да буде испред референтног индекса. То би могао бити Стандард & Поор'с 500 индекс (често се користи као проки за „тржиште“), Насдак композитни индекс (за оне који првенствено улажу у технолошке акције) или други мањи индекси који се састоје од компанија заснованих на о величини, индустрији и географији.

Мерење резултата је кључно, а ако озбиљан инвеститор није у стању да надмаши референтну вредност (нешто што чак и професионални инвеститори имају потешкоћа да ураде), онда има финансијског смисла инвестирати у заједнички фонд са ниским ценама индекса или ЕТФ — у суштини корпу акција чије перформансе су блиско усклађене са перформансама једног од референтних индекса.

» Погледајте нашу листу: Акције са најбољим учинком ове године

6. Задржите своју перспективу

Бити успешан инвеститор не захтева проналажење следеће сјајне акције пре свих осталих. До тренутка када чујете да су акције КСИЗ спремне за пораст, тако ће имати хиљаде професионалних трговаца и потенцијал је вероватно већ урачунат у акције. Можда је прекасно за брзу зараду, али то не значи да сте закаснили на забаву. Заиста велике инвестиције настављају да испоручују вредност за акционаре годинама, што је добар аргумент за третирање активног улагања као хобија, а не Здраво Маријо за брзо богаћење.

» Заинтересовани за истраживање акција? Прочитајте нашу рецензију Морнингстара

Како преживети трговање акцијама

Где год да се нађете у спектру инвеститора и трговаца, ова четири савета о томе како трговати акцијама могу вам помоћи да то учините безбедно.

1. Смањите ризик постепеном изградњом позиција

Нема потребе за бацањем топовског ђула у дубоки крај са било које позиције. Одвајање времена за куповину (преко просечне цене долара или куповине у трећинама) помаже у смањењу изложености инвеститора волатилности цена.

2. Игноришите „вруће савете“

ВаллСтреетХотСхот4721 на форуму ЕЗМиллион$Траде и људи који плаћају за спонзорисане огласе рекламирајући сигурне акције нису ваши пријатељи, ментори или верни гуруи са Волстрита. У многим случајевима, они су део "пумп-анд-думп рекета" где сумњиви људи купују канте деоница у мало познатој компанији којом се слабо тргује (често деонице пенија) и посећују интернет да би то подигли.

Док несвесни инвеститори пуне акције и подижу цену, преваранти узимају свој профит, бацају своје акције и шаљу акције назад на земљу. Немојте им помоћи да напуне џепове.

» Сазнајте више о различитим типовима акција

3. Водите добру евиденцију за Порезну управу

Ако не користите налог који има порески статус – као што је 401(к) или други рачуни на радном месту, или Ротх или традиционални ИРА – порези на добитке и губитке од улагања могу постати компликовани.

Пореска управа примењује различита правила и пореске стопе и захтева подношење различитих образаца за различите типове трговаца. Још једна предност вођења добре евиденције је да се губитничке инвестиције могу користити за компензацију пореза плаћеног на приход кроз уредну стратегију која се зове прикупљање пореских губитака.

4. Изаберите свог брокера мудро

Да бисте трговали акцијама, потребан вам је брокер, али немојте само падати на било ког брокера. Изаберите један са условима и алатима који су најбоље усклађени са вашим стилом улагања и искуством. Већи приоритет за активне трговце биће ниске провизије и брзо извршење налога за временски осетљиве трговине. Погледајте наше изборе најбољих онлајн платформи за активне трговце/дневне трговце да бисте сазнали више.

Инвеститори који су тек почели да тргују требало би да потраже брокера који може да их научи алатима трговине путем образовних чланака, онлајн туторијала и личних семинара (погледајте НердВаллет-ове прегледе за најбоље брокере за почетнике). Остале карактеристике које треба узети у обзир су квалитет и доступност алата за скрининг и анализу залиха, упозорења у покрету, једноставан унос поруџбина и корисничка услуга.

Без обзира на све, време проведено у учењу основа истраживања акција и доживљавању успона и падова трговања акцијама — чак и ако их има више — је добро потрошено време, све док уживате у вожњи и не стављајући на коцку новац који не можете себи приуштити да изгубите.

Често постављана питања Која је локација за трговање акцијама најбоља за почетнике?

НердВаллет је прегледао и рангирао онлајн берзанске брокере на основу тога који су најбољи за почетнике. Ова листа узима у обзир избор улагања берзанског брокера, корисничку подршку, накнаде за рачун, минимум рачуна, трошкове трговања и још много тога.

Која је добра стратегија трговања акцијама за почетнике?

Прво, вежбајте са виртуелним рачуном за трговање, а затим почните са улагањем малих износа да бисте избегли непотребан ризик. Одавде можете постепено повећавати износ, али запамтите: Немојте улагати ништа што не можете приуштити да изгубите, посебно у ризичне стратегије. Већина финансијских саветника препоручује да се највећи део инвестиционог портфеља уложи у заједничке фондове, индексне фондове или фондове којима се тргује на берзи.

Можете ли трговати акцијама са 100 долара?

Да, све док је цена акције испод 100 долара и ваш брокерски рачун нема никакве потребне минимуме или накнаде које би могле да потисну трансакцију више од 100 долара. Најбољи онлајн берзански брокери за почетнике неће имати минимуме или накнаде, тако да ћете са њима бити спремни да уложите 100 долара у било коју компанију чија је цена акција 100 долара или нижа. Неки брокери вам такође дозвољавају куповину делимичних акција, што значи да можете купити део удела ако не можете да приуштите пуну цену акције.

Која је разлика између трговања акцијама и улагања?

Главна разлика је колико често купујете и продајете акције. Трговци купују и продају чешће, док инвеститори обично купују и држе на дуги рок. Сазнајте више о трговању акцијама у односу на. инвестирајући овде.

У које време могу да почнем са дневном трговином?

Уобичајено радно време на њујоршкој берзи и Насдаку је 9:30.м. до 4 стр.м. Источно време непразничним радним данима. Међутим, постоје и сесије пре и после радног времена – не дозвољавају вам сви брокери да тргујете током ових продужених радних сати, али многи то раде. Сазнајте више о трговању после радног времена овде.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here