Тужен због дуга? Ево шта да очекујете

Из адвокатске канцеларије стиже писмо у коме се прети тужбом за плаћање на старом рачуну. То је узнемирујуће, али тешко да је ретко.

Можете добити тужбу за наплату дугова ако имате стари, неплаћени здравствени, кредитни или други потрошачки дуг. Ако не одговорите на време или не присуствујете судском рочишту, поверилац ће вероватно победити — и може добити право да узме део ваше плате или банковног рачуна.

Гледајте како се ваши дугови смањују. Пријавите се за налог да бисте повезали своје картице, кредите и рачуне да бисте управљали њима на једном месту. Хајде да урадимо ово

У овом чланку:

Шта се дешава када вас туже за дуг Прикупите информације Одговорите на тужбу Опције за вођење саслушања Следећи кораци

Шта се дешава када вас туже за дуг

Тужбе су уобичајена и ефикасна тактика наплате дугова. У Њу Џерсију, на пример, тужбе за наплату дугова чиниле су 48% грађанских пресуда у 2011, према извештају ПроПублица. Један адвокат у једној фирми за наплату дугова поднео је 69.000 тужби у једној години, показало је.

Тужба за наплату дугова почиње када поверилац поднесе жалбу државном грађанском суду наводећи вас као туженог, заједно са вашим супотписником ако га имате. У жалби ће бити наведено зашто вас поверилац тужи и шта хоће. Обично је то новац који дугујете плус камате, а можда и адвокатски трошкови и судски трошкови.

Поверилац, агенција за наплату или адвокат који их заступа ће вас тада обавестити о тужби тако што ће вам „уручити“, што значи да ће вам доставити копију жалбе и судски позив. Позив садржи информације о томе када и како можете да поднесете службени одговор суду, као и датум вашег судског рочишта.

Утеривачи дугова се кладе да већина људи неће присуствовати саслушању, остављајући судији да донесе пресуду. Уз пресуду по пропуштању, поверилац може да:

 • Украсите своју плату.

 • Ставите заложно право на своју имовину.

 • Покушајте да замрзнете део или цео новац на банковном рачуну.

Зато је потребно да се одазовете на жалбу и позив. Ево шта да радите.

Прикупљање информација

Мало је вероватно да ће поверилац који вас тужи бити ваш првобитни поверилац. Дуг је можда продат, можда више пута. То може бити нешто што препознајете, или може бити стари рачун који је одавно заборављен – сада зомби дуг – који је утеривач дугова оживео.

Прегледајте своју евиденцију и све информације које сте добили поштом, укључујући писмо о валидацији које утеривачи дугова морају пошаљи. Одреди:

 • Ко је поверилац, да ли је износ тачан и да ли заиста дугујете. Грешке се увлаче док се дуг продаје и препродаје; имена и износи могу бити нетачни.

 • Да ли је дуг прошао рок застарелости. Када то прође, дуг се сматра „застарелим“.” То значи да не можете бити тужени – али колекционари то ипак могу покушати, кршећи ваша права потрошача. Међутим, ваша обавеза да платите застарели дуг остаје, а неплаћени дуг ће наставити да штети вашем кредиту.

Немојте одлагати. Обично имате 20 до 30 дана од када добијете да поднесете одговор.

Одговорите на тужбу

„Најгора ствар коју неко може да уради је да игнорише тужбу“, каже Ира Рхеинголд, извршни директор Националне асоцијације адвоката потрошача. То доводи у опасност ваше плате, банковни рачун или имовину. Што је још горе, можете изгубити и могућност да оспорите да дугујете.

Организовање одбране и писање одговора може да буде компликовано, па ћете можда желети да се консултујете са адвокатом. Често ће адвокати пружити бесплатне консултације, а ако добијете свој случај, утеривач дугова ће вероватно морати да плати ваше правне трошкове. Многе локалне канцеларије за правну помоћ нуде јефтине или бесплатне услуге. Припадници војне службе могу добити помоћ од своје локалне канцеларије генералног адвоката судије.

Адвокат може:

 • Истакните одбране којих нисте били свесни.

 • Помозите вам да напишете свој званични одговор.

 • Заступа вас на суду, ако је потребно.

Смернице од адвоката могу вам помоћи да напишете потпунији одговор, што би могло повећати вероватноћу да ће поверилац закључити договор са вама. Ако одете корак даље и присуствујете саслушању са адвокатом, каже Рхеинголд, инкасант „вероватно неће моћи да потврди дуг и може бити одбачен."

Вероватно ћете морати да платите накнаду за подношење одговора. Затражите од судског службеника информације о ослобађању од таксе ако не можете приуштити таксу.

Опције за руковање саслушањем

Долазак на слух је од кључног значаја. Тада ће судија одлучити да ли морате да платите, а то је ваша шанса да изнесете своју одбрану или постигнете договор са повериоцем.

Како ћете то решити зависи од тога да ли дугујете.

Ако дугујете

Имате неколико опција. Потражите повериоца пре него што рочиште почне и видите да ли можете да пристанете на:

 • Подесите план плаћања у коме редовно плаћате рачуне по приступачним ценама док их не отплатите.

 • Измирите дуг за мање него што сте првобитно дуговали. Ако можете да се договорите, обавезно набавите писмени уговор који каже да ће поверилац сматрати да је дуг у потпуности измирен и да ће га пријавити кредитним бироима као плаћен.

Кредитно саветовање непрофитне агенције за кредитно саветовање може вам помоћи да прегледате своје финансије да бисте покрили план плаћања или поравнање. Ако још увек не можете да приуштите да платите износ који дугујете, можда ћете желети да искористите опцију за отплату дуга, као што је банкрот, за нови почетак.

ако сте направили дуг, али мислите да не бисте требали да платите

Постоји неколико случајева у којима можда имате право да одбијете да платите дуг. Можда ћете моћи да се позовете на ове такозване афирмативне одбране ако, на пример:

 • Оно што сте купили је неисправно или никада није испоручено.

 • Уговор о дугу је био неизвршен или незаконит, или сте га потписали на основу лажи.

 • Раскинули сте уговор у законском року.

Ово су само неке од могућих афирмативних одбрана. Ако мислите да имате такву одбрану, потражите правни савет о најбољем начину да поступите.

Ако не дугујете дуг

Када сте тужени за дуг који не дугујете или за износ који оспоравате, две речи вам могу пружити снажну одбрану: „Докажите то.” На рочишту можете тражити од повериоца да достави оригинални уговор о дугу и да докаже зашто дугујете наведени износ. Ако не може, судија може одбацити предмет.

Адекватна документација је кључна, али такође потражите помоћ квалификованог правног стручњака који ће вам помоћи да се снађете у овом процесу.

Тужба за дуг који не препознајете може бити резултат крађе идентитета, па бисте можда желели да проверите свој кредитни извештај за активности које не препознајете.

» ВИШЕ: Аутоматизујте буџет помоћу НердВаллета

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here