Летња куповина куће: савети за скупе домове и забринутост због пандемије

„Потражња за домовима је била велика пре кризе ЦОВИД-а, а након паузе у активностима, многи поново жуде за куповином“, каже стручњак за хипотеке НердВаллет Холден Левис. „Типично повећање продаје кућа није се догодило овог пролећа и раног лета због отпуштања и забринутости за безбедност и код продаваца и код купаца. Од сада до јесени можемо видети прометније тржиште некретнина него што се очекивало, јер купци враћају своје приходе и поверење.”

Упркос почетном шоку од ЦОВИД-19, повезаним економским последицама и општој неизвесности, потражња за домовима поново расте. И иако је ова година све само не предвидљива, цене кућа расту као што имају тенденцију да раде у топлијим месецима. Заједно, ови фактори изискују вешту навигацију потенцијалних купаца. Ево неколико савета који ће вам помоћи да урадите управо то.

Упознајте своје тржиште

Цене кућа скачу у просеку 9%, од јануара до јуна, и много више у неким деловима земље, према новој анализи НердВаллет-а. Док је најскупље време за куповину најчешће јун или јул – а залихе су генерално и веће од тога – неке области се одупиру овом тренду и виде највише цене тек у децембру.

Понашање на стамбеном тржишту је веома локализовано, па упознајте оно где се надате да ћете купити. Локални агент за некретнине може вам помоћи да разумете како цене и потражња варирају тамо где купујете, као и да вас боље припреми за конкуренцију међу другим купцима, преговоре о цени са продавцима и понуду кућа у зависности од доба године.

Добијте претходно одобрење

Неки хипотекарни зајмодавци су пооштрили своје стандарде током пандемије, па би купцима могло бити теже да се квалификују за хипотеке. Ваш кредитни резултат, однос дуга и прихода и износ учешћа ће играти улогу у одређивању да ли ћете добити стамбени кредит са повољним стопама.

Други купци ће се суочити са истим строгим критеријумима, тако да би улазак у процес уз претходно одобрење зајмодавца могао да учини да се ваша понуда истакне изнад осталих. Добивање претходног одобрења такође вам даје прилику да упоредите понуде зајмодавца. Куповина хипотекарних стопа код зајмодаваца може вам уштедети хиљаде долара камата током трајања вашег кредита.

Припремите се да будете флексибилни

У зависности од тога где купујете од куће, можда ћете морати да обиђете насељене домове путем видео снимка, да не будете присутни током инспекције куће и пристанете на додатне клаузуле осмишљене да заштите трансакцију у овим јединственим временима.

Продавци, агенти, инспектори, зајмодавци, проценитељи и други укључени у куповину и продају кућа желе да остану безбедни и здрави. У комбинацији са локалним и државним мандатима широм земље, куповина куће може изгледати драматично другачије него пре само неколико месеци. Уђите у процес очекујући ове (а можда и друге) промене и мање је вероватно да ћете бити узнемирени током ионако стресног времена.

Одредите где ћете направити компромис

У 2020. години залиха стамбених објеката је била тесна, а глобална здравствена и економска криза додатно су сузиле понуду. Потражња за домовима далеко надмашује ову понуду, тако да ћете морати брзо да реагујете када пронађете дом који вам се свиђа. На националном нивоу, куће троше отприлике месец дана мање на тржишту у најскупљим летњим месецима него зими, према анализи НердВаллет-а.

Без обзира да ли размишљате о свом почетном дому или заувек кући, уђите у процес знајући шта сте спремни да направите компромис. И други купци ће стајати у реду. Замислите да ли можете да живите без предњег трема или гараже и вероватно ћете пропустити прилику да добијете понуду. 

Размислите о одлагању

Ако сте планирали да купите 2020. године, одлагање може бити разочаравајуће. Али, у зависности од тога где купујете, чекање може донети ниже цене, мање конкуренције и више финансијске сигурности у овим несигурним временима. Друга страна тога је: Инвентар има тенденцију да се смањи у јесен, тако да ћете можда имати мање кућа које можете изабрати ако одустанете од куповине.

Ове године сви морају да изврше прилагођавања, неки већи од других. Само размишљање о томе да ли је сада најбоље време за куповину с обзиром на ваше личне околности може вам помоћи да кренете напред са самопоуздањем и одлучношћу, без обзира на вашу одлуку.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here