Да бисте подржали своје циљеве, можда ће вам требати нова банка

Идеја је пала на Калеба Буцхбиндера док су он и активисти Сијукса у Стандинг Роцку, Јужна Дакота, покушавали да блокирају изградњу зграде од 3 долара.8 милијарди Дакота приступни цевовод. Демонстранти кажу да ће изградња уништити свето земљиште и да би цевовод могао да угрози водоснабдевање резервата Стандинг Роцк.

Буцхбиндер је одлучио да пројекат удари у џеп тако што је затворио свој рачун у Веллс Фарго, након што је сазнао да је банка међу онима који финансирају. Његов баланс од око 800 долара би био, како је рекао, „кап у чаши“, али се надао да ће постати део нечег много већег. Он и други активисти су такође покренули ДефундДАПЛ.орг, где посетиоци могу да евидентирају количину новца коју су извукли из банака повезаних са цевоводом.

» ВИШЕ: Како променити банке

За неке потрошаче, посебно млађе, политике провере банке или каматне стопе мање су важни од њених вредности. Последњих месеци, кампање на друштвеним мрежама навеле су друге потрошаче да промене банку као одговор на контроверзна друштвена питања.

У доба брендова који су изграђени на снажним порукама о корпоративној одговорности, као што су Варби Паркер наочаре и Томс Схоес, није изненађујуће што ће потрошачи испитати банке кроз друштвено сочиво.

„Данашњи потрошачи успостављају везу између својих личних финансијских активности и начина на који се могу ускладити са финансијском институцијом која дели њихове вредности“, каже Винцент Сицилиано, председник и извршни директор Нев Ресоурце Банк, институције у Сан Франциску фокусиране на кредитирање одрживих компаније и непрофитне организације.

Повлачења као протест

Најмање један банкар види потенцијал за велики помак потрошача ка банкарству заснованом на вредностима.

„Знамо како масовни покрети могу да почну и да се повећају и агрегирају у нешто што покреће срца и умове — и тржишта“, каже Кет Тејлор, ко-извршни директор Бенефициал Стате Банк, банке на Западној обали у власништву фондације фокусиране на друштвене и утицаје банкарске индустрије на животну средину. Тејлор је указао на ДефундДАПЛ.орг, где су људи пријавили да су повукли више од 65 милиона долара у знак протеста до средине фебруара.

И општине се придружују: Град Сијетл је недавно изгласао да се од Велс Фарга одузме 3 милијарде долара због његове улоге у гасоводу.

Депозити као подршка

Обољели вести о расним убиствима широм САД.С. прошле године, Јустин Гарретт Мооре је предузео кораке да усклади свој новац са својим надама за већу социјалну правду.

Прошлог лета, урбаниста из Њујорка затворио је свој рачун у националној банци и пребацио 12.000 долара црним финансијским институцијама. Постао је заговорник кампање можда најпознатије као #БанкБлацк, објављујући информације о црним банкама на БанкБлацкУСА.орг.

» ВИШЕ: Зашто су Америци потребне банке у власништву црнаца

Појединци попут Мура изазвали су прилив средстава у банке у мањинском власништву, које су имале муке последњих година.

„Обим депозита генерисаних из покрета #БанкБлацк у црне банке у 2016. је без преседана“, каже Тери Вилијамс, председник и извршни директор ОнеУнитед Банк. Банка, међу највеће од 23 банке у власништву црнаца у Сједињеним Државама.С., стекла 20 милиона долара депозита прошле године као резултат притиска, каже Вилијамс, што јој је омогућило да да 130 милиона долара кредита и повећа национално особље за 10%.

Где банковати уместо тога

Проналажење банке која одговара вашим вредностима може захтевати мало посла.

„Ако вам је стало до животне средине или социјалне правде, размислите о банци заснованој на вредностима која је део Глобалног савеза за банкарство вредности“, каже Сицилијано из Нев Ресоурце-а. „Ако у вашем крају не постоји ГАБВ банка

погледајте једну од шест банака Б Цорп широм У.С.”

Банке Б Цорп су профитне компаније које је непрофитна група Б Лаб добровољно цертифицирала да испуњавају друштвене и еколошке стандарде.

» ВИШЕ: Како друштвено одговорно улагање може да стане у ваш портфолио

Тејлор предлаже потрошачима да траже институцију која „не максимизира накнаде за прекорачење, јасно саопштава цене, [и даје кредите предузећима и непрофитним организацијама до којих вам је стало.” Њена банка има онлајн алат за помоћ свим потрошачима који желе да пронађу такву банку засновану на вредностима.

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавио УСА Тодаи.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here