Изненађујуће ствари које изнајмљивачи покривају осигурање - и изостављају

Осигурање је дизајнирано да пружи безбрижност, али постоји разлог зашто ваша полиса има све то ситно писмо: можда нећете имати покриће које очекујете. Као и свака друга полиса осигурања, осигурање изнајмљивача има изузетке, а знање о њима унапред може вам помоћи да избегнете неочекиване рачуне у катастрофи.

Међутим, једнако је важно знати шта је покривено. Сва та ситна слова у вашој полиси вероватно укључује покриће које можда не очекујете, што би вам могло уштедети новац у наставку.

Покривено: ствари изван вашег дома

Већина изнајмљивача зна да осигурање покрива личне ствари у њиховом дому, али можда не схватају да су њихове ствари вероватно покривене и ван просторија, укључујући и када путују. Барбара Мадвин, агент за осигурање у Гаспар Инсуранце Сервицес, каже да су провале у возила неке од најчешћих потраживања осигурања које види за изнајмљиваче. Док је штета на самом аутомобилу углавном покривена вашом ауто полисом, осигурање изнајмљивача плаћа за предмете украдене из возила, све док њихова вредност премашује вашу одбитну вредност.

Ваша политика изнајмљивача ће такође покрити ваше ствари ако их преместите из свог дома у складишну јединицу, кућу пријатеља или било где другде како бисте их заштитили од покривене катастрофе. У случају пожара или евакуације урагана, ово може бити посебно вредно, каже Кристин Г. Барлоу, овлашћено лице за заштиту имовине. Ово покриће обично траје 30 дана.

Покривено: Трошкови живота ако је ваш најам ненасељен

Док је ваш дом у току поправке због пожара или друге покривене катастрофе, ваша осигуравајућа компанија обично плаћа да одржите нормалан животни стандард негде другде.

„нормалан животни стандард“ је шири него што мислите. На пример, ако живите у кући за изнајмљивање са базеном који користите сваки дан, „превозник мора да вас смести негде где имате приступ базену“, каже Барлоу, који је и главни уредник у ФЦ&С Екперт Цовераге Интерпретатион, трговачка публикација. Ако имате кућне љубимце, ваш осигуравач треба да вам пронађе смештај погодан за кућне љубимце или да укрца животиње тамо где бисте иначе.

Није обухваћено: Уобичајене катастрофе

Већина осигурања изнајмљивача покрива вашу имовину само у случају специфичних сценарија или „именованих опасности“ наведених у полиси — ствари попут пожара, крађе и ветра. „Ако нешто није поменуто на тој листи, онда нема покрића“, каже Барлоу.

На пример, штета од поплава је скоро увек искључена из политике закупаца и обично се мора купити засебно. (Један изузетак: УСАА, која служи војним породицама, укључује покривеност поплавама стандардним политикама закупаца.)

Није покривено: потпуно нове ствари

Мадвин препоручује да се распитате да ли је покриће трошкова замене укључено у вашу полису. Ако не, ваше ствари су покривене само за њихову амортизовану вредност, што често није довољно за куповину потпуно нове замене.

Рецимо да је ваш 10 година стар ТВ украден и цена замене није укључена. „Превозник ће рећи: „ОК, платили сте 1000 долара за то пре 10 година; сада ћемо вам дати 250 долара за то“, каже Мадвин. Уз покриће трошкова замене, добићете довољно за куповину новог телевизора.

Није покривено: Скупе драгоцености

Полиса већине изнајмљивача покрива накит и друге скупе предмете само до одређеног ограничења наведеног у политици, обично од 1.000 до 2.000 долара. Дакле, ако имате скуп веренички прстен, на пример, и Мадвин и Барлоу препоручују да додате посебну покривеност за њега. Обично је потребна процена.

Како избећи изненађења

Пре него што купите осигурање изнајмљивача, извршите попис својих ствари. „Већина изнајмљивача потцењује колико ствари имају“, каже Барлоу, што може оставити јаз у покривености. Барлоу препоручује коришћење апликације Енцирцле за отпремање фотографија својих ствари и процену њихове вредности. Друге сличне апликације укључују Сортли и Аллстате Дигитал Лоцкер.

Пажљиво прочитајте своју политику. Барлоу предлаже да се означи оним што је прекривено зеленом, а шта није црвеном бојом. Мадвин саветује да обратите посебну пажњу на одобрења политике, која су обично додаци или изузеци стандардне покривености.

Збуњен од свих легалаца? Обратите се стручњаку. Разговарање о вашим опцијама са агентом осигурања или брокером може осигурати да разумете полису коју купујете. „Осим ако заиста не знате осигурање“, каже Барлоу, „веома је лако пропустити покриће које су вам потребне или не схватити да нешто није покривено.”

Овај чланак је написао НердВаллет, а првобитно га је објавила Тхе Ассоциатед Пресс. 

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here