Крените на путовање електричним аутомобилом и оставите анксиозност иза себе

Док су прва електрична возила била одлична за путовање на посао, њихов ограничен домет - око 100 миља на пуњењу - држао их је близу куће. Сада велики број нових електричних аутомобила, са већим батеријама и конекторима за брзо пуњење, иде на тржиште, омогућавајући возачима електричних возила да прошире своје хоризонте.

„Једном када видите обиље станица за пуњење, ослобађате се бриге од путовања у ЕВ“, каже Даве Ницхолс, уредник ГреенЦарс-а.цом, који пружа информације и савете за куповину хибридних и електричних аутомобила.

Осећајући мало грознице у кабини након месеци заклона на месту, одлучио сам да покушам да се возим са својим новим Хиундаи Кона ЕВ из 2021. до Буелтона, Калифорнија, око 160 миља далеко од моје куће у области Лос Анђелеса. Знао сам да ће мом аутомобилу, са дометом од 258 миља, требати пуњење да заврши повратно путовање, и желео сам да видим из прве руке да ли ће ме покварени или претрпани пуњачи или било који други неочекивани проблеми успорити.

Изаберите наплаћену руту

Николс истиче да већина електричних возила има локатор станице за пуњење у својим системима за информисање и забаву. Али он такође препоручује преузимање мрежне апликације за пуњење као што је ПлугСхаре која приказује станице широм земље.

Користећи филтере, можете тражити неколико различитих типова пуњача:

  • Пуњачи нивоа 2. Ово је најчешћи тип јавно доступног пуњача, понекад доступан бесплатно у тржним центрима и државним зградама. Међутим, они додају само до 20 миља домета за сат пуњења, према Министарству енергетике.

  • ДЦ брзи пуњачи. Ако желите брзо да допуните или проширите свој домет, ови пуњачи од 440 волти су најбржи начин за допуну горива, пружајући од 60 до 80 миља домета за један сат.

Боб Сајкс, пензионисани видео продуцент, каже да је проналажење брзих пуњача „кључ за путовање електричним аутомобилом.” Док смо се возили својим Цхевролет Болтом од области Лос Анђелеса до Монтереја, Калифорнија, око 370 миља, „Стали смо на ручак или кафу, спојили се и био би наплаћен 75% када бисмо завршили.”

На ПлугСхаре-у сам видео да постоје два пуњача у хотелу у Буелтону, па сам резервисао собу тамо и кренуо на пут.

Знајте своја ограничења пре него што одете

Инструмент табла у ЕВ-у јасно показује процењени домет, тако да нећете бити ухваћени са истрошеним акумулатором. Међутим, стварни домет варира у зависности од неколико фактора, укључујући да ли користите грејач или клима уређај и колико брзо возите.

Ако сте нови у свету електричних аутомобила, добра је идеја да калибришете домет свог аутомобила. Погледајте који је процењени домет, возите познату удаљеност, а затим измерите колики је домет преостао.

И одлична је идеја да ионако мало боље упознате свој аутомобил пре него што кренете далеко. Можда ћете открити да више уживате у ЕВ-у него у аутомобилу на гас.

„Они су весели“, примећује Сајкс. И тих: једини звук при брзини на аутопуту је ветар и бука гума. А са тешким батеријама које се обично налазе испод или ниско у возилу, чак и виши СУВ грли пут.

Нашли сте пуњач, али можете ли се повезати?

Министарство енергетике процењује да у Сједињеним Државама постоји 43.000 јавних станица за пуњење електричних возила.С., али председник Џо Бајден планира да изгради националну мрежу од 500.000. До тог дана, мораћете да урадите неке послове.

Односно, осим ако не возите Теслу. Произвођач је изградио мрежу од више од 2.500 станица за брзо пуњење, али су оне доступне само Теслиним купцима.

Возачи других марки ће приметити да је пуњење електричних возила погодно или промашено, посебно у руралним областима.

Док сам се пријавио, службеник је потврдио да имају станице за пуњење. „Али они су некако мрљави“, рекла је са извињавањем. Наравно, нашао сам их у удаљеном углу паркинга, прекривене прашином.

Али након што сам скенирао КР код и преузео апликацију, успешно сам се повезао — бесплатно, у вредности од око 30 долара, што ме је уштедело од плаћања 4 долара.25 галон за вожњу на истој удаљености. Ујутро сам имао пуну напуњеност, више него довољно да обиђем град на путу до куће.

Ти проблеми због којих сте толико забринути

Ево неколико проблема на које можете наићи и како их решити.

  • Пуњачи у употреби. Нажалост, не можете резервисати пуњач. Да бисте избегли да дођете и видите да су сви пуњачи заузети, изаберите област која има више станица за пуњење. Користите апликацију као што је ПлугСхаре да бисте сазнали када су пуњачи заузети и видели шта су други корисници пријавили. Ако су све станице за пуњење заузете, потражите напомене на ветробранским стаклима. Неки власници ЕВ ће оставити бројеве својих мобилних телефона како бисте их могли назвати и замолити их да се искључе.

  • Проблеми са повезивањем. Направите налог унапред за најпопуларније плаћене услуге пуњења као што су ЦхаргеПоинт и ЕВго, који пружају брзе пуњаче. Пре путовања, пронађите локални пуњач и урадите пробни рад да бисте били сигурни да можете брзо да се повежете.

  • Нестанак струје. Мало је што можете учинити. Међутим, ако вам је остало довољно домета да се одвезете из тог подручја, можда ћете пронаћи нешто што ради неколико миља низ пут. И узмите у обзир да би нестанак струје утицао и на већину бензинских станица.

  • Трчање на празно. Мало је вероватно да ће неочекивано остати без струје пошто постоји више лампица упозорења и порука пре тог тренутка. Поред тога, многа електрична возила имају „режим лежања код куће“ који штеди резерве ваше батерије, омогућавајући вам да полако возите до станице за пуњење.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here