Отклоните део мистерије куповине куће невиђен

Прошле јесени, када су планирали пресељење из Северне Каролине у Стиллотер у Оклахоми, ради новог посла који би почео у јануару, Андреза Конти Патара и њен супруг Марсело Патара одлучили су да купе кућу.

Али пар је желео да избегне путовање авионом због ЦОВИД-19, а купци су куповали куће у Стиллватер-у убрзо након што су изашли на тржиште, не остављајући времена да се одвезу да виде нове огласе.

Тако су истраживали квартове на интернету, унајмили агента за некретнине и купили четворособну двоспратну кућу која се не види.

„Чуо сам да многи људи говоре: „Ти си луд. Како ћеш то да урадиш?“, присећа се Конти Патара.

Давање понуде без личног виђења куће није идеалан начин за куповину куће, али може да се уради, а данашња технологија, укључујући 3Д видео обиласке и апликације за видео позиве, то олакшава.

Скоро две трећине (63%) купаца кућа у 2020. дало је бар једну понуду за некретнину а да је претходно нису посетили, према анкети од 1.900 купаца кућа коју је наручио Редфин, посредник за некретнине. Отприлике 10% захтева за обиласке са агентима Редфина односило се на видео обиласке у јануару ове године, у односу на мање од 1% на почетку 2020.

„Невиђен поглед“ покрива читав спектар. Неки купци дају понуду без да лично виде кућу, али онда присуствују инспекцији куће пре него што се продаја затвори. Други не кроче у кућу све до коначног обиласка или чак након затварања.

Претходно искуство у куповини куће није потребно за куповину куће невидљивом, али може учинити кретање кроз процес мање застрашујућим. Имати неке личне везе у области где сте у потрази за кућама такође може помоћи.

Ево како да то учините.

Будите посебно пажљиви при избору агента за некретнине

„Морате да се добро слажете са тим брокером који ће вам бити чизме на земљи“, каже Џексон Блејџен, Сотбијев агент за међународне некретнине у Санта Феу, Нови Мексико.

Да бисте пронашли правог агента:

Добијте препоруке

Питајте неког локалног за препоруку. Цонти Патара је питала своје будуће колеге на Државном универзитету Оклахома, а они су јој указали на агентицу за некретнине Центури 21 Џенифер Мизенер. Пар је обилазио куће виртуелно са Мизенером и питао о школама за њихова два дечака, 9 и 7 година.

„Стално смо разговарали“, каже Конти Патара. „Она је знала шта тражимо."

Проверите њихово искуство

Као невиђени купац, бићете у неповољном положају када дајете понуде, посебно на скученом тржишту, каже Цхристопхер Ариенти, власник Ре/Мак Екецутиве Реалти у Франклину, Массацхусеттс. Продавци и њихови агенти за листинг могу се бринути да ће купац који није лично видео кућу вероватније одустати од продаје него онај који је обишао некретнину.

Успешан агент са дубоким искуством у локалној области заслужиће поверење других брокера, а то ће увелико допринети да агенти за листинг схвате вашу понуду озбиљно, каже Мино Меклин, агент са Исланд Сотхеби'с Интернатионал Реалти на Мауију.

Интервју агенти

Добар однос са агентом је неопходан, посебно када се послује на даљину. Колико је агент одзиван? Да ли се агентов стил комуникације поклапа са вашим? Да ли је ово неко ко ће се фокусирати на елементе дома који су вам најважнији?

„Мора постојати висок ниво поверења“, каже Мизенер. „Не би требало да бринете о агенту са којим радите."

Схватите да технологија не може све

Истражите на Интернету о овој области, користите Гоогле Еартх и Гоогле мапе да видите комшилуке и искористите предности виртуелних видео обилазака да видите домове. Затим користите апликацију за телефон да бисте обавили видео позив са својим агентом у кући. Агент вас може одвести у визуелни и аудио обилазак, зумирањем детаља, отварањем ормара и ормара, приказивањем погледа кроз прозоре и приповедањем по кући и око имања.

„Али без обзира на то колико је добра технологија коју имате, тешко је стећи потпуни осећај за дом док не будете у њему“, каже Ариенти.

Тако да ћете морати дубоко да истражите да бисте искупили што нисте били тамо. Ево неких ствари које заслужују посебну пажњу.

Димензије и величина

„Можда имате нешто што изгледа као простран простор кроз сочиво камере, али не изгледа тако пространо лично“, каже Бладген. Да би помогао купцима да стекну осећај простора, он корача са њима из собе током видео позива.

Марк Тренка, агент Центури 21 у Денверу, предлаже да добијете копију тлоцрта и да поставите многа питања.

Колико су високи плафони? Хоће ли мој сто стати у кухињу? Колико је удаљена примарна спаваћа соба од дневне собе?

Осветљење

Тренка снима видео у различито доба дана како би приказао домове у различитом осветљењу. Када сунце удари у задњу палубу? Да ли је кухиња обасјана сунцем ујутру или увече?

Док су живели у Калифорнији, Џули и Мајк Хоторн су дали понуду за кућни призор у области Денвера који није виђен 2019. године, а затим су присуствовали инспекцији. Упознали су Тренку и лично разгледали комшилуке на неколико претходних путовања, али су их породичне прилике спречиле да путују када је одговарајући дом изашао на тржиште. Бројни видео снимци које је Тренка снимио и његова педантна објашњења помогли су им да се осећају пријатно.

„Отишао је тамо не знам колико пута и снимао кућу дан и ноћ“, каже Џули Хоторн. „Ушао сам (на инспекцију) и било је тачно онако како је рекао да јесте и како се осећао. Осећао се као код куће."

Звуци и мириси

Лаура и Јим Мурраи из Бенда, Орегон, дуго су желели да купе кућу за одмор на Хавајима, али ограничења ЦОВИД-19 су их спречила да путују када је некретнина из снова постала доступна на Мауију у мају 2020.

Фотографије су ухватиле бујни пејзаж и унутрашњост и екстеријере три зграде на имању — обновљене једнособне куће, викендице са једном спаваћом собом и малог студија — али нису могле да испричају целу причу.

Њихов агент, Сем Утли из Исланд Сотхеби'с Интернатионал Реалти, описао је цветне мирисе и снимио звук изван саобраћаја на оближњој авенији.

„Најтеже је било пренети буку са пута“, каже Лора Мареј. Али описи и снимци су им дали добар осећај.

Набавите више 'чизама на земљи'

Немојте се ослањати само на свог агента за некретнине. Укључите друге.

Пријатељи и породица

Ако имате пријатеље или породицу у околини, замолите их да обиђу кућу са агентом, каже Лаурин ЛаЛима, агент Центури 21 у Морганвиллеу, Њу Џерси. Када је клијент Флориде желео да купи кућу у Њу Џерсију 2020. године, али није могао да путује због пандемије, сестра купца је отишла на видео туре са ЛаЛимом и присуствовала инспекцији. ЛаЛима је могла дати информације, али сестра је познавала укус купца. Клијент је видео кућу у последњем обиласку пре затварања и рекао да је чак и бољи од очекиваног.

Мареј каже да је због тога што су рођаци на Мауију куповина невиђене куће била много мање застрашујућа него што би иначе била.

„Успели су да се придруже тамо и послали су нам фотографије“, каже она. Осим тога, њен муж Џим је пореклом из Мауија и они су били упознати са овим подручјем из претходних посета.

Продаја је затворена у јуну 2020., а она није лично видела имовину до јула. Волела је. „Те ноћи сам тешко заспала јер сам била тако узбуђена“, каже она.

Кућни инспектор

Важна је кућна инспекција. Када дају понуде на данашњем скученом тржишту станова, неки купци се одричу права да одустану или преговарају о поправкама након прегледа куће. То је ризично са било којом куповином куће. Чак и ако преузмете тај ризик, размислите о инспекцији куће да бисте разумели стање имовине и шта ће бити потребно за решавање проблема.

Као купац, ви ћете изабрати инспектора и платити преглед. Затражите препоруке и тражите особу са искуством и одличним комуникацијским вештинама. Ако не можете лично да присуствујете инспекцији, обавите видео позив са инспектором током прегледа.

Конти Патара и њен муж су виртуелно присуствовали кућном прегледу и преговарали са продавцем да обави поправке. Породица је ушла на имање и срела свог агента за некретнине, Мисенера, први пут лично сат времена пре потписивања завршних радова у јануару.

„Све је било спремно, и било је тачно како је она описала“, каже Конти Патара.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here