Донације које се одбијају од пореза: правила за давање у добротворне сврхе, како добити одбитак и 3 савета за уштеду

Донације које се одбијају од пореза су прилози новца или робе организацији која је ослобођена пореза као што је добротворна организација. Донације које се одбијају од пореза могу смањити опорезиви приход. Да бисте затражили донације које се одбијају од пореза на своје порезе, морате да наведете ставке у својој пореској пријави подношењем Прилога А обрасца ИРС 1040 или 1040-СР.

За пореску годину 2020, постоји преокрет: можете да одбијете до 300 УСД донација у готовини без потребе да наводите детаље. Ово се зове одбитак „изнад линије“. У 2021., одбитак се повећава на 300 долара по особи, а не по пореској пријави, што значи да би брачни пар који подносе заједно пријаву могао да одбије до 600 долара донација без потребе да наводи.

Колико могу да одбијем?

У принципу, можете да одбијете до 60% свог прилагођеног бруто прихода преко добротворних донација (100% ако су поклони у готовини), али можете бити ограничени на 20%, 30% или 50% у зависности од врсте доприноса и организација (прилози одређеним приватним фондацијама, борачким организацијама, братским друштвима и гробљанским организацијама долазе са доњом границом, на пример). Публикација ИРС 526 садржи детаље.

 • Ограничење се односи на све донације које дате током године, без обзира на то колико организација донирате.

 • Доприноси који премашују ограничење често се могу одбити од ваших пореских пријава у наредних пет година – или док не нестану – кроз процес који се зове пренос.

 • За пореску годину 2020. можете да одбијете до 300 УСД донација у готовини на пореској пријави без потребе да наводите детаље. Ово се зове одбитак „изнад линије“. У 2021., одбитак се повећава на 300 долара по особи, а не по пореској пријави, што значи да би брачни пар који подносе заједно пријаву могао да одбије до 600 долара донација без потребе да наводи.

 • Закон о ЦАРЕС елиминисао је ограничење од 60% за готовинске донације јавним добротворним организацијама.

Како затражити донације које се одбијају од пореза у вашој пореској пријави

 • Уопштено, прецизирајте у време пореза. Када подносите пореску пријаву сваке године, мораћете да наведете своје одбитке да бисте затражили донације које се одбијају од пореза у добротворне сврхе. То значи да попуните Прилог А заједно са остатком ваше пореске пријаве. На пореској пријави за 2020. можете да одбијете до 300 УСД донација у готовини без потребе да наводите.

 • Одмерите трошкове и користи унапред. Одређивање података може потрајати више времена него ако само узмете стандардни одбитак и може захтевати скупљи порески софтвер или направити већи рачун од вашег пореског састављача. Осим тога, ако је ваш стандардни одбитак већи од збира ваших одбитака по ставкама, можда би било вредно тога да одустанете од разврставања по ставкама и уместо тога узмете стандардни одбитак. Међутим, ако одустанете од разврставања по ставкама, одустајете од узимања одбитка за оно што сте донирали.

Ево стандардних износа одбитка према статусу пријаве. Опет, ако је ваш стандардни одбитак више од збира ваших детаљних одбитака, можда би било вредно прескочити разврставање по ставкама (и самим тим прескочити тражење тих донација које се одбијају од пореза) и уместо тога узети стандардни одбитак.

Статус архивирања

Пореска година 2020

Пореска година 2021

Једно

$12,400

$12,550

Ожењени, заједно поднесу

$24,800

$25,100

Ожењен, подноси одвојено

$12,400

$12,550

Глава домаћинства

$18,650

$18,800

» ВИШЕ: Како да знате када да наведете или узмете стандардни одбитак

Ствари које треба запамтити о донацијама које се одбијају од пореза

Донације које се одбијају од пореза морају да испуњавају одређене смернице, иначе нећете добити додатни новац уз своје добро дело. Ево како да своју пореску годину учините мало слађом.

1. Донирајте квалификованој организацији

 • Ваша добротворна давања ће се квалификовати за одбитак пореза само ако иде организацији ослобођеној пореза, као што је дефинисано у одељку 501(ц)(3) Закона о интерним приходима. Примери квалификованих институција укључују верске организације, Црвени крст, непрофитне образовне агенције, музеје, добровољна ватрогасна друштва и организације које одржавају јавне паркове.

 • Организација може бити непрофитна без статуса 501(ц)(3), што може да отежава осигуравање добротворне организације коју сте изабрали.

 • Можете да проверите статус организације помоћу алатке за проверу избора организација изузетих од пореске управе.

 • Пре него што донирате, питајте добротворну организацију колико ће вашег доприноса бити одбијено од пореза.

» ВИШЕ: Сазнајте како функционишу фондови које саветују донатори и како могу да смање ваш порески рачун

2. Документујте своје доприносе

Пратите своје донације које се одбијају од пореза, без обзира на износ. Ако сте дали новчани прилог, квалификујућа документација укључује извод из банке, извод кредитне картице и признаницу од добротворне организације (укључујући датум, износ и назив организације) или поништени чек. Ако сте дали допринос као аутоматски одбитак од своје плате преко свог послодавца, задржите копије свог В-2 или платних листова који показују износ и датум ваше донације.

Биће вам потребна додатна документација у овим околностима:

 • Донације у готовини или имовини вредне више од 250 долара: ИРС захтева од вас да добијете писмено признање од добротворне организације. Мора да садржи износ готовине који сте донирали, да ли сте нешто примили од добротворне организације у замену за своју донацију и процену вредности те робе и услуга. Писмо потврде морате добити до датума када поднесете порез (погледајте порески рок овде) за годину у којој сте дали допринос.

 • Ако одбијете неготовинске донације у вредности од најмање 500 УСД: Попуните образац 8283 ако ћете одбити најмање 500 УСД у донираним предметима. Поред тога, морате да приложите процену својих ставки уз образац ако вреде више од 5.000 долара.

3. Не пропустите пореске олакшице за волонтирање

Правила пореске управе вам не дозвољавају да одбијете вредност свог времена или услуге, али трошкови у вези са волонтирањем за квалификовану организацију могу бити донације које се одбијају од пореза.

 • Трошкови морају бити директно и искључиво повезани са волонтерским радом који сте радили; нису претходно надокнађени; а не личне, животне или породичне трошкове.

 • Ваше донације које се одбијају од пореза могу да обухватају километражу коју пређете на добротворне догађаје и прилике за волонтере или километражу коју сте користили да бисте донели предмете на сајт за донације.

 • Можете или да одбијете своје стварне трошкове користећи рачуне за бензин и сличне трошкове, или можете узети стандардни одбитак километраже.

 • Сачувајте своје рачуне ако планирате да одбијете своје стварне трошкове; можда ће вам требати ако сте под ревизијом.

Листа је овде. Погледајте најбољи порески софтвер за 2021. и још много тога. Све подржано тоном штреберских истраживања. Погледајте победнике

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here