Пореске олакшице за власнике кућа

Можете добити неке федералне пореске олакшице за поседовање куће ако навођење одбитака у вашој пореској пријави за 2020. има финансијски смисла.

Али то је веће „ако“ него што је било.

Иако порески одбици за власнике кућа могу да износе хиљаде долара, тврдња о њима вреди труда само ако сви ваши одбици премашују стандардни одбитак ИРС-а.

Стандардни одбитак за пореску 2020. годину је:

 • 24.800 долара за брачне парове који заједнички подносе пријаве, што је више од 400 долара у односу на пореску годину 2019.

 • 12.400 долара за појединачне подносиоце захтева и особе у браку које поднесу одвојено, 200 долара више у односу на претходну годину.

 • 18.650 долара за главе домаћинстава, 300 долара више.

Да бисте одлучили да ли да наведете ставке, збројите власнике кућа и друге пореске олакшице за које се квалификујете. Ако је збир већи од стандардног одбитка, онда прецизирајте. Ако не, узмите стандардни одбитак. Ево пореских олакшица које власници кућа морају укључити у обрачун.

НердВаллет водич за ЦОВИД-19 Добијте одговоре на питања о хипотеци, путовањима, финансијама — и одржавању мира. ИСТРАЖИТЕ НАШ ВОДИЧ

» ВИШЕ: Погледајте стандардни одбитак у 2020-2021 и када га узети

Хипотекарна камата

Ово је обично највећи порески одбитак за власнике кућа који наводе ставке. Део сваке исплате хипотеке иде на камату на кредит. Можете одбити камату коју сте платили до лимита, који зависи од тога када сте подигли хипотеку.

 • дец. 16. 2017. и касније: Можете одбити камату на до 750.000 долара хипотекарног дуга (или до 375.000 долара ако сте у браку и поднесете одвојено).

 • окт. 14, 1987, до дец. 15. 2017: Можете одбити камату на до 1 милион долара хипотекарног дуга (500.000 долара ако сте у браку и подносе одвојено).

Ако сте рефинансирали хипотеку, лимит зависи од датума издавања старог кредита. Ако је хипотека настала пре октобра. 14, 1987, сва хипотекарна камата се може одбити.

Ваш сервисер за хипотекарне кредите ће сваке године слати изјаву у којој ће се показати колико сте камата платили.

» ВИШЕ: Сазнајте више детаља о одбитку камате на хипотеку

Камата на зајам за некретнине

Камате на зајмове за некретнине и кредитне линије за власнички капитал могу се одбити, али само ако сте позајмљени новац потрошили на побољшања дома. Пре него што је закон о пореској реформи из 2017. ступио на снагу 2018. године, могли сте да одбијете камату чак и ако сте новац користили у друге сврхе, као што је школарина за факултет.

Ваш стамбени зајам или ХЕЛОЦ дуг се рачуна у укупну границу хипотекарног дуга за одбијање камата. Дакле, ако је ваша прва хипотека преко одбитног лимита, онда камата на зајам за некретнине неће бити одбитна.

» ВИШЕ: Сазнајте више о стамбеним кредитима и ХЕЛОЦ-има

Поени за попуст

Ако сте у границама да одбијете сву своју камату на хипотеку, можда ћете такође моћи да одбијете поене за попуст које сте платили када је хипотека затворена. Неки власници кућа купују поене за попуст како би снизили камату на хипотеку. Један дисконтни бод кошта 1% од износа хипотеке.

Термин „бодови“ може бити збуњујући јер неки зајмодавци своје накнаде називају „поенима за добијање кредита“." Ти поени иду на плаћање трошкова зајмодавца за давање зајма, и не опорезују се. Могу се одбити само дисконтни поени плаћени за смањење каматне стопе.

Порез на имовину

Можете добити пореску олакшицу за плаћање пореза на имовину, али постоји ограничење. Можете да одбијете до 10.000 УСД (5.000 УСД ако сте у браку и поднесете одвојено) пореза на имовину у комбинацији са државним и локалним порезом на приход или порезом на промет.

» ВИШЕ: Прочитајте више о порезима на имовину и како да уштедите

Трошкови кућне канцеларије

Можете да одбијете трошкове кућне канцеларије ако сте самозапослени и користите део свог дома редовно и искључиво за своје пословање.

Можете користити „поједностављену методу“ ИРС или своје стварне трошкове да бисте утврдили износ одбитка за трошкове кућне канцеларије. Веб локација пореске управе пружа детаље о утврђивању да ли ваша кућна канцеларија испуњава услове за одбитак пореза и има радне листове за израчунавање износа одбитка.

Медицински неопходна побољшања дома

Када израчунавате своје одбитке за медицинске трошкове, можете укључити трошкове инсталирања опреме за здравствену његу или других медицинских неопходних побољшања у кући која су од користи вама, вашем супружнику или издржаваном.

Трајна побољшања која повећавају вредност вашег дома се само делимично могу одбити. Одбитни трошак се умањује за износ повећања вредности имовине.

Многа побољшања да би дом учинили доступнијим, као што је изградња улазних рампи, проширење врата или постављање ограда и потпорних шипки, обично не повећавају вредност куће и могу се у потпуности одбити.

» ВИШЕ: Процените вредност свог дома

Премије хипотекарног осигурања

Трошкови хипотекарног осигурања се тренутно одбијају. Одбитак укључује износ плаћен за приватно хипотекарно осигурање за конвенционалне кредите и хипотекарно осигурање за ФХА кредите. Такође укључује накнаду за гаранцију за УСДА стамбене кредите и накнаду за финансирање ВА хипотека. Износ који сте платили за хипотекарно осигурање се третира као хипотекарна камата, каже ИРС.

Да бисте затражили овај порески одбитак за пореску годину 2020., уговор о хипотекарном осигурању мора бити издат након 2006. године, а ваш прилагођени бруто приход мора бити мањи од 109.000 долара, или 54.500 долара ако се венчате одвојено, на обрасцу 1040 или 1040-СР, ред 8б. Износ који можете да одбијете може бити смањен ако је ваш прилагођени бруто приход већи од 100.000 УСД (50.000 УСД ако се венчани подносе одвојено).

Одбитак хипотекарног осигурања је истекао крајем 2017. године, али га је Конгрес проширио како би укључио премије плаћене до краја 2020.

Трошкови власника куће који се не одбијају од пореза

Ево прегледа трошкова које власници кућа не могу да одбију:

 • Премије осигурања куће.

 • Накнаде удружења власника кућа.

 • Порези на пренос или таксе на маркице.

 • Трошкови комуналних услуга.

 • Изнајмљивање за становање у кући пре затварања.

 • Трошкови за добијање или рефинансирање хипотеке, као што су преузимање кредита, кредитни извештај и накнаде за процену.

 • Амортизација.

 • Одузети депозити, аванси или зарада.

 • Плате за помоћ у кући.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here