Порези на акције: шта морате да платите и како да платите мање

Улагање у акције може бити одличан начин за изградњу богатства и финансијске сигурности, али је важно разумети како порези на акције могу утицати на ваш порески рачун.

Генерално, сваки профит који остварите продајом акција се опорезује по стопи од 0%, 15% или 20% ако сте држали акције дуже од годину дана или по вашој редовној пореској стопи ако сте држали акције мање од годину дана. Такође, све дивиденде које добијете од акција обично се опорезују.

Ево кратког водича за порезе на акције и како да смањите те порезе. Ваша ситуација може бити компликованија, па обавезно разговарајте са квалификованим пореским стручњаком пре него што донесете велике одлуке.

Порез на капиталну добит

Ако држите акције на редовном брокерском рачуну, можда ћете морати да платите порез на капиталну добит када продајете акције за профит. Постоје две врсте пореза на капиталну добит:

 • Краткорочни порез на капиталну добит је порез на добит од продаје имовине која се држи годину дана или мање. Краткорочне стопе пореза на капиталну добит су исте као и ваш уобичајени порески разред. (Нејасно је у ком сте пореском разреду? Сазнајте више о федералним пореским заградама.)

 • Порез на дугорочни капитални добитак је порез на профит од продаје имовине која се држи дуже од годину дана. Дугорочне стопе пореза на капиталну добит су 0%, 15% или 20% у зависности од опорезивог прихода и статуса пријаве.

 • Дугорочне стопе пореза на капиталну добит су обично ниже од оних на краткорочне капиталне добитке. То може значити плаћање нижих пореза на акције.

» ВИШЕ: Погледајте овогодишње стопе пореза на капиталну добит

Порези на дивиденде

 • Дивиденде су обично опорезиви приход.

 • За пореске сврхе, постоје две врсте дивиденди: квалификоване и неквалификоване. Неквалификоване дивиденде се понекад називају и обичне дивиденде. Пореска стопа на неквалификоване дивиденде је иста као и ваш редовни порез на доходак. Пореска стопа на квалификоване дивиденде је 0%, 15% или 20%, у зависности од опорезивог прихода и статуса пријаве. Ово је обично ниже од стопе за неквалификоване дивиденде.

» ВИШЕ: Сазнајте више о томе како функционишу порези на дивиденде

 • У оба случаја, људи у вишим пореским разредима плаћају више пореза на дивиденде.

 • Како и када поседујете инвестицију која плаћа дивиденде може драматично променити порески рачун на дивиденде.

 • Постоје многи изузеци и необични сценарији са посебним правилима; погледајте публикацију ИРС 550 за детаље.

Како платити мање порезе на акције

Размишљајте дугорочно у односу на краткорочне

 • Можда ћете платити мање пореза на своје дивиденде тако што ћете држати акције довољно дуго да се дивиденде рачунају као квалификоване. Само будите сигурни да је то у складу са вашим другим инвестиционим циљевима.

 • Кад год је могуће, држите имовину годину дана или дуже како бисте могли да се квалификујете за дугорочну стопу пореза на капиталну добит када продајете. Та пореска стопа је знатно нижа од стопе краткорочне капиталне добити за већину имовине. Али опет, будите сигурни да је задржавање инвестиције тако дуго у складу са вашим инвестиционим циљевима.

» ВИШЕ: Сазнајте како функционише порез на богатство

Користите губитке инвестиционог капитала да надокнадите добитке

Разлика између ваших капиталних добитака и ваших капиталних губитака назива се ваш “нето капитални добитак.” Ако ваши губици премашују ваше добитке, можете одбити разлику на вашој пореској пријави, до 3.000 долара годишње (1.500 долара за оне који су у браку који поднесу одвојено).

Држите акције унутар ИРА, 401(к) или другог рачуна са пореским повластицама

 • Дивиденде и капитални добици на акцијама које се држе у традиционалној ИРА-и су одложени од пореза и неопорезиви ако имате Ротх ИРА; дивиденде и капитални добици на акције на редовном брокерском рачуну обично нису.

 • Када је новац у вашем 401(к), и све док новац остаје на рачуну, не плаћате порезе на раст инвестиција, камате, дивиденде или добитке од улагања.

 • Можете претворити традиционалну ИРА у Ротх ИРА тако да повлачења у пензији бију ослободјена пореза. Али имајте на уму да само долари након опорезивања могу да иду у Ротх ИРА. Дакле, ако одбијете традиционалне доприносе ИРА на своје порезе, а затим одлучите да ово претворите у Ротх, мораћете да платите порез на новац који сте дали, баш као и сви други који улажу у Ротх ИРА. Бацкдоор Ротхс генерално боље функционишу за људе који ће у пензији бити у већем пореском разреду него сада.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here