Идентификациони број пореског обвезника (ТИН) и ЕИН: Помоћ за дефиницију и идентификациони број пореског обвезника

Када поднесете пореску пријаву или морате да разговарате са Пореском управом, вероватно ћете морати да наведете порески идентификациони број, који се такође назива ПИБ или порески ИД број. Ево шта је ПИБ и како се пријавити за њега.

Шта је ПИБ?

Порески идентификациони број или ПИБ је јединствени деветоцифрени број који вас идентификује пореској управи. То се захтева у вашој пореској пријави и захтева се у другим интеракцијама са пореском управом. Бројеви социјалног осигурања су најпопуларнији порески ИД бројеви, али су популарне и четири друге врсте: ИТИН, ЕИН, АТИН и ПТИН.

Индивидуални идентификациони број пореског обвезника (ИТИН)

Шта је то: Индивидуални идентификациони број пореског обвезника, или ИТИН, је деветоцифрени порески ИД број за нерезидентне и резидентне странце, њихове супружнике и издржавана лица који не могу да добију број социјалног осигурања. Пореска управа издаје ИТИН.

Како добити ИТИН: Да бисте добили ИТИН, попуните образац ИРС В-7. Морате доказати свој статус и идентитет странца/странаца. Такође, морате да доставите федералну пореску пријаву на ваш образац В-7 (постоје неки изузеци; упутства за В-7 садрже детаље). Организације које се зову „агенти за прихватање“ имају овлашћење ИРС да помогну људима да добију ИТИН.

напомене: 

  • Не можете затражити кредит за порез на зарађени приход ако користите ИТИН за пријаву пореза.

  • ИТИН-ови увек почињу бројем 9.

  • Истек: Сваки појединачни порески ИД број који није коришћен у пореској пријави у последње три године, као и појединачни ПИБ са средњим цифрама 88, истекли су на крају 2020. ИТИН-ови са средњим цифрама 90, 91, 92, 94, 95, 96, 97, 98 или 99 који су додељени пре 2013. и нису обновљени такође су истекли крајем 2020.

Идентификациони број послодавца (ЕИН)

Шта је то: Идентификациони број послодавца, или ЕИН, је порески ИД број за предузећа која имају запослене; су корпорације или партнерства; задржати порез на приходе који се плаћају странцима који нису резиденти; имају Кеогхове планове; укључени су у одређене врсте организација; или поднети пореске пријаве за запослење, акцизе или порезе на алкохол, дуван и ватрено оружје. Главни посао мора бити у Сједињеним Државама или У.С. територију, а особа која се пријављује за ЕИН (мора бити физичко лице, а не ентитет) већ мора имати број социјалног осигурања, ИТИН или други ЕИН. Пореска управа може захтевати имање или труст да би добила ЕИН.

Како добити ЕИН: Можете се пријавити за овај порески идентификациони број на мрежи код пореске управе. Такође можете да попуните ИРС образац СС-4 и пошаљете га факсом или поштом Порезној управи. Међународни кандидати могу позвати 1-267-941-1099 да добију ЕИН.

Напомена: Вашем предузећу ће можда бити потребан и посебан идентификациони број државног послодавца.

»ВИШЕ: Погледајте нашу листу телефонских бројева пореске управе који би вам могли брже помоћи

Идентификациони број пореског обвезника за усвајање (АТИН)

Шта је то: Идентификациони број пореског обвезника за усвајање, или АТИН, је привремени деветоцифрени порески ИД број који ИРС даје људима који су у процесу усвајања детета. Пореска управа даје број ако усвојиоци не могу да добију број социјалног осигурања за дете на време за подношење пореске пријаве. Број идентификује дете, а не родитеља, и потребан је да би родитељ захтевао да дете буде издржавано.

Како добити АТИН: Да бисте добили АТИН, поднесите образац ИРС В-7А. Мораћете да приложите копију документације за пласман. Дете мора бити легално смештено у ваш дом ради усвајања. Ако усвајате дете из друге земље, још увек можете да добијете АТИН, али постоји више правила (погледајте детаље овде).

Белешка: 

  • Не можете тражити порески кредит на зарађени приход са овим пореским идентификационим бројем (за то можете да користите само број социјалног осигурања).

  • Потребно је четири до осам недеља да добијете АТИН када пореска управа добије ваш образац В-7А, тако да га тражите много пре него што вам пореска пријава доспе.

  • Осим ако не обавестите ИРС да је усвајање још увек на чекању, Пореска управа ће аутоматски деактивирати АТИН након две године.

Порески идентификациони број приређивача (ПТИН)

Шта је то: ПТИН је порески идентификациони број Препарер-а. Пореска управа захтева да свако ко припрема или помаже у припреми федералних пореских пријава за надокнаду има ПТИН. Порески састављачи морају ставити своје ПТИН бројеве на пореске пријаве клијената.

Како добити ПТИН: Припремници могу да добију ПТИН од Пореске управе на мрежи за око 15 минута. Алтернативно, могу да попуне и пошаљу ИРС образац В-12. Тај метод траје око четири до шест недеља.

Белешка: 

  • Припремници волонтера не требају ПТИН.

  • Можете потражити припрему у ПТИН именику пореске управе.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here