Ова 3 предузетника превазишла су кредитне борбе; Ево њиховог савета

Покретање новог посла може бити узбудљиво и исплативо. Али пут од идеје до стварности такође може бити дуг и тежак - посебно за предузетнике који се суочавају са кредитним борбама.

Ево прича три сада успешна предузетника, како су добили кредит на правом путу и ​​лекција које су научили.

Од затвора до покретања бизниса

Када је Тереза ​​Хоџ пуштена из савезног затвора након што је одслужила казну од око пет година, знала је да ће се суочити са значајним изазовима када је поново ушла у друштво. Али један проблем који у почетку није био на уму брзо је постао очигледан: њена заслуга.

„После пет година затвора без исплата у мом извештају, мој резултат је опао и мој кредитни досије је био веома танак“, каже Хоџ. Није знала које су финансијске опције доступне или одакле да почне.

Иако се кривични досије не појављује у кредитном извештају, то и даље може негативно утицати на вашу способност да пронађете посао или добијете зајам.

„Многи људи са кривичним досијеом одустају од финансијских институција у потпуности због страха од одбијања – одбијају се за запошљавање и становање, па мисле да ће и они остати без банака“, каже Хоџ.

Како кредитне уније могу помоћи

Док је Хоџ кренула да обнови свој кредит и поново покрене свој живот, обратила се својој локалној кредитној унији. Пошто су кредитне уније мање, непрофитне финансијске институције оријентисане на заједницу, неким клијентима би могле бити привлачније од велике банке.

Хоџова ћерка је била члан, а Хоџ је могла да постане сувласник на текућим и штедним рачунима своје ћерке. Ставила је колико год је могла на штедни рачун и на крају је од кредитне уније добила обезбеђену кредитну картицу.

Хоџ је користила картицу за мале куповине и плаћала на време, што је подигло њен кредитни резултат. На крају је успела да пређе на традиционалну необезбеђену картицу. Неуморно је пратила своје кредитне резултате и следила савете стручњака из поузданих онлајн финансијских извора.

Одлучан да помогне другима са кривичним досијеима да стекну финансијску основу, Ходге је наставио са суоснивањем Р3 Сцоре, алата за финансијску анализу чији је циљ проширење приступа запошљавању и банкарским производима. Веб локација Р3 Сцоре напомиње да користи „вештачку интелигенцију, машинско учење и људску емпатију“ да би створио алтернативну „оцену“ продуктивности и нивоа ризика потенцијалног кандидата.

Хоџ такође води непрофитну организацију названу Миссион Лаунцх, која нуди финансијску писменост и подршку предузетницима са кривичним досијеима.

Од малог кредитног знања до електране у области некретнина

Одгајан од самохране мајке у Њу Џерсију, Доминго Родригез је у младости научио предузетнички дух, али не много о механици финансија и кредита. „Били смо на социјалној помоћи, али моја мама је увек смишљала пословне идеје“, каже 48-годишњакиња.

Његова мајка је преминула када је имао 14 година, и иако се његова старија сестра преселила кући да га подигне, Родригез се борио. „Окренуо сам се на улицу јер сам био изгубљен, али сам и даље имао тај предузетнички нагон“, прича он.

Та мотивација му је помогла да коначно пронађе пут до колеџа, где је нашао столове постављене око студентског синдиката где су људи делили кредитне картице и бесплатне мајице практично свима који су их желели. (Закон о картицама из 2009 од тада је подигао старосна ограничења и укинуо маркетинг кредитних картица на кампусу студентима.)

Комбинација лаког кредита и мало финансијског знања показала се као рецепт за катастрофу. Нагомилавање рачуна и пропуштена плаћања довели су до кредитних проблема.

Како кредитно саветовање може помоћи

Родригезов предузетнички дух довео га је до некретнина. „Желео сам да добијем своју лиценцу за некретнине да бих имао сигурност и слободу како бих могао да креирам сопствени пут“, каже он.

Али његов дуг и лош кредитни резултат су га сустизали, и пре него што је могао да купи сопствену кућу, знао је да мора да се позабави проблемом.

„Још увек нисам разумео заслуге“, каже Родригез. „Имао сам ужасан резултат у 400-им и нисам знао како да то поправим. Почео сам много да читам и научио сам много себе, али сам схватио да ми је потребна помоћ." Радио је са кредитним саветником на изради плана за решавање дуга, а такође је оспорио неке грешке које је нашао у свом извештају.

Данас је Родригуез угледан и успешан агент за некретнине у Њу Џерсију са више од 20 година искуства.

Од 50.000 долара дуга до финансијског стручњака

Живот Шанте Никол Харис се драматично променио када јој је, са 22 године, дијагностикован ретки облик рака. Након годину дана лечења, Харис је успешно победила рак, али је почела да пада у опасну замку: користећи кредитне картице да допуни приход.

Здравствени дуг је почео да се гомила и, заједно са скраћеним радним временом у банци због њених третмана рака, прибегла је да наплати све што је могла са своје кредитне картице како би преживјела.

Неколико година касније, неочекивани губитак њеног посла, праћен разводом, довео је до пораста нивоа дуга док се Харис борила да плати своје правне рачуне и издржава свог сина. Харис је поново морала да се ослони на кредитне картице јер није имала уштеђевину. Како су дугови одлазили у наплату, њени кредитни резултати су пали на најнижи ниво од 520, остављајући Харисову несигурну шта је имала избора.

Одрастање са самохраном мајком у, како она описује, „не најбољем крају“ у Вашингтону, Д.Ц., Харис каже да су је учили да буде штедљива, али да није научила основе финансија. „Нисмо баш разговарали о новцу“, присећа се Харис.

Како праве кредитне картице могу помоћи

Када је поново радила, Харисова решеност да отплати дуг и поправи кредит навела ју је да жељно чита и истражује своје могућности. „Била сам опседнута учењем како да сама поправим своју ситуацију“, каже она.

Почела је са обезбеђеном кредитном картицом са ограничењем од 300 УСД и годишњом накнадом од 29 УСД. Након што је годину дана одговорно користила своју картицу и сваког месеца плаћала рачун у потпуности и на време, банка је пребацила њен рачун на необезбеђену картицу.

Када су њени кредитни резултати почели да расту, Харис је успела да се квалификује за кредитне картице за пренос биланса са 0% АПР. „Годинама сам вршила „трансфер баланса“, како бих избегла камату и отплатила дуг“, каже она.

Затим је следила "метод грудве" отплате биланса и у року од пет година се ослободила дуга од више од 50.000 долара које је нагомилала.

Пријатељи су почели да је траже савет о томе како да се позабаве сопственим кредитним проблемима, што ју је навело да 2016. године формира Фејсбук групу како би људима дала сигуран простор за разговор о новцу. Харис је користила своје истраживање и искуство да би дала одговоре. У року од три месеца, група је порасла на више од 15.000 чланова и Харис је знао да је на нечему. (Данас има више од 90.000 чланова.)

„Чланови би ми слали поруке да су још увек затрпани свим информацијама и да желе индивидуалну помоћ“, рекао је Харис. На крају је у то време дала отказ и покренула сопствени посао за кредитно тренирање са пуним радним временом, Финанциал Цоммон Центс.

3 савета ових предузетника

1. „Буди гладан“ да учиш

Кроз свој рад на кредитном саветовању, Харис види заједничку тему: „Људи не разумеју кредите или финансије јер их нису научили. Нико их није учио о новцу“, каже она.

Али чак и ако нисте стекли много финансијског образовања рано, није касно за учење. Обиље информација је доступно на мрежи из разних проверених и поузданих извора. А ако вам недостаје приступ интернету, ваша локална библиотека може помоћи.

„Постављајте много питања и пронађите много одговора“, примећује Родригез. „Будите гладни и немилосрдни да побољшате себе и свој начин размишљања.”

2. 'Ради посао'

Може бити тешко започети када се осећате преоптерећено или несигурно. Али, како Харис истиче, „несуочавање с тим не значи да оно нестаје. Све је поправљиво.”

То је тачно чак и ако вам недостаје изложеност и искуство.

„Многи људи који су били у затвору имају више платних центара у свом комшилуку него банака“, каже Хоџ. „Никада нису имали однос са банкама. Али ако обавите посао, постоји банка која ће рећи да, чак и ако је пет банака рекло не. Бити одређена.”

И, онда, будите спремни да поделите то знање. Родригез осигурава да своју децу учи финансијским лекцијама које није научио у младости.

„Кажем им да што смо мање информисани, то мање можемо да искористимо“, каже он.

3. 'Тражи помоћ'

Могуће је да се образујете о кредиту и урадите сами свој сопствени отпис дуга или кредитни план, али понекад вам је и даље потребна рука помоћи.

„Стручна помоћ не мора да буде скупа. Само потражите помоћ“, каже Харис.

Потражите веб странице поузданих институција које имају доказану поузданост и стручност. Оцените „стручњаке“ на основу њихових акредитива. Чувајте се лоших актера који могу лажно обећати да ће преговарати о вашем отпису дуга директно са повериоцима. Истражите Беттер Бусинесс Буреау да бисте потражили жалбе и клоните се било кога ко покушава да прода своје услуге преко телефона и наплати унапред.

Оставите Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here